Tidig bild på Musikaliska
Foto: Stockholmskällan

Musikaliskas historia kan spåras till andra hälften av 1800-talet då Oscar II lät starta byggnationen av fastigheten. Tanken var att Kungliga Musikaliska Akademien skulle få den hemvist de saknat under många år. 1878 invigdes lokalerna med en stor konsert och även kungen var närvarande. I och med invigningen hade Sverige fått sitt första konserthus. Musikaliska akademien hade på den tiden, och fram till slutet av 1960-talet, ansvaret för den högsta musikutbildningen i Sverige. Vi vet därmed att sångare som Jussi Björling, Birgit Nilsson, Elisabeth Söderström, dirigenten Sixten Ehrling och många, många fler, bedrivit sina studier här.
 

collage musikaliskas historiaBildcollage: Övre raden fr. v: Bild från konsertsalen från 1900-talets första hälft. Ritning på husets fasad från 1800-talet. Undre raden fr. v. Bild 1: Kungliga Hovkapellet under ledning av Tor Aulin. Wilhelm Stenhammar vid flygeln, 1905. Bild 2: Illustration från den första Nobelprisutdelningen i konsertsalen.
 

Musikaliska under renovering 96-98
Musikaliska under renoveringen 1996-1998

I den anrika konsertsalen delades de allra första Nobelprisen ut! Under 1960- och 70-talet användes ”Gamla Ackis”, som huset i folkmun kallades, som repetitionslokal av Radioorkestern. I slutet av 1990-talet återställdes konsertsalen, husets hjärta, till sitt vackra originalskick. Huset drevs av Rikskonserter fram till 2011.


2011 föddes Musikaliska och är sedan dess ett konserthus som rymmer ett brett konsertutbud med klassisk musik, nutida konstmusik, folk- och världsmusik, familjekonserter, jazz osv. Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm har båda Musikaliska som hemmascen. På Musikaliska genomförs även events, seminarier och konferenser.
 

Blåsarsymfonikerna i konsertsalen under ledning av Cathrine Winnes
Blåsarsymfonikerna under ledning av Cathrine Winnes. Solist: Terés Löf Foto: Hampus Andersson