120 unga musiker får sommarjobb via Länsmusiken i Stockholm

Gruppbild bandet Go to Hell Corona

 

I samarbete med länets kommuner erbjuder Region Stockholm och Länsmusiken i Stockholm sammanlagt 120 ungdomar mellan 16 och 18 år kultursommarjobb under tre veckor. Projekten genomförs i regi av Svenska kyrkan och Ung Arena i Skärholmen, Musikania i Nacka och Kulturskolan/Näringslivsenheten i Österåker samt Sundbybergs Kulturskola. För tredje året i rad samarbetar Länsmusiken också med Nynäshamns kommun och Kulturskolan i ett projekt med ungdomar som spelar på gator och torg i kommunen. Lidingö Musikskola, Vallentuna Kulturskola och Danderyds Kulturskola är årets nya samarbetspartners.
 

Konsert i Skärholmens kyrka

I Skärholmens kommun bjöd årets sommarjobbare in till en härlig stund med körmusik, jazz, pop och visor. Sammanlagt deltog 23 ungdomar, som i tre veckor handletts av Sofia Berglin, Daniel Kurba och Rewing Aldabag.

- Det har varit helt underbart! Att repa och få ta del av allt detta i gruppen. Det blir mycket gemenskap eftersom vi alla delar intresset för musik, säger Sandra Oróstica, en av sommarjobbarna.

Många av ungdomarna har en bakgrund inom musik, men projektet låter dem prova på olika instrument och kanske upptäcka nya intressen.

- Jag har sjungit lite då och då i duschen, och spelat piano när jag var liten, säger Leandro Escobar. Från och med nu är det dock bara musik som gäller, menar han. Alla dagar i veckan!


Filmklipp från konsert i Skärholmens kyrka i juli 2020

 

Turné med bandet Go to Hell Corona i Nacka kommun

I Nacka kommun har Musikanias rektor, Jan Kullhammar projetklett bandet Go to Hell Corona, vars medlemmar också är några av årets kultursommarjobbare. Bandets spelningar, över 20 stycken sammanlagt, sker i år utomhus och i mindre sammanhang, med tanke på pandemin. Bland annat besökte bandet Fisksätra och Sjötäppans äldreboende i Saltsjöbaden.

Jan Kullhammar berättar om hur idén med bandet kom till.

- Jag kom att tänka på alla band som turnerade runt på fritidsgårdarna på 60-talet, som tex Hep Stars. Så vi började där med spelningar på fritidsgårdarnas dagläger. Därefter blev det centrumanläggningar och äldreboenden, berättar Jan.

Bandets repertoar är en mix av svenska visor som tex Calle Schewens vals av Evert Taube och hits som Maybe I'm Amazed av Paul McCartney och nyare poplåtar av artisterna Darin och Laleh. Bandets sångare Carl Thomasson har dock sin tydliga favoritperiod när det gäller musik.

- Jag föredrar 70-tal, hela 70-talet var väldigt bra! Säger han och ler.
 


Filmklipp från bandet Go to Hell Coronas konsert på Sjötäppans äldreboende i Saltsjöbaden i juni 2020

 

Kulturläger i Danderyds kommun

I Danderyd arrangeras i år ett kulturläger där deltagarna ges chansen att fördjupa sig i musik, teater, bild och form och dans. Sommarjobbarna agerar både lägerledare och projektledare. De planerar självständigt hela lägerupplägget och får därmed en inblick i hur det är att jobba med kultur för barn. Bakom projektet står kultursamordnaren och sångpedagogen Helena Mannermo Spering.

- I och med att det var svårt att göra konserter i år, så fick jag idén att göra två kulturläger. Vi har ett uppdrag är att nå barn och ungdomar i sommar och därför är det perfekt att dessa kultursommarjobbare kan arrangera läger som vi sen erbjuder barn mellan 9-11 år. Barnen får möjlighet att komma hit och det blir även ett väldigt roligt sommarjobb för lägerledarna, berättar Helena Mannermo Spering.

-Det har framförallt varit väldigt imponerande, hur engagerade alla har varit. Alla har verkligen velat lära sig! Säger Maja Johannesson, en av kultursommarjobbarna som ansvarat för musikundervisningen.
 


Filmklipp från kulturlägret på Danderyds kulturskola i juni 2020
 

Årets sommarjobbare
Kultursommarjobbare i Danderyd 2020
Collage Danderyd
Lägerdeltagarna får bekanta sig med olika konstformer, så som musik, bild och form, dans och teater.