Luften är fri (6-16 år + gymnasiet)

Yttrandefrihet, glädje och musik förkroppsligas

Sanningar och normer ifrågasätts när fyra explosiva dansare förkroppsligar musiken genom stepp, lindy hop och akrobatik. Luften tar ingen hänsyn till gränser och den finns överallt. Ändå krävs det både mod och styrka för att fylla sina lungor och uttrycka sig helt fritt. Luft är för människan vad yttrandefrihet är för scenkonsten. I föreställningen rör sig artisterna högt och lågt, från det lilla perspektivet med syskon som gnabbas till universella värden och principer som omfattar alla människor, överallt i världen. Föreställningen ger nya spännande ingångar till samtal kring yttrandefrihet. Musiken och dansen är tillsammans ett kraftfullt verktyg som kan bygga broar mellan människor, oavsett bakgrund.

Föreställningen avslutas med att publiken bjuds in till ett samtal om frihet, rätten att få uttrycka sig och att vara sig själv. Alla som vill får testa att dansa, spela och uppmuntras att uttrycka sig hur de vill: Luften är fri!

Föreställningen kan beställas i två versioner: en för låg- och mellanstadiet och en för högstadiet och gymnasiet. Budskapet med yttrandefrihet i fokus kommer vara detsamma men samtalet efter föreställningen kommer ha olika djup, anpassat till åldern. Ett pedagogiskt material är på gång, med fokus på yttrandefrihet, barnkonventionen och att uppleva musik och dans som scenkonst.

Musiken framförs av jazztrion Fri luft och koreografin är skapad av Mattias och Hanna Lundmark från danskollektivet Kalabalindy, som blandar det svåra med det lätta genom sin spektakulära och energifyllda dansstil.

Jazztrion Fri luft består av Jonas Lindeborg, Staffan Findin och Andreas Andersson som vid sidan av eget skapande som frilansartister spelar med många andra stora artister och medverkar i flera TV-program. De har gjort flera barn- och ungdomsföreställningar som till exempel Jazzmagi och Global karneval. Läs mer på www.friluft.eu

Kalabalindy är ett danskollektiv där Mattias och Hanna Lundmark är konstnärliga ledare. De tillhör världseliten inom afroamerikansk dans från 20-, 30- och 40-talet och är pionjärer inom sin genre. De har arbetat bland annat på Sprechwerk i Hamburg, Wallmans salonger, Cabaret Lorensberg och Rhapsody in rock. I Luften är fri dansar Hanna och Mattias ihop med Mikaela Hellsten och Markus Rosendal, som båda är professionella dansare som har vunnit flera stora dansmästerskap.

Medverkande: Jonas Lindeborg (trumpet), Staffan Findin (trombon), Andreas Andersson (barytonsaxofon), Mattias Lundmark (dans), Markus Rosendal (dans), Hanna Lundmark (dans/sång) och Mikaela Hellsten (dans/sång).

Målgrupp (två versioner): 6 – 12 år eller 13 - 19 år
Längd: 40 min inkl. 10 min samtal
Teknik: Ensemblen tar med allt som behövs
Särskilda krav: Ej betonggolv
Scenmått: 6 x 6 m
Takhöjd: 2,4 m
Bygg/rivtid: 1 tim/30 min
Lärarhandledning: Det finns en lärarhandledning som kan användas i arbetet innan och efter föreställning/workshop

Pris: Första föreställningen: 21 000 kr
Andra föreställningen samma dag och plats: 14 500 kr
Resor tillkommer med 25kr/mil för två bilar

En workshop kan bokas i samband med föreställningen och kan med fördel upplevas innan föreställningen. I workshopen fokuserar vi på att skapa social gemenskap och samtidigt utveckla elevernas sätt att uttrycka sig. För att alla i gruppen ska kunna uttrycka sig fritt så måste alla kunna lyssna. Eleverna får nya ingångar till samtal om ansvar, gränser, civilkurage och dilemman kring yttrandefrihet. Genom att lyssna på olika musikstilar och blanda det med nya dansstilar får eleverna hitta sitt  unika sätt att uttrycka sig.

Workshop
Längd: 80 min
Kostnad: 3000 kr ( 2 pedagoger)
Lokal: Danssal eller gympahall
Maxantal workshop: 30 elever

Mer information och bokning: Hanna Lundmark, hanna@mandh.se , 0704-689 605

 Läs mer på www.mandh.se
 

Luften är fri

 

Här nedan finns en video från en repetition. Det är delar ur föreställningen som fångar deras spelglädje och smittande energi!