Balkanös och klezmersväng! (7-12 & 13-16 år)

Bandet Kizelo Mleko bjuder på en svängig föreställning med balkan- och klezmermusik som är lätt att ryckas med av och det blir svårt att sitta still. Invävt mellan låtarna berättar musikerna om de olika instrumenten och ger en bakgrund tillmusiken som spelas. Eleverna kommer nära både instrument och musiker då de rör sig fritt i rummet. Utformningen av föreställningen varierar beroende på publikens ålder. För de äldre eleverna är föreställningen en bra ingång till att prata om nationella minoriteter. Ensemblen vill visa att musiken som globalt språk kan öppna nya dörrar till andra kulturer. En dansworkshop med danspedagogen Helene Don Lind kan bokas som tillägg till föreställningen.

Medverkande
Klarinett, Max Ljung
Fiol, Frieda Mossop
Dragspel, LarsEmil Öjeberget
Bas, Mårten Wåhlström
Trummor, Gustav Zimmermann

På Södra Latins gymnasium bestämde sig några goda klasskamrater för att börja spela klezmer- och balkanmusik. Över 10 år senare är de nu ett rutinerat band med slipade musiker som spelar med glöd och inlevelse. Medlemmarna jobbar professionellt med musik i olika genrer och sammanhang, men möts i bandet Kizelo Mleko.

Målgrupp 7 – 12 år + 13 – 16 år
Pris 1 föreställning 9 500 kr
2 föreställningar 10 300 kr
Offentlig föreställning 10 300 kr
Speltid ca 40 min
Maxpublik utan teknik 100 personer
Maxpublik med teknik 250 personer
Lokal/scenyta 5x3 m. Klassrum, aula, gymnastiksal eller liknande.
Mörkläggning Nej
Teknik/rekvisita Beroende på lokalen akustiskt eller förstärkt. Vid behov tas eget PA-system med.
Bygg/rivtid 30 min/20 min (vid akustiskt), 90/45 min (vid förstärkning)
Spelperiod Enligt ök

Producent: Lilian Henriksson
Bokning: anita.bohlin@musikaliska.se

Arbeta vidare i skolan
Föreställningen kan kopplas till musikundervisningen genom att ge en breddad genre- och instrumentkännedom. Man kan även arbeta vidare med religions- och kulturhistoriska teman ur den judiska och östeuropeiska traditionen.

Workshop/Skapande skola-projekt
I samband med föreställningen kan en workshop bokas kring kulturbäraren i judisk tradition: dans till klezmer, ledd av den professionella dansinstruktören Heléne Don Lind. Eleverna ges en chans att aktivt delta och samlat röra sig till musiken i en modern version av den traditionella dansen. Dansen kännetecknas av enkla steg där alla kan delta. Det ger en upplevelse av sammanhållning och glädje där dansen också symboliserar inkludering, allas lika värde och demokrati.

Syfte och mål med workshopen/projektet
Eleverna får en interaktiv inblick i den judiska danstraditionen och får själva känna på gemenskapen i att dansa tillsammans. Workshopen kan kopplas till musik, idrott och religions- och kulturhistoria.

Målgrupp 10-16 år
Längd: 40 minuter (60 minuter ifall konsert önskas i samband med workshopen).
Pris: 3 000 kr för 1 dansworkshop, 5 000 kr för två.

Lokal som krävs: En större sal med öppna ytor, exempelvis en gymnastiksal.
 


Film från Länsmusikens utbudsdag 24/3 2020 på Musikaliska, utan publik.
Film: Per-Markus Heggestad