Sirocco (3-9 år)

Illustration av Hannah Arnesen
Illustration: Hannah Arnesen

Yam Lid – Havets sång

En interaktiv föreställning om havet med sånger på jiddisch, ladino och arabiska. Barnen får följa med på en musikalisk resa där sångerna tar publiken ut på havet och ner i djupet bland vattendjur och sjöjungfrur. Resan utgår från en tavla/bild som ensemblen har med sig. Barnen får vara fiskmåsar, klappa takten, vara vinden och sjunga med i sånger på de olika språken. Ensemblen leker med instrumenten och tar barnen till olika klangvärldar. Siroccos musik spänner över en tusen år gammal arabisk-judisk tradition med sefardiska rötter. Sirocco består av den karismatiska sångerskan och skådespelaren Sofia Berg-Böhm och några av Sveriges främsta musiker inom folk- och världsmusikgenren.
 

Musikgrupp som tittar in i kameran
Foto: Amanda Lindgren


Sirocco samarbetar med barnboksförfattaren och illustratören Hannah Arnesen som utformar det visuella i föreställningen och den tavla som finns med på scenen. Gruppen samarbetar också med clownen, skådespelaren och musikern Ivan Monthan från Teater Mo som regisserar. Produktionen har premiär i mitten av november.

Medverkande: Sofia Berg-Böhm – sång, Patrik Bonnet – gitarr och oud, Hanna Stenlund Monthan – cello samt Fredrik Gille – slagverk.

Regi: Ivan Monthan
Bild, kostym och scenografi: Hannah Arnesen

Målgrupp 3 – 9 år
Pris
1 föreställning 9 200 kr, 2 föreställningar 10 000 kr 
exkl. 25 % moms
Offentlig föreställning 10 000 kr exkl. 25 % moms
Speltid ca 30 min
Maxpublik: ca 50 personer
Lokal/scenyta 3 x 4 m
Mörkläggning Behövs ej
Teknik/rekvisita Eluttag behövs
Bygg/rivtid 60 min/30 min
Spelperiod Enligt ök
Producent: Susanne Rundberg Andersson
Bokning anita.bohlin@musikaliska.se

Coronaanpassning
Gruppen håller avstånd mellan sig och barnen samt inbördes mellan varandra.

Arbeta vidare i förskolan/skolan
Genom föreställningen ges barnen möjligheten att uppleva och reflektera över musik samt även att utveckla sina kunskaper och förståelse för olika musikkulturer. I föreställningen kombineras sångerna med berättande och olika klangvärldar vilket stimulerar till inre och yttre bilder hos barnen. Skolan kan sedan arbeta vidare i teman i ämnen som musik, bild, svenska och SO. Förslag på teman kan vara: känslor, musik, havet, historiska perioder, inre och yttre resande m.m. Förslag på frågeställningar: Vad finns det för ljud på havet? Kan en tavla låta? Hur låter tavlan i så fall? Hur låter längtan? Hur låter glädje? Hur låter sorg? Kan ni någon sång om havet? Hur länge sedan är 1 000 år?

Kompletterande musikworkshop i samband med föreställningen
Syfte och mål med workshopen: Att öppna upp för barnens eget musicerande och fantasi kring havet och hur det låter. Finns det fler sånger om havet, kan ni någon?

För skolbarnen knyts workshopen till det centrala innehållet ämnet musik åk 1-3 i läroplanen:
• Enkla former av musikskapande, till exempel med utgångspunkt i text eller bild.
• Gestaltning av sånger och berättelser med ljud, rytmer och rörelser.
• Associationer, tankar, känslor och bilder som uppkommer när man lyssnar på musik.

För förskolebarnen knyts workshopen till följande enligt förskolans läroplan:
• Förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans. Fokus ligger på rörelse, sång och musik.

Längd: ca 20 - 30 min
Lokal: Direkt efter föreställningen i samma lokal.

Visuell workshop/Bildworkshop
En bildworkshop kan även kopplas till föreställningen där barnen tillsammans med Hannah Arnesen får skapa en berättelse inspirerad av havet. Barnen kommer att själva få rita och berätta.

Längd: 40-60 minuter beroende på gruppens storlek.
Antal barn: max 15.

Kontakta Länsmusiken för pris och mer information
 


Film: Ivan Monthan