Konserter våren 2022

Collage


Trumpetfrossa

Söndag 30 januari 15.00

TRUMPETFROSSAN TYVÄRR INSTÄLLD!

Trumpetfrossan är inställd på grund av det förändrade pandemiläget. Alla besökare kommer att kontaktas via mejl med information om tillgodohavande och återköp. Om konserten ingår i ett köpt abonnemang, kontaktar vi dig också via mejl.

Den årliga instrumentfrossan är tillbaka! Vi gästas av trumpetsolisterna Mike Lovatt och Tora Thorslund. Och vad vore en frossa utan många instrumentalister? Vi samlar ett hundratal trumpetare som, tillsammans med solister och orkester, får taket att nästan lyfta i konsertsalen. Musik av bland andra Duke Ellington, John Adams, Aaron Copland och Jennifer Higdon. Dirigent: Cathrine Winnes.

Gå in här för att läsa mer om konserten.  

Mike Lovatt och Tora Thorslund.
Mike Lovatt och Tora Thorslund. Foto Mikaela Morgan och Bertil Thorslund.


Lunchkonsert: Noll till hundra 

Fredag 4 februari 11.30

På grund av restriktioner behöver vi anpassa vår salong för att leva upp till gällande avståndskrav om max 8 personer i sällskap med 1 meter mellan varje sällskap. Därför kommer nya biljetter skickas ut till de gäster som köpt biljett innan den 20 januari. Lunch ingår och genomförs enligt gällande restriktioner för servering.

Fyra glödande saxofonister presenterar gränsöverskridande musik av sex fantastiska kompositörer från de senaste hundra åren. Nordamerikanska rytmer, skogslandets lockrop och rykande färsk samtida musik av sex kvinnor från fyra olika länder; Polen, USA, Sverige och Estland. Estland representeras av Ester Mägi som skulle fyllt 100 år 2022.

Gå in här för att läsa mer om konserten. 

Foto: Mats Bäcker

 

Sjung ur Alice Tegnérs klassiska musikskatt

Lördag 5 februari 14.00

Interaktivt musikprogram med Blåskvintetten.

På grund av restriktioner behöver vi anpassa vår salong för att leva upp till gällande avståndskrav om max 8 personer i sällskap med 1 meter mellan varje sällskap. Därför kommer nya biljetter skickas ut till de gäster som köpt biljett innan den 20 januari.

Klassiska sånger ur Alice Tegnérs musikskatt med bland andra Borgmästare MuntheBlåsippan ute i backarna stårBä, Bä Vita lammEkorr’n satt i granenVidevisan med flera sånger.

Barnens medverkan välkomnas och de får stifta bekantskap med kvintettens alla instrument; flöjt, oboe, klarinett, fagott och valthorn. Rekommenderad från 3 år. 

Gå in här för att läsa mer om konserten.  

Omslag till boken Våra visor av Alice Tegnér och Elsa Beskow utgiven av Bonnierförlagen. Bilden är beskuren.
Foto: Omslag till boken Våra visor av Alice Tegnér och Elsa Beskow utgiven av Bonnierförlagen. Bilden är beskuren.


Unga musiker: Orkesterfest med Lilla Akademien

Tisdag 8 februari 19:00

Unga musiker är framflyttad till den 8 februari. Detta på grund av det förändrade pandemiläget. Alla besökare kommer att kontaktas via mejl med informationen och erbjudas en ny biljett.

Hör den unga generationens musiker i en riktig orkesterfest. Många olika orkestrar, ensembler och solister från Lilla Akademien medverkar, med elever från grundskolan, gymnasiet och Pre-college.

Gå in här för att läsa mer om konserten.  

Unga musiker: Orkesterfest med Lilla Akademien

 


Gästspel Nordiska kammarorkestern: Beethovens violinkonsert

Lördag 25 februari 19.00 och 26 februari 15.00

Från medryckande wienklassicism till samtida uruppförande.

Beethovens Violinkonsert har ändrats till två konserter. Detta på grund av på grund av det förändrade pandemiläget. Alla besökare kommer att kontaktas via mejl med informationen och ni som får erbjudande med en ny biljett kommer meddelas.

Dirigenten och violinisten Kolja Blacher leder åter Nordiska Kammarorkestern och tolkar förutom Ludwig van Beethovens makalöst vackra violinkonsert även Joseph Haydns Symfoni nr 95 – ett wienklassicistiskt, medryckande mästerverk. Dessutom blir det urpremiär för den svenska tonsättaren Mirjam Tallys beställningsverk Fade to blue. Själv beskriver Tally stycket som en musikalisk tolkning av ett vidsträckt hav: ”Ett hav som ett mönster av vågor. Ett statiskt ögonblick från förr, en impressionistisk tavla som en konstnär har målat vid havet i solnedgången. Ett fartyg som ger en signal innan den försvinner i en dimma.”

Gå in här för att läsa mer om konserten.

Kolja Blacher. Foto Lia Jacobi.

 

Lunchkonsert: Småbitar för kvintett

Fredag 25 mars 11.30

Ett skräddarsytt program av orkesterns valthornist Staffan Lundén-Welden som presenterar musik av sin far Gunnar Lundén-Welden och sig själv. Musiken introduceras nära och personligt av Staffan som också bearbetat/arrangerat musiken. Visor, folkmusik och nutida toner spelas av Blåsarsymfonikernas Blåskvintett.

Gå in här för att läsa mer om konserten.

Lunchkonsert – Småbitar för kvintett
Foto Ellinor Wermeling.

 

Unga musiker: Tävlingen Unga solister – Final

Söndag 3 april 15.00

I en sprakande finalkonsert får vi njuta av musicerande på högsta nivå med några av landets mest talangfulla unga musiker som solister tillsammans med Stockholms Ungdomssymfoniorkester under ledning av Glenn Mossop.

Unga Solister är en nationell tävling inom klassisk musik, öppen för barn och ungdomar upp till 19 år som spelar stråk- och blåsinstrument, harpa eller piano. I juryn finns representanter från bland annat Blåsarsymfonikerna, Kungliga Filharmonikerna och Kungliga Hovkapellet. Läs mer på ungasolister.se

Gå in här för att läsa mer om konserten.

Unga musiker: Tävlingen Unga solister – Final

 

Den stora Blåsarfesten – humor, musik och lite ångest

Lördag 9 april 15.00 och 18.00 

Blåsarsymfonikerna bjuder in skådespelerskan Rachel Mohlin för att tillsammans med publiken utforska musikalisk humor och allt däremellan och inunder. Rachel Mohlin bjuder in publiken till en stor blåsarfest med de mest oväntade gäster som hon blåser liv i. Det blir blåsmusik i vitt spridda genrer av bland andra W. A. Mozart, G. Bizet och L. Bernstein. För regin står Anna Vnuk som rör sig mellan genrer från nutida dans till Melodifestivalen, humorgruppen Grotesco och amerikansk skräckfilm. Dirigent: Alexander Hanson.

Gå in här för att läsa mer om konserten. 

Rachel Molin Foto, Tobias Björkgren
Rachel Molin. Foto Tobias Björkgren.I afton Landgrens – Om musikens rötter, drömmar och lidelse

Lördag 23 april 15.00 och 18.00

I afton Landgrens är framflyttad till den 23 april 15:00 och den 23 april 18:00. Detta på grund av på grund av det förändrade pandemiläget. Alla besökare kommer att kontaktas via mejl med informationen och erbjudas en ny biljett.

Nils Landgren tar oss med genom sin egen familjs musikhistoriska resa, från bruksorten i Värmland, där den musikaliska delen av historien startar 1884 då Degerfors Musikkår bildades. Nils släkthistoria är starkt sammankopplat med Musikkåren där både farfar Erik Landgren och fadern Karl-Erik var tongivande och skickliga musiker under många år. Till Karl-Erik Landgrens 90-årsdag gavs boken I afton Landgrens ut där Landgrens och Degerfors’ musikaliska historia berättas i ord, bild och ton. 

Gå in här för att läsa mer om konserten.

Nils Langren
Nils Landgren. Foto Johannes Lundberg.

 

Unga musiker: Nordisk vår

Söndag 1 maj 15.00

Nordiska Musikgymnasiet bjuder på älskade nordiska musikprimörer! Programmet innehåller bland annat Holberg Suite av Edvard Grieg, Concertino för violin och stråkorkester av Lars-Erik Larsson, Liten svit av Carl Nielsen och Impromptu av Jean Sibelius.

Gå in här för att läsa mer om konserten.

Unga musiker: Nordisk vår
Foto: Nordiska Musikgymnasiet


Jord, kärlek, liv

Lördag 14 maj 15.00

Vårens orkesterprofil, trombonisten Åke Lännerholm uruppför en trombonkonsert av Staffan Lundén-Welden. Naturen och kärleken till livet och ljuset går som en röd tråd genom konserten bland annat i Hugo Alfvéns Midsommarvaka, Florent Schmitts Dionysiaque och i Olav Anton Thommessens spänningsfyllda verk Stabsarabesque. Dirigent: Cathrine Winnes.

Gå in här för att läsa mer om konserten.

Åke Lännerholm och Staffan Lundén-Welden
Åke Lännerholm och Staffan Lundén-Welden. 
Foto Mats Bäcker
Fotomontage Petra Meyer Linderoth

 

Lunchkonsert: Över alla gränser – i huvudet på en crossovermusiker

Fredag 3 juni 11.30

Konserten är framflyttad till fredag 3 juni 11:30. Detta på grund av ändringar i spelplanen till följd av restriktioner. Alla besökare som köpt biljett innan 27 januari kommer att kontaktas via mejl med informationen och erbjudas en ny biljett.

Vårens orkesterprofil, trombonisten Åke Lännerholm, bjuder på några av de musikstilar han möter i sin vardag som crossovermusiker. Tillsammans med några av sina kollegor ger han en riktig feelgood konsert. Musik av bland andra Jan Sandström, Francis Poulenc, Stefjan Sulek och, självklart, lite härliga jazzstandards.

Gå in här för att läsa mer om konserten.

 

Lunchkonserter-alternativ3