A Divine taste of opera (13-19 år)

DivineOpera består av sopranerna Caroline Gentele och Gabriella Lambert-Olsson som har som mission att sprida opera till alla överallt. De framträder därför på alla ställen som går att framträda på; allt från Nobelfesten till fårhus och lador! Musiken består av kända operaarior som de skrivit nya texter till. Ibland sjunger de på andra språk och då förklaras och visas handlingen.

Medverkande
Sopran Caroline Gentele
Sopran Gabriella Lambert-Olsson
Piano Eric Skarby

Divine opera
Foto: Carl Thorborg

Operadivorna inser att de måste förnya sig, ingen verkar vilja lyssna på opera längre. De kommunicerar med ungdomarna, ber om hjälp och råd i olika situationer, undrar hur de ser på olika saker och ber dem även sjunga med ibland. Vad är coolt, vad är häftigt? Hur ska man vara för att passa in?

Målgrupp 13-19 år
Pris 1 föreställning 8 200 kr
2 föreställningar 9 200 kr
Offentlig föreställning 9 200 kr
Speltid ca 45 min
Maxpublik 300 personer
Lokal/scenyta 3x4 m. Aula, större samlingsrum etc.
Mörkläggning Nej
Teknik/rekvisita Ingen teknik. Elpiano tas med om det inte finns piano på plats. Någon form av ljus önskas från arrangör.
Bygg/rivtid 20 min/20 min
Spelperiod Enligt ök.

Producent: Susanne Rundberg Andersson
Bokning: anita.bohlin@musikaliska.se

Förberedelse i skolan
Gruppen skickar gärna ut en spellista med opera och klassisk musik med tillhörande beskrivande texter så att eleverna får komma in i den musikvärlden innan de får besök av OperaDivine.

Arbeta vidare i skolan
Att lyssna på musik försätter oss i olika sinnesstämningar. Eleverna kan lyssna på lugn klassisk musik, teckna till musiken och beskriva vad de ser och känner när de lyssnar på musiken. De kan röra sig till musiken, visa olika känslouttryck med kroppen samt öva sig på att sätta ord på sina känslor, dvs det som kommer fram inom en när man lyssnar på olika klassiska stycken.

Workshop/Skapande skola
Eleverna får resa i den klassiska musikens historia och lyssna på några av kompositörerna från tidig musik, barocken, wienerklassicismen, romantiken och verismen fram till nutida operor och klassisk musik. De får röra sig, teckna och tala om några av de musikstycken de lyssnar på tillsammans. De kommer in i den klassiska musikens värld och får använda sin fantasi på olika sätt. Eleverna kan ev jobba fram en föreställning tillsammans med gruppen om det finns möjlighet till det. Workshopen kan användas i ämnena historia, bild, idrott, teater samt i psykologi mm.

Längd: Kan anpassas, från ca 45 min som en lektion till flera lektioner.

Lokal som krävs: För själva föreställningen behövs ett piano (de kan även ta med elpiano, då behövs eluttag) samt en spelyta på minst ca 3 x 4 m. För showcase behövs ett rum där man kan röra sig och även sitta i en ring på stolar, eller på golvet, samt ett bra högtalarsystem där de kan spela musik från dator. Kontakta Länsmusiken för pris och mer information.
 

 

Film från Länsmusikens utbudsdag 24/3 2020 på Musikaliska, utan publik.
Film: Per-Markus Heggestad