Nu är det dags att anmäla er orkester till Blåsmusikens dag den 9 maj 2020!

Den 18 maj 2019 medverkade 245 orkestrar från 68 kommuner på Blåsmusikens dag. Alla Sveriges regioner var representerade och orkestrar spred musikglädje från Ystad i söder till Pajala i norr. Genomslaget för första upplagan av Blåsmusikens dag var stort och förhoppningen är att 2020 års blåsfestdag når ännu fler, både att antalet medverkande blåsare växer och att en ännu större publik nås. Ytterligare en förhoppning är att politiker och beslutsfattare får upp ögonen för utmaningen med återväxten på blåsinstrument så att förståelsen ökar för betydelsen av satsningar i hela undervisningskedjan, från nybörjarna i Kulturskolan och hela vägen till högskolenivå. Det är också av största vikt att kunskap om hur avgörande det är med en fungerande orkesterverksamhet, genom hela utbildningen, sprids.
 

Orkestermusiker och instrument i närbildDet unika med Blåsmusikens dag är att musikutövare på alla nivåer tillsammans visar att blåsmusiken lever och att engagemanget och viljan till utveckling är stor. Lika viktigt som antalet medverkande blåsare, är, att det finns tillgängliga spelplatser såsom torg, föreningslokaler, kyrkor, skolor eller konsertlokaler så att alla orkestrar och ensembler som vill vara med också har någonstans att spela. Blåsmusikens dag är ett perfekt tillfälle att inleda och utveckla samarbeten, för att på så sätt nå samordningseffekter både ekonomiskt, praktiskt och logistiskt, men också för glädjen att göra en konsert eller festival tillsammans. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att samordna repertoar, arrangemang samt anpassa befintliga arrangemang till andra sättningar och svårighetsgrader, för att på så sätt få ett bredare användningsområde och därigenom större tillgänglighet.

Vi hoppas att du som är pedagog, rektor, konsertarrangör, musikskoleelev, högskolestudent, professionell musiker, dirigent eller orkesterledare vill vara med 9 maj 2020, då än en gång hela Sverige kommer att sjuda av blåsmusik på alla tänkbara platser!

Anmälan är öppen genom hemsidan blasmusikensdag.com/

Organisationerna bakom:
Projektet Blåsmusikens dag har initieras av nätverket för professionell blåsmusik i Sverige.
Läs mer om nätverket

Nätverket består av Sveriges professionella blåsorkestrar och storband, Försvarsmaktens musikkårer samt Kungliga Musikaliska Akademien.

Bakom projektet står även Sveriges länsmusikorganisationer, Kulturskolorna, Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund, Kulturens, Hemvärnskårerna, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Ingesunds musikhögskola, Frälsningsarméns musikutskott, EFS och Svenska Missionskyrkans Musikkårer.

Kontaktpersoner:
Walter Brolund walter.brolund@norrbotten.se
Kamila Crafoord kamila.crafoord@mil.se Leif Karlsson Leif.karlsson@mil.se
Lena Jakobsson lena.jakobsson@musikaliska.se Kella Næslund kella.naeslund@rum.se
Hanna Carlsson dawina.music@gmail.com

Filmklippet är från den första upplagan av Blåsmusikens dag som blev en stor succé. Sammanlagt 249 orkestrar från 68 kommuner i Sverige medverkade. Nästa år äger Blåsmusikens dag rum lördag 9 maj 2020. Film: Per-Markus Heggestad