Nu säljer vi biljetter till höstens spännande konsertprogram!

Höstens konserter på Musikaliska bjuder på sprakande musikupplevelser för både stora och små. I programmet hittar vi Länsmusikens familjeföreställningar och en glimrande och traditionsenlig nyårsgala med Blåsarsymfonikerna. Den efterlängtade jazzfavoriten Rigmor och Isabella tolkar Monica Z går äntligen av stapeln med två speldatum. Konserten Svensk Blåsmagi med klarinettisten Magnus Holmander inleder höstsäsongen! Dessutom har vi en mängd konserter under Stockholm Jazz Festival med många spännande artister.  
 

Collage höstens konserter

 

Några av höstens konsertproduktioner

Här presenteras ett urval av Musikaliskas kommande konserter under hösten 2021.

Vi följer alltid myndigheternas riktlinjer och anpassar verksamheten utifrån rådande samhällssituation.

My Dear Companion, releasekonsert

Lördag 4 september 19:30
My Dear Companion släpper sitt efterlängtade debutalbum Sister's tears med en hejdundrande miniturné i Göteborg, Stockholm och Loshult. Turnéns andra spelning är på den nya och fantastiska konsertlokalen Blinda Tigern på Musikaliska.

Trots att Hannah Shermis, Agnes Åhlund och Lea-Marie Sittlers röster är väldigt olika smälter de samman i en oerhört lyhörd och känslosam trestämmig sång som kan liknas vid Emmylou Harris, Linda Ronstadt och Dolly Parton eller Crosby, Stills & Nash.

Medverkande
Agnes Åhlund – cittra, sång
Hannah Shermis – banjo, sång
Lea-Marie Sittler – gitarr, sång
Pelle Westlin – gitarr, sång (förband)

Elsa Esmeralda singelsläpp

Fredag 10 september 18:30
Elsa Esmeralda är en etablerad vokalist från klubbmusikvärlden, omtyckt bland många för sin hesa och drömska röst som sticker ut i de flesta musikarrangemang. Nu släpper hon under sitt eget namn singeln- och livevideon Hunger', en dancehalldoftande bitcrushad dröm om närhet i restriktionstider. Elsa beskriver genren som singer-songwriter-futurism (inspirerat av lo-fi artpop, 80tals-syntar, soul och industritechno). Sculpting. 

Kort liveframträdande vid 20-tiden. 
Utöver spelningen bjuds på DJ, bar, ansvarsfullt mingel och videovisning!

Medverkande
Elsa Esmeralda – sång
Stella Thors Berefeldt – trummor
tba – DJ

Familjekonsert: Konsäärt

Söndag 12 september kl. 11:00 och 13:00
En musikupplevelse för de yngsta, full av finurliga små överraskningar. Xylofon och sång varvas med diverse inslag av slagverk, exempelvis plingeling- och risselrasselskor, stepp och dragspel. Passar barn i åldern 1–3 år.

Medverkande
Micaela Gustafsson, sång, dragspel diverse skor/stepp – Mikael Lönnbjer, xylofon, slagverk, rassel och pling

I arrangemang av Länsmusiken i Stockholm

Adam Forkelid 1st Movement

Måndag 13 september 20:00
Adam Forkelids nya band 1st Movement är aktuella med sin debutskiva i höst. Musiken, komponerad av Adam, väver samman en mängd olika influenser, med drag av allt från Satie och Chopin, via Chick Corea och Bill Frisell, till Weather Report och brasiliansk musik. Resultatet blir en känslofylld och varierad musik, med ett stort och eget gruppsound, inte minst tack vare Carl Mörner Ringströms breda gitarrlandskap. Han är en internationellt erkänd gitarrist som behärskar hela registret från de enklaste melodier till brännande rock och fusion.

Medverkande
Adam Forkelid, piano
Carl Mörner Ringström, gitarr
Niklas Fernqvist, bas
Daniel Fredriksson, trummor

Blåsarsymfonikerna: Svensk Blåsmagi

Söndag 19 september kl. 15:00
Magi och folkliga melodier är centrala inslag på orkesterns säsongsöppningskonsert. Avsked från Vildgässen av Britta Byström har inspirerats av Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Musiken ur Eduardo Tubins balett Kratt bygger på estnisk folkmusik och berättelser om magi och Helena Munktells svit flödar av folkviseton inspirerat av Dalarna. Klarinettisten Magnus Holmander tar sig an Rolf Martinssons Concert Fantastique.

Medverkande
Klarinettisten Magnus Holmander, Blåsarsymfonikerna.
Dirigent: Cathrine Winnes

Stockholm Sangeet Festival

Söndag 3 oktober 16:00–19:00
Stockholm Sangeet Festival är Nordens största festival för indisk klassisk musik och dans. Det här året får vi bland annat möta sitarmästaren Ashraf Sharif Khan. Denne världsartist föddes in i en familj av hovmusiker i Pakistan, och har trollbundit människor över hela världen med sitt sitarspel ända sedan han som 11-åring spelade sin första konsert. Han har sin bas i den klassiska musiken, men rör sig obehindrat mellan genrer. Detta har blivit något av ett kännetecken även för hans ackompanjatör för dagen, Sveriges egna Suranjana Ghosh, tablaspelaren som rör sig mellan klassisk indisk musik, folk, jazz och flamenco med mer. 

Medverkande
Ashraf Sharif Khan, Suranjana Ghosh, Marianne Svasek, Nathaël Van Zuillen, Vyshnavi Korlakunta, kuchipudi med fler. 

Stockholm Sangeet Festival 2021 arrangeras av Stockholm Sangeet Förening i samarbete med Farhang Förening, Odissi Dansproduktion, Länsmusiken i Stockholm och Sharda Music Sweden med stöd från Statens Kulturråd, Region Stockholm och Indiska Ambassaden.

Gräshoppor, dansande bin och romantik Klarinett & harpa

Fredag 8 oktober 18:00–19:00 
Det här programmet innehåller en hel del svensk musik med inslag från England och Wales. Elfrida Andrée bidrar med romantisk svärta och i Emmy Lindströms solostycke får klarinetten vara både sorgsen och virtuos. Orkesterns egen Staffan Lundén-Welden har i sitt specialskrivna stycke för duon gestaltat binas dans på ett fantasifullt och rafflande sätt. Harpan får ge uttryck för walesisk hemlängtan i Grace Williams solostycke och i Six American Sketches av den engelska harpisten och kompositören Skaila Kanga blir den amerikanska folktonen levande i porlande vatten och ettriga gräshoppssvärmar.

Medverkande
Lotta Pettersson van den Poel, klarinett
Clara Heinemann, harpa

Stockholm Jazz Festival
Ale Möllers Xenomania

Fredag 15 oktober kl. 19:00
Ale Möller firar 50 år som scenartist 2021! I samband med detta släppte Sveriges välkända doldis, ett storslaget musikverk som hyllar lusten till det främmande. På scenen sammanförs musikalisk briljans med värme och humor.

Medverkande
Ale Möller – div instrument
Jonas Knutsson – saxar
Blagov Lamnjov – klarinetter
Max Agnas – piano/keyboard
Karin Hammar – trombon
Erik Rydvall – nyckelharpa
Ruben Farias – bas
TBA – percussion
Robin Cochrane – trummor, percussion

Stockholm Jazz Festival
Pippi, Emil och alla de andra – Familjekonsert

Lördag 16 oktober kl. 12:00 
Kom och sjung med i de välkända sångerna från Astrid Lindgrens sagovärld! Sjungande, spelande och dansande barn från Danderyds kulturskola gestaltar Emil, Pippi, Karlsson och de andra figurerna tillsammans med professionella jazzmusiker av högsta klass. Publiken får gärna också vara klädd som någon av sagofigurerna.

Medverkande
Christian Spering – kontrabas
Britta Virves – piano, 
Peter Danemo – trummor samt elever från Danderyds kulturskola.

Stockholm Jazz Festival
Kärleken Är Evig – Nino Ramsby med Backlura

Lördag 16 oktober kl 22:00
Klubben "Kärleken Är Evigs" framgångssaga fortsätter efter förra årets premiär.

Musikerkollektivet Blinda Tigern blir nu hemvist för klubben "Kärleken Är Evig". I Hildegard af Bingens rum på Musikaliska vid Nybrokajen 11, kommer ni i intim miljö uppleva musikaliska möten utöver det vanliga. Konceptet är detsamma som förra året, det vill säga bandet Backlura spelar ihop med en av dess drömgäster. Denna lördag 16 oktober är vi otroligt stolta att få med oss geniet Nino Ramsby. 

Stockholm Jazz Festival
Kärleken Är Evig – Britta Persson med Backlura (barnkonsert)

Söndag 17 oktober kl. 15:00
Klubben "Kärleken Är Evigs" framgångssaga fortsätter efter förra årets premiär. Musikerkollekvet Blinda Tigern blir nu hemvist för klubben "Kärleken Är Evig". I Hildegard af Bingens rum på Musikaliska vid Nybrokajen 11, kommer ni i intim miljö uppleva musikaliska möten utöver det vanliga. Konceptet är detsamma som förra året, det vill säga bandet Backlura spelar ihop med en av dess drömgäster.

Denna söndag spelar vi barnkonsert med den otroliga Brita Persson, bland annat grammisvinnare i kategorin "bästa barnalbum". 

Medverkande
Britta Persson – sång
Tobias Wiklund – kornett
Palle Sollinger – bas
Daniel Fredriksson – trummor 

Stockholm Jazz Festival
Premier night – Agnas/Lindeborg All Star Band

Söndag 17 oktober kl. 18:00
Joakim Agnas och Jonas Lindeborg har sedan 1989 figurerat sida vid sida i Stockholms musikliv. Deras gemensamma erfarenheter som musiker sträcker sig från Kungliga filharmoniska orkestern, Taylor Swift, Björn Skifs, Radiosymfonikerna, Frej Larsson, Alice Babs, Tommy Körberg, Mike Stern, Bill Champlin, Sven Bertil Taube för att bara nämna ett fåtal. Nu har de premiär på sitt gemensamma projekt där de tar tillvara på sina erfarenheter och sjösätter en konsert med enbart nyskriven originalmusik av Joakim Agnas och bandets medlemmar. Allt med blåssektionen i fokus. 

Medverkande
Jonas Lindeborg – trumpet
Joakim Agnas – trumpet
Urban Agnas – trumpet
Leif Lindvall – trumpet
Karin Hammar – trombon
Andreas Andersson – saxofoner
Janne Bengtsson – barytonsaxofon
Jonathan Lundberg – trummor
Magnus Bengtsson – gitarr
Tomas Bergquist – percussion
Henrik Linder – bas
Andreaz Heden – piano
Oscar Nilsson – sång

Stocholm Jazz Festival
Strings Attached

19 okt kl. 19:00
Lekfull och avspänt svängig musik, fast förankrad i melodiös jazz och som spänner över hela registret från skir lyrik till jazzigt groove. Jazzkvartetten Karin Hammar Fab 4 bildades 2014 och leds av trombonisten och kompositören Karin Hammar. Gruppen turnerar regelbundet i Sverige och utomlands och har en Spotify-hit (Uphill) med över 6 miljoner streams.

Medverkande

Jazzkvartetten Karin Hammar Fab 4:
Karin Hammar – trombon,
Andreas Hourdakis – gitarr
Niklas Fernqvist – bas
Fredrik Rundqvist – trummor.

Stråkkvartetten The Fab Stringz: 
Hanna Helgegren – violin 1
Karin Liljenberg – violin 2,
Jill Johansson – viola, Anna Wallgren – cello.

Solist:
Olivier Ker Ourio – munspel.

Stockholm Jazz Festival
Kärleken Är Evig – Backlura med hemlig gäst

Torsdag 21 oktober kl. 22:00
Klubben "Kärleken Är Evigs" framgångssaga fortsätter efter förra årets premiär. Musikerkollektivet Blinda Tigern blir nu hemvist för klubben "Kärleken Är Evig". I Hildegard af Bingens rum på Musikaliska vid Nybrokajen 11, kommer ni i intim miljö uppleva musikaliska möten utöver det vanliga. Konceptet är detsamma som förra året, det vill säga bandet Backlura spelar ihop med en av dess drömgäster. Denna torsdag 21 oktober spelar vi med en än så länge hemlig gäst. Vem det nu blir så släpps den informationen snart.

Medverkande
Hemlig gäst – hemligt
Tobias Wiklund – korneI
Palle Sollinger – bas
Daniel Fredriksson – trummor

Stockholm Jazz Festival
Blåsarsymfonikerna: Jazz med svenska tongångar

Lördag 23 oktober kl. 15:00 (Ingår i Kungliga Musikaliska Akademins, KMA:s 250-årsjubileum).

Blåsarsymfonikernas kontrabasist, Josef Karnebäck har iscensatt ett mäktigt och stämningsfullt program där jazz, folkvisa och nutida tongångar sömlöst går i varandra. Den mångsidiga artisten Margareta Bengtson förstärker uttrycken med sin unika röst. 

Medverkande
Josef Karnebäck, kontrabas
Margareta Bengtson, sång och harpa
Blåsarsymfonikerna
Dirigent Joakim Hallin

Chicos Fritos con baile – Familjekonsert

Söndag 24 oktober kl. 14:00
En flamencoföreställning för alla åldrar – stora som små! Chicos Fritos spelar en bluesig öken-flamenco på munspel och gitarr. Tillsammans med flamencodansaren Josefine Chiacchiero utlovas explosiva och färgsprakande rytmer från Spanien. Publiken får delta med rörelser och sång! Dramatisk roots-flamenco varvas med spanskt julsångspotpurri på kruka och munspel, rolig flamencokunskap och egenupplevda berättelser från Andalusien.

Medverkande
Jonathan Bondesson – flamencogitarr
Olle Pelayo Lind – munspel
Josefine Chiacchiero – flamencodans

Folkmusik och jazz från egen penna

Fredag 29 oktober kl. 18:00
Blåsarsymfonikernas jazzgrupp bjuder in till konsert med musik skriven av gruppens ledare och kontrabasist Josef Karnebäck. Kärnfulla kompositioner i en anda av folkmusik och jazz arrangerade för den spännande sättningen i gruppen där var och en av musikerna ges tillfälle att bidra med sitt eget uttryck.

Rogivande melodiska kompositioner blandas upp med fartfyllda utmanande stycken. 

Medverkande
Johan Söderlund – klarinett 
Martin Lood – trumpet 
Åke Lännerholm – trombon 
Birger Thorelli – vibrafon 
Daniel Tilling – piano 
Jonas Bäckman – trummor 
Josef Karnebäck – kontrabas, musik, arrangemang och musikalisk ledning. 

Blåsarsymfonikerna: Rigmor & Isabella tolkar Monica Z

Lördag 13 november kl. 15:00 & Söndag 14 november kl. 15:00
Monica Zetterlunds repertoar tolkas av jazzsångerskorna Rigmor Gustavsson och Isabella Lundgren i en intim föreställning som blir en hyllning både till Z:s bredd och begåvning liksom sångerskornas egna. Svensk jazz, från film och revy, folkligt med sensitivitet i värmländsk mylla.

Medverkande
Rigmor Gustafsson, Isabella Lundgren, Blåsarsymfonikerna.
Dirigent & arrangemang: Mats Hålling

Familjekonsert: Lille Store Chagall

Söndag 14 november kl. 14:00
En poetisk musikföreställning om vikten av att gå sin egen väg. Den åldrade konstnären Marc Chagall möter sig själv som barn i form av en docka. Tillsammans återvänder pojken och den gamle mannen till de minnen som format Chagalls liv. Passar barn från 5 år.

Medverkande
Annika Arnell, dockspelare - Manne af Klintberg, skådespelare - Miriam Oldenburg, dragspel
Regi & manus: Ingalill Ellung
Dockor & scenografi: Annika Arnell
Ljusdesign: Simon Söderberg

I arrangemang av Länsmusiken i Stockholm i samarbete med Stallet – världens musik

Carmen Recycled

Fredag 26 november kl. 18:00
Carmen Recycled är en multisensorisk upplevelse som kokar ner Merimées och Bizetskända opera Carmen till en timmes lång upplevelse om makt, kärlek och om att äga rätten till sin egen berättelse. Med flamencodans, träblåsinstrument, gitarr och sång.

Medverkande
Pia ”del Norte” Pohjakallio, Dans/koreografi - Carina Stenberg, sång - Afra Rubino, gitarr/arr - Kai Sundquist, träblås/arr - Maria Magdolna Beky Winnerstam, regi/dramaturgi - Vilhelm Montan Lindberg, 
ljusdesign - Jonathan Sandberg, ljuddesign/turnéteknik - Alicia Harris, kostym - Amanda Lindgren, foto/film - Irene Pelayo Lind, genuskonsult.

I arrangemang av Länsmusiken i Stockholm

Blåsarsymfonikerna: Frukostklubben

Lördag 27 november kl. 10:30
En nostalgitripp tillbaka till 1900-talets mitt då underhållningsprogrammen på radion hade sin storhetstid. Ett av det populäraste programmen var Frukostklubben med Sigge Fûrst som programledare. Tillsammans med Sveriges Radio iscensätts en konsert i Frukostklubbens anda med Rigmor Gustafsson.

Medverkande
Rigmor Gustafsson, Programledare från SR P2, Blåsarsymfonikerna.
Dirigent: Jonas Dominique

Jul-kul med P-O & Kapellet – Blåsarkapellet och Per-Olof Ukkonen

Fredag 3 december  kl. 18:00–19:00 
Extraordinär underhållning blir det när P-O & Kapellet bjuder in till julkonsert på Musikaliska.

Publiken lotsas genom programmet bland tomtar, julskinkor, stjärnor och sockerbagare av estradören Per-Olof Ukkonen i festliga och underfundiga arrangemang tillsammans med spelglada Blåsarkapellet.

Medverkande
Blåsarkapellet ur Blåsarsymfonikerna
Per-Olof Ukkonen, arrangemang, presentation och musikalisk ledning.

Jul på Musikaliska - Familjekonsert

Lördag 4 december kl 12:00 och 14:00
Julen på Musikaliska är magisk. Här får du sjunga med i kända julsånger från olika länder tillsammans med Blåsarsymfonikerna och barnkörer från Lilla Akademien! Dirigenten och ciceronen Per-Olof Ukkonen guidar publiken humoristiskt genom julens alla tongångar. Eleverna från Lilla Akademien som är en profilskola med musik, levandegör julsångerna och de får med sin sång- och spelglädje hela Musikaliska att gnistra och spraka. Blåsarsymfonikerna låter oss också få lära känna orkesterns alla instrument med dess olika klanger lite närmare. Från 3 år.  

Medverkande: Blåsarsymfonikerna och barnkörer med elever i årskurs 3–5 från Lilla Akademien. Kördirigent Charlotta Gullberg. Dirigent och ciceron: Per-Olof Ukkonen. 

Blåsarsymfonikerna: Nyårsgala

Torsdag 30 dec kl. 14:00 och 17:00 samt Fredag 31 dec kl. 14:00 och 17:00
Festlig nyårsgala med Wiens valskungar och nordiskt lyster med musik av Signe Lund och Agathe Backer Gröndahl. Sopranen Susanna Stern sjunger pärlor ur opera- och operettrepertoaren och publiken bjuds på champagnegalopp från scenkanten och ett glas bubbel i pausen. Konserten avslutas med klassiska An der Schönen Blauen Donau.

Medverkande
Susanna Stern, Blåsarsymfonikerna.
Dirigent: David Björkman

 

Fotografer collage: Konsäärt: Karina Suptitz. Rigmor Gustafsson: Joel Nilsson. Monica Zetterlund: TT. Magnus Holmander: Nadja Sjöström. Lille Store Chagall: Håkan Jelk. Susanna Stern: Niklas E Johansson. Samisk afton: Erik Blind. Carmen Recycled: Amanda Lindgren