Operadivorna som behövde en paus (6-12 år)

Opera med humor & glamour

DivineOpera består av sopranerna Caroline Gentele och Gabriella Lambert-Olsson som har som mission att sprida opera till alla överallt. De framträder därför på alla ställen som det går; allt från Nobelfesten till fårhus och lador!
 Musiken består av kända operaarior som de skrivit nya texter till. Ibland sjunger de på andra språk och då förklaras och visas handlingen.

Medverkande
Sopranerna Caroline Gentele & Gabriella Lambert-Olsson. Piano: Eric Skarby

Två tjejer i galaklänningar
Foto: Carl Thorborg

De två operadivorna behöver hjälp med att hitta sina saker, med att hålla sig upprätta i sina fina klänningar och med att sjunga sina sånger. De ber barnen om hjälp med allt detta och ber om tips om hur de ska få sin vardag att gå ihop.

Målgrupp 6 – 12 år
Pris 1 föreställning 8 200 kr, 2 föreställningar 9 200 kr exkl. 25 % moms
Offentlig föreställning 9 200 kr exkl. 25 % moms
Speltid ca 45 min
Maxpublik 300 personer
Lokal/scenyta 3x4 m. Aula, större samlingsrum etc.
Mörkläggning Nej
Teknik/rekvisita Ingen teknik. Elpiano tas med om det inte finns piano på plats. Någon form av ljus önskas från arrangör.
Bygg/rivtid 20 min/20 min
Spelperiod Enligt ök.

Producent: Susanne Rundberg Andersson
Bokning: anita.bohlin@musikaliska.se

Coronaanpassning
Spela för mindre grupper och hålla avstånd.
”Vi har spelat 11 st fst i Nacka för skolklasser om högst 40 barn per gång. Vi höll ca 5 meters avstånd från den första raden i publiken, så vi kom aldrig nära barnen på det sättet."

Citat
"Gör det ont i halsen? Har rösten spruckit nån gång för er? När började ni sjunga opera? Är det svårt? Kan alla sjunga opera? Vilka arbetar på en Opera?"  Barn åk 4-6 från Nacka.

"Alla satt som fågelholkar och gapade. Det är mäktigt att sitta så nära musiken och sången. Flera barn hade aldrig hört något liknande i hela sitt liv"
Katarina Weidhagen, Dieselverkstaden

Förberedelse i skolan
Gruppen skickar gärna ut en spellista med opera och klassisk musik med tillhörande beskrivande texter så att barnen/eleverna får komma in i den musikvärlden innan artisterna kommer och sjunger för och med dem.

Arbeta vidare i skolan
Att lyssna på musik försätter oss i olika sinnesstämningar. Barnen kan lyssna på lugn klassisk musik när de samlas på morgonen, de kan teckna till musiken och beskriva vad de ser och känner när de lyssnar på musiken. De kan röra sig till musiken, visa olika känslouttryck med kroppen samt öva sig på att sätta ord på sina känslor som kommer när de lyssnar på olika klassiska stycken. Det är viktigt att barn får möjlighet att lyssna på även denna typ av musik då den inte förekommer så ofta i media eller i förskolan/skolan. Olika teman kan vara t ex kärlek och vänskap, vad är det?

Workshop/Skapande skola
Eleverna får resa i den klassiska musikens historia och lyssna på några av kompositörerna från tidig musik, barocken, wienerklassicismen, romantiken och verismen fram till nutida operor och klassisk musik. De får röra sig, teckna och tala om några av de musikstycken som de lyssnar på tillsammans. De kommer in den klassiska musikens och operans värld och får använda sin fantasi på olika sätt. Eleverna kan ev jobba fram en föreställning tillsammans med gruppen om det finns möjlighet till det. Workshopen kan användas i ämnena historia, bild, idrott mm.

Längd: Kan anpassas, från ca 45 min som en lektion till flera lektioner.

Lokal som krävs: För själva föreställningen behövs ett piano (de kan även ta med elpiano, då behövs eluttag) samt en spelyta på minst ca 3 x 4 m. För showcase behövs ett rum där man kan röra sig och även sitta i en ring på stolar, eller på golvet, samt ett bra högtalarsystem där de kan spela musik från dator.

Kontakta Länsmusiken för pris och mer information.
 


Film: Per-Markus Heggestad