Draupadis eld (5-9 år)

Kliv rakt in i en tretusen år gammal saga

Draupadis eld
Foto1: Annika Lykt, 2: Renjith Ramachandaran

Draupadi, den unga prinsessan är en modig tjej som gillar att dansa. När hon gifter sig och blir drottning i landet dras hon in i ett ödesdigert tärningsspel och hamnar mitt i centrum av striden mellan två släkter. Men Draupadi tar ödet i sina egna händer. Artister från Långsjö teater och Stockholm Sangeet gestaltar en liten del av det stora indiska eposet Mahabharata, riktat till den unga publiken. Det är en interaktiv föreställning med indisk klassisk musik, berättande, mim och dans inspirerad av indisk klassisk dans och hiphop. Barnen får vara med och styra delar av föreställningen och efteråt ingår en kort workshop med musik och dans.

Moa Danielson är pedagog och frilansande slagverkare med nordindisk klassisk musik och balkanmusik som huvudområden. Stian Grimstad har studerat sitar i mer än 20 år och är verksam som frilansmusiker, kompositör m m. Maria Magdolna Beky Winnerstam är dansare inom den indiska klassiska dansformen kathakhali, skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Långsjö Teater. Hon har lång erfarenhet av arbete med metodutveckling, rörelse och storytelling.

Medverkande: Moa Danielson (santoor, slagverk), Stian Grimstad (sitar), Maria Magdolna Beky Winnerstam (dans, mim, berättande).

Målgrupp: 5 - 9 år
Spelperiod höst: enligt ök
Spelperiod vår: enligt ök
Pris: 1 föreställning 6 200 kr, 2 föreställningar 7 200 kr
Offentlig föreställning: 7 200 kr
Speltid: ca 40 min + kort workshop 10 - 20 min
Maxpublik: 100 personer
Lokal/scenyta: minst 5 x 3 m
Mörkläggning: Behövs ej
Byggtid/rivtid: 60 min/30 min
Teknik: Ensemblen har med teknik
Producent: Susanne Rundberg Andersson
Bokning: anita.bohlin@musikaliska.se

Arbeta vidare i skolan: Föreställningen presenterar en liten del av det indiska eposet Mahabharata och kan med fördel knytas an till litteratur- och historieundervisning. Föreställningen kan också användas som diskussionsmaterial för samtal kring konflikter och konflikthantering.

Workshop/Skapande skola: I samband med föreställningen kan en längre workshop beställas där barnen får lära sig ”rappa” indiska tablarytmer, improvisera rytmer och skapa ljud med det som finns runt omkring dem. De får prova på att dansa den indiska klassiska dansformen kathakhali. På slutet sätts detta ihop och barnen dansar och rappar tillsammans med musikerna. Barnen får lära sig om musik och dans från olika kulturer och prova nya sätt att använda sin kropp och sin röst. Workshopen kan knytas an till musikämnet och till idrott för att ge vidgade kunskaper inom indisk dans och indisk musik, rytmer och tradering/notationssystem. Denna längre workshop på ca 1 timme kan göras direkt efter föreställningen i samma lokal. Kontakta Länsmusiken för pris och mer information.

Pressbild

Video Draupadis eld

Video: Per-Markus Heggestad
(Ensemblen består av tre personer, Stian Grimstad på sitar kunde inte vara med på utbudsdagen)