Sångfågeln (6-9 år)

Ett färgsprakande renässansspel med dans, musik och röstakrobatik

”Det fanns en gång en sångfågel, vars toner var den vackraste musik. De som hörde denna fågels sång förändrades för alltid. Det är om denna sångfågel vi tänker berätta.”

Sångfågeln
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Välkomna 400 år tillbaka i tiden! Till 1600-talets Italien och furstendömet Florens som styrs av två furstinnor, Maria Magdalena och Christine de Lorraine.

Publiken blir gäster i palatset och får möta en av dåtidens största kompositörer Francesca Caccini. Hon och hennes teatersällskap repeterar Francescas nya skådespel Sångfågeln - fågeln med den magiska stämman. Men Francesca verkar inte nöjd med sin sång och vill hela tiden avbryta repetitionen. Hon har dessutom så många andra skådespel att skriva - hur ska hon hinna med allt som furstinnorna ber henne om? Ibland kanske hon måste be publiken om hjälp...

Sångfågeln är en interaktiv föreställning och barnen blir viktiga medskapare till det som händer på scenen.

Operabyrån bildades av sopranen Christina Larsson Malmberg och violinisten Catalina Langborn 2010. Tillsammans med färgstarka och kreativa konstnärer som knyts till olika projekt skapar de scenkonst som tänjer på operabegreppet. I föreställningarna förenas barockmusik och nyskriven musik med ämnen som är angelägna och aktuella idag. Musikerna spelar ofta utantill och är en stor del i dramat. Ambitionen är att lyfta fram kvinnor ur historien, bryta hierarkier på scenen och beröra på djupet.

Operabyrån tilldelades nyligen Guldkvasten ”För att de med en rad förnämliga sceniska konserter och operaföreställningar med musik av, och om, kvinnliga tonsättare från barocken bidragit till att justera musikhistorien”. Guldkvasten delas ut årligen av Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare (Kvast) för att uppmärksamma en aktör som gjort särskilt betydelsefulla insatser för kvinnliga tonsättare.

Sångfågeln
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Medverkande: Helena Lambert - dans/koreografi/manus/regi, Camilla Kandare - dans/koreografi/manus, Christina Larsson Malmberg – sopran, Catalina Langborn – barockviolin, Jonas Nordberg - teorb/barockgitarr.

Kostym - Anna Kjellsdotter,
Mask - Catarina Lundin
Foto - Elisabeth Ohlson Wallin

Målgrupp: 6 – 9 år
Spelperiod höst: Enligt ök
Spelperiod vår: Enligt ök
Pris: 1 föreställning 10 800 kr, 2 föreställning 11 800 kr
Offentlig föreställning: 11 800 kr
Speltid: ca 45 min
Maxpublik: 70 barn + vuxna
Lokal/Scenyta: 6 x 6 m
Teknik m m: Gruppen tar med scenografi och kostymer och kan ta med eget enkelt ljus vid behov.
Mörkläggning: Önskvärt, men ej krav
Bygg/Rivtid: 120/30 min
Producent: Lilian Henriksson
Bokning: anita.bohlin@musikaliska.se

Förberedelse och arbeta vidare i skolan: En utförlig lärarhandledning finns i anslutning till föreställningen för att väcka barnens tankar, lust och nyfikenhet. Första delen handlar om förberedelser som kan göras innan och i andra delen finns förslag på övningar och samtal efter föreställningen. Där finns även mer information om kompositören Francesca Caccini.

Pressbild

Video med Sångfågeln

Video: Sångfågelns egna