Breaking Waves – skivinspelning med kvinnliga kompositörer

Breaking Waves – Catherine Winnes
Cathrine Winnes, Foto: Nadja Sjöström

 

Den 12 november lanseras skivan ”Breaking Waves” med Blåsarsymfonikerna under ledning av chefsdirigent Cathrine Winnes. I år är det 100 år sedan Sveriges kvinnor fick rösta för första gången. Inspelningen är en hyllning till de kvinnliga kompositörer som verkade som tonsättare under 1800-talet och början av 1900-talet.

Efter ett mångårigt arbete med denna repertoar känns det meningsfullt att äntligen få spela in den på skiva! Blåsarsymfonikerna är alltid aktiva i utvecklingen av repertoaren för blåsare och denna skiva tillgängliggör kvinnornas musik för lyssnarna, men också för andra blåsorkestrar, som nu lättare kan sätta historiska kvinnliga tonsättare på programmet, säger Cathrine Winnes.

Inspelningen innehåller musik av Helena Munktell, Lili Boulanger, Ethel Smyth, Clara Schumann och Elfrida Andrée. Samtliga verk har arrangerats av Anders Högstedt och inspelning är gjord av Nilento på Musikaliska, Nybrokajen 11 i Stockholm i juni 2021.

Firande av den musikaliska rösträtten

Att skivan släpps i år är ingen tillfällighet. Det är 100 år sedan kvinnorna i Sverige utövade sin rösträtt för första gången. I samma tidsrum ser vi att kvinnorna börjar etablera sig som tonsättare i det större formatet; för orkester och opera. Inspelningen är på det sättet ett firande av den musikaliska rösträtten, där kvinnan nu skapar musik för det offentliga rummet, inte bara för salongen utan även för konsertsalen och scenen, säger Cathrine Winnes.

Medverkande
Blåsarsymfonikerna

Dirigent: Cathrine Winnes
Arrangemang och assisterande producent: Anders Högstedt
Inspelningsproducent: Lars Nilsson

Kompositörer och verk
Helena Munktell Bränningar, Symfonisk bild (op.19)

Lili Boulanger, Trois morceaux: 1. D’un vieux jardin 2. D’un jardin clair 3. Cortège
Ethel Smyth, On the Cliffs of Cronwall, prelude till akt 2 av The Wreckers
Ethel Smyth, Overtyren till The Wreckers
Clara Schumann, Ballade (Op.6, No2) ur Soirées musicales
Elfrida Andrée, Fritiofs färd på havet ur Fritiof Suite
Lili Boulanger, D’un matin de printemps
Lili Boulanger, D’un soir triste

Ta del av en kort musikdokumentär från repetitionerna på Musikaliska i juni 2021. (filmen är cirka tre minuter lång)

 

Skivan finns att köpa i vår biljettkassa från den 12 november. Pris: 140 kronor.

Biljettkassan har öppet en timme innan konsertstart (gäller Blåsarsymfonikernas egna konserter) samt onsdagar klockan 11–14. 

Klicka här för att köpa skivan via tickster (portoavgift tillkommer).

Breaking Waves – CD-förpackning

 

I samband med skivsläppet kommer en utgivning av samtliga arrangemang, färdigställda av tonsättaren och arrangören Anders Högstedt, att vara tillgängliga till försäljning hos Edition Skellton, både som fysiska notmaterial och i digitalt format.

Edition Skellton is a small music publishing company located in Vasastan in the heart of Stockholm. Skellton’s focus is set on new Swedish music, together with inspired and unique arrangements or adaptations of classic masterpieces. 

Edition Skellton - arrangements made by performers.

www.skellton.com