Blåsarsymfonikerna

En blåsensemble i framkant

Blåsarsymfonikerna (tidigare Stockholms Läns Blåsarsymfoniker) har, liksom Länsmusiken i Stockholm, Musikaliska på Nybrokajen i Stockholm som hemmascen. Det är en nyfiken orkester som utmärker sig för sin stora genrebredd, sina gränsöverskridande samarbeten och ovanligt jämställda programpolitik.
 

Blåsarsymfonikerna
Foto: Mats Bäcker
Cathrine Winnes på läktaren
Cathrine Winnes


Blåsarsymfonikerna har utvecklats från en musikkår i SL:s regi – under namnet Stockholms Spårvägsmäns Musikkår – till en modern, djärv och nyskapande ensemble som nu är inne på sitt 114:e år. Orkestern verkar främst i Stockholms län, men har etablerat sig som en av Nordens ledande blåsarensembler med växande internationellt renommé. Orkestern består idag av 27 halvtidsanställda musiker samt två arrangörer på halvtid. De flesta är också frilansare, flera är tonsättare, dirigenter, lärare vid kulturskolor samt högre musikutbildningar etc. Blåsarsymfonikerna bedriver trots begränsad tid till sitt förfogande ett viktigt didaktiskt arbete med konserter för och med barn och unga. På engelska heter orkestern The Swedish Wind Ensemble. Cathrine Winnes är sedan hösten 2015 Blåsarsymfonikernas konstnärlige ledare, och tillträdde som chefsdirigent under 2016.

Orkesterns ensembler

Blåsarsymfonikerna och deras mindre ensembler sätter musikalisk guldkant på möten, fester, konferenser och evenemang i fullt format eller mindre konstellationer. Genom åren har de bland annat medverkat vid galor och konferenser, stora event i Blå hallen, jubileumsmiddagar, festivaler, kammarmusikkonserter, Kultur i vården, soppkonserter och invigningar.

Du kan både anlita hela orkestern och deras mindre ensembler:

  • Serenadensemblen
  • Blåsarkapellet
  • Sextetten
  • Blåskvintetten
  • Saxofonkvartetten
  • Jazzensemblen

För bokning, kontakta orkesterns producent Lena Jakobsson lena.jakobsson@musikaliska.se


Några av programmen som orkesterns ensembler kan erbjuda:
 

Skivlådan med Blåsarsymfonikernas sextett
Film: Per-Markus HeggestadI den gula paviljongen med Blåsarsymfonikernas sextett
Film: Per-Markus HeggestadEn musikaliska världsomsegling med Blåsarsymfonikernas saxofonkvartett
Film: Per-Markus Heggestad