Lille Store Chagall - Ett musikaliskt drömspel

En poetisk, musikalisk föreställning om vikten av att gå sin egen väg i livet och att följa sina drömmar. Den åldrade konstnären Marc Chagall möter sig själv som barn i form av en docka. Tillsammans återvänder pojken och den gamle mannen till de minnen som format Chagalls liv. Sorg och glädje, kärlek, vänskap och drömmar. Barndomen lever kvar inom den gamle mannen under hela hans liv och påverkar honom i hans skapande.
Vi reser med Chagall genom den fantastiska musikskatt som finns i de musiktraditioner där Chagalls liv ägde rum; i de fattiga judiska kvarteren i Vitryssland och vidare till Frankrike. En hyllning till fantasin, musiken, leken och konsten som vi inte kan leva utan.

"Hela vår inre värld är verklighet, kanske till och med verkligare än den synliga världen" 

(Marc Chagall).

 

En äldre man sitter i en atelje och tittar in i kameran
Foto: Håkan Jelk

På scenen: Manne af Klintberg, Annika Arnell, Miriam Oldenburg
Regi och manus: Ingalill Ellung

Dockor & scenografi: Annika Arnell 
Musiker: Miriam Oldenburg
Ljusdesign:
Kundali Löfstrand

 
Annika Arnell
Konstnärligt & pedagogiskt verksam som dockspelare, dockmakare & scenograf framförallt för barn och unga inom dockteater, bild & form. Ser dockteaterns gränslösa visuella form och poetiska språk, liksom musiken, som en bro över språkbarriärer.

Miriam Oldenburg
Dragspelare och pianist som verkar som frilansande musiker, främst inom klezmer, folk- och världsmusik samt kabaré. Hon har även medverkat i berättarföreställningar samt som teatermusiker i ett tjugotal uppsättningar, bland annat på Stockholms stadsteater.

Manne af Klintberg
Manne Af Klintberg har i över 40 år arbetat som clown och skådespelare i ett stort antal föreställningar, mest känd som clownen Manne. Dialogen med barnen, upplevelsen av här och nu, är själva kärnan.

Ingalill Ellung
Verksam som dramatiker, regissör och dockspelare. Har arbetat med ett 40-tal teaterproduktioner på Stockholms stadsteater, Riksteatern m fl och har på senare år regisserat rosade föreställningar på Dockteatern Tittut och på Teater Spektaklet i Uppsala.

Målgrupp 6 – 10 år, samt familjeföreställning
Pris 1 föreställning 6900 kr, 2 föreställningar 7800 kr 
exkl. 25 % moms
Offentlig föreställning 7800 kr exkl. 25 % moms
Speltid ca 40 min
Maxpublik 80 personer
Lokal/scenyta: 5 x 5 meter. Höjd minst 2,5 m. 
Mörkläggning önskvärd.
Teknik/rekvisita: Gruppen ansvarar för teknik.
Eluttag behövs.

Bygg/rivtid: 2 tim/1 tim
Spelperiod: Enligt ök.
Producent: Susanne Rundberg Andersson
Bokning: anita.bohlin@musikaliska.se

Coronaanpassning
Spela för mindre grupper och hålla avstånd.

Arbeta vidare i skolan
Föreställningen kan knyta an till ämnena bild, svenska, musik, historia, samhälle m m. Tankar om flykt; Vad kan en flykt vara? Tankeflykt/ dagdröm/ fantasi som flykt? Att fly till – att fly ifrån: Vad kan det vara?

Här finns frågeställningar som familj, identitet, skapande, att våga gå sin egen väg, förföljelse, diskriminering, kärlek, kulturella likheter och olikheter inom kultur och musik och levnadssätt, om att finna sin väg och sin passion. Om att finna sitt språk. Hur speglar musiken Chagalls liv i föreställningen?
 


Film: Johan E Andersson (Kapellet)