Luften är fri (6-13 år)

Yttrandefrihet, glädje och musik förkroppsligas

Vi blandar det svåra med det lätta när fyra explosiva dansare förkroppsligar en jazztrios magiska musik. I denna specialskrivna workshop-föreställning är publiken ständigt integrerade i handlingen. De får svara på frågor, sjunga med i låtarna, komma upp på scenen och vara dirigenter samt dansa med, både sittande och stående, i koreografierna.

Föreställningen ger nya spännande ingångar till samtal kring yttrandefrihet. I föreställningen rör sig artisterna högt och lågt, från det lilla perspektivet med syskon som gnabbas till universella värden och principer som omfattar alla människor, överallt i världen. Dansen består av spektakulär och energifylld charleston, stepp och akrobatisk lindy hop.

Luften tar ingen hänsyn till gränser och den finns överallt. Ändå krävs det både mod och styrka för att fylla sina lungor och uttrycka sig helt fritt. Luft är för människan vad yttrandefrihet är för scenkonsten. Föreställningen avslutas med att publiken bjuds in till ett samtal om frihet, rätten att få uttrycka sig och att vara sig själv. Alla får prova att dansa och uttrycka sig hur de vill: Luften är fri.

Det finns en lärarhandledning med fokus på yttrandefrihet, barnkonventionen och att uppleva musik och dans som scenkonst.Musiken framförs av jazztrion Fri luft och koreografin är skapad av Mattias och Hanna Lundmark från danskollektivet Kalabalindy,

Medverkande: Jonas Lindeborg (trumpet), Staffan Findin (trombon), Andreas Andersson (barytonsaxofon), Mattias Lundmark (dans), Markus Rosendal (dans), Hanna Lundmark (dans/sång) och Mikaela Hellsten (dans/sång).

Målgrupp (två versioner): 6–13 år och familj

Längd: 40 min inkl. 10 min samtal
Teknik: Ensemblen tar med allt som behövs
Särskilda krav: Ej betonggolv
Scenmått: 6 x 6 m
Takhöjd: 2,4 m
Bygg/rivtid: 1 tim/30 min
Lärarhandledning: Det finns en lärarhandledning som kan användas i arbetet innan och efter föreställning/workshop
Pris: Första föreställningen: 21 000 kr
Andra föreställningen samma dag och plats: 14 500 kr
Resor tillkommer med 25kr/mil för två bilar

Workshop
En fördjupande workshop kan bokas i samband med workshop-föreställningen och kan med fördel upplevas innan föreställningen. I workshopen fokuserar vi på att skapa social gemenskap och samtidigt utveckla elevernas sätt att uttrycka sig. För att alla i gruppen ska kunna uttrycka sig fritt så måste alla kunna lyssna. Eleverna får nya ingångar till samtal om ansvar, gränser, civilkurage och dilemman kring yttrandefrihet. Genom att lyssna på olika musikstilar och blanda det med nya dansstilar får eleverna hitta nya unika sätt att uttrycka sig.

Längd: 80 min
Kostnad: 3 000 kr ( 2 pedagoger)
Lokal: Danssal eller gympahall
Maxantal workshop: 30 elever

Om Jazztrion Fri luft
Gruppen består av Erik Palmberg, Staffan Findin och Andreas Andersson som vid sidan av eget skapande som frilansartister spelar med många andra stora artister och medverkar i flera TV-program. De har gjort flera barn- och ungdomsföreställningar som till exempel Jazzmagi och Global karneval. Läs mer på friluft.eu.

Kalabalindy är ett danskollektiv där Mattias och Hanna Lundmark är konstnärliga ledare. De tillhör världseliten inom afroamerikansk dans från 20-, 30- och 40-talet och är pionjärer inom sin genre. De har arbetat bland annat på Sprechwerk i Hamburg, Wallmans salonger, Cabaret Lorensberg och Rhapsody in rock. I Luften är fri dansar Hanna och Mattias ihop med Mikaela Hellsten och Markus Rosendal, båda professionella dansare som vunnit flera stora dansmästerskap.

Mer information och bokning: Hanna Lundmark, hanna@mandh.se tel. 070-468 96 05

Läs mer på mandh.se
Länk till Vimeo: vimeo.com/376756393

Se trailer nedan.