Blåsarsymfonikerna & Musikaliska bjuder in musikaktörer till att skapa ett klingande kvarter för den akustiska musiken

Musikaliska fasad

 

Blåsarsymfonikerna & Musikaliska har en vision om att skapa ett klingande kvarter för den akustiska musiken vid Nybrokajen i centrala Stockholm. Nu bjuds aktörer inom musiken och dess möjliggörare in för att förverkliga den visionen.

- Vi står inför en helt unik möjlighet att skapa ett klingande kvarter med den akustiska musiken och alla dess möjliggörare i centrum. Vi har en vision, en professionell blåsorkester, en scen för folkmusik och dans, en musikalisk akademi och en möjlighet att - kanske för första gången sedan Musikaliska invigdes 1878 - verkligen låta byggnaderna blomma ut i sin fulla potential, säger Ingela Lindh, styrelseordförande, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker/Musikaliska.

Sedan årsskiftet har Blåsarsymfonikerna/Musikaliska jobbat brett och intensivt med en ny och spännande vision; att skapa en hemvist och en spelplats för den akustiska musiken i kvarteret vid Nybrokajen och Blasieholmstorg i centrala Stockholm. I huset, som går under namnet Musikaliska (och i det tillhörande Stallet), huserar redan Blåsarsymfonikerna och Riksförbundet för Folkmusik och Dans, och i den intilliggande byggnaden (Utrikesministerhotellet) verkar bland andra Kungl. Musikaliska Akademien (KMA).

- Utvecklingsarbetet sker i nära samverkan med KMA. Nu söker vi medskapare för att förverkliga Musikaliska och Utrikesministerhotellet till att bli en sammanhållet programmerad scen, en hub för de som utvecklar och företräder akustisk musik, en spel- och mötesplats för den akustiska musiken samt ett “hangout” för musik, mat och bar, något vi länge har saknat, säger Noomi Hedlund, verksamhetsutvecklare, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker/Musikaliska.

Den, sedan länge, pågående bristen på scener och en pågående pandemi har skapat ett skriande behov av en trygg plats för alla utövare. Kvarteret kan rymma både kontorsplatser, scener, övningsrum, restaurang och bar samt, inte minst, ett sammanhang för den akustiskt klingande musiken. 

Blåsarsymfonikerna & Musikaliska bjuder in musikaktörer till att skapa ett klingande kvarter för den akustiska musiken.


I tidsskriften OPUS publicerades i maj 2021 ett reportage om planerna. Klicka på pdf:en nedan för att läsa reportaget.