Classictrio

Sonjas Resa

Passerad föreställning

Datum: tisdag 9 november

Tid: 20:00

Lokal: Konsertsalen

Serveringen är öppen från klockan 19.00

Konsert med Stahlhammer Klezmer och boksamtal med Björn Wiman

Semmy Stahlhammer har följt traditionen att spela tillsammans med sin familj. Nu, 83 år efter Kristallnatten blir det konsert med Stahlhammer Klezmer och gäster. I samband med konserten blir det boksamtal med Björn Wiman, kulturchef på DN. Stahlhammer Orkester, bestående av Semmys farfar, farbröder och släktingar, grundades 1920 i Polen. De gav konserter och spelade på fester fram till 1939. Andra världskriget satte stopp för ensemblen. Endast en av medlemmarna överlevde.

Semmy Stahlhammer har varit förste konsertmästare på Kungliga Operan i 25 år. Han är känd över hela världen för sina Bachtolkningar. Semmy har tidigare skrivit boken, Kodnamn Frisör, som berättar om hur hans far överlevde andra världskriget som partisan. Nu släpps Sonjas Resa – genom livet och dödslägren, där Semmy tillsammans med sin mor berättar om hennes livsöde.

Medverkande
Stahlhammer Klezmer:

Semmy Stahlhammer – violin
Isabel Blommé – cello
Miriam Oldenburg – dragspel

Gäster

Atida Munthe Stahlhammer – cello
Mira Blommé Stahlhammer – sång
Noomi Blommé Stahlhammer – sång
Simon Blommé Stahlhammer – gitarr

Samtal mellan Semmy Stahlhammer och Björn Wiman, kulturchef DN och författare till boken Hatet mot judarna (Fri Tanke 2021)

Om Sonjas Resa – genom livet och dödslägren
av Sonja och Semmy Stahlhammer

1939 då nazisterna invaderar Polen är Sonja Stahlhammer 17 år. Den unga och levnadsglada Sonja född Zysa Mariem Kohn tvingas tillsammans med sin familj och sina släktingar in i Lodz getto där de flesta dör av sjukdomar, svält, skjuts eller deporteras. När gettot likvideras tvingas Sonja och hennes lillebror i överfyllda boskapsvagnar till Auschwitz. Sonja skickas vidare till Ravensbrück, sedan till Dachau, vidare till Mühlhausen och slutligen till Bergen-Belsen. Hon är ensam i sin familj om att överleva kriget och kommer till Sverige svårt sjuk och undernärd.

I Sverige träffar hon Mischa som också berövats sin familj och vänner. I boken Sonjas Resa får vi följa vad en judisk flicka tvingades genomleva före, under och efter andra världskriget. Men också ta del av hur kärleken gav henne livsviljan åter och den styrka och kraft som krävs för att skapa ett nytt liv i ett främmande land.

"Berättelsen om Zysa Mariem Kohn är en av de mest berörande självbiografiska skildringar jag har läst om hur ett litet barn hanterar obönhörlig förlust, och överlever, själsligt och mentalt. Trots att det är skrivet av den gamla människan befinner man sig så tydligt i den unga flickans sfär".
Lena Einhorn, författare, filmare; om Sonjas Resa

Sonja Stahlhammer håller i sin bok, Sonjas resa.
Sonja Stahlhammer.

Konsertlängd

75 minuter. Boksignering efter konserten. 

Servering 19.00–20.00

Biljettpris

Ordinarie: 220 kronor. I priset ingår bok. 
Student och för dig med rabattkod som medlem i medarrangörsförening: 200 kronor. I priset ingår bok.
Barn upp till 13 år: 95 kronor. 

Vargkatten Produktion i samarbete med Länsmusiken i Stockholm, Svenska Klezmerföreningen, Lagercrantz Agency, Judiska församlingen och Stahlhammer ateljé.

På vargkatten.se kan du läsa mer.