Buster (8-12 år)

Livemusik till Buster Keaton

Buster
Foto: Elena Carlini

Skratta och låt er fångas av Buster Keatons stumfilmer med livemusik av trombonisten Ivo Nilsson och slagverkaren Jonny Axelsson - modern konstmusik när den visar sig från sin allra lekfullaste sida. Här får barnen upptäcka den klassiska stumfilmen samtidigt som de bjuds på en ny och spännande klangvärld perfekt anpassad till filmerna. De filmer av Buster Keaton som musikerduon valt att komponera ny musik till skapades för 100 år sedan och är minst lika roliga och fantasieggande idag! På motsvarande sätt som filmerna alltid ackompanjerades av musiker i biosalongen framför Axelsson & Nilsson sin musik på varsin sida om filmduken. Musikerna samtalar med barnen efteråt om filmernas tillkomst och om hur de har arbetat med att skapa ny musik till dessa.

Axelsson & Nilsson – Duo bildades 1986. Att komponera eller improvisera har alltid varit en del av duons verksamhet. De samarbetar även med nationella och internationella teater- och dansgrupper. Konsertverksamheten omfattar turnéer och festivaler i såväl Sverige som övriga Europa, USA, Sydafrika och flertalet asiatiska länder. Förutom inspelningar för radio och TV har Axelsson & Nilsson Duo gett ut en rad skivor.

Medverkande: Jonny Axelsson – slagverk, Ivo Nilsson – trombon

Målgrupp: 8 – 12 år
Spelperiod höst: enligt ök
Spelperiod vår: enligt ök
Pris: 1 föreställning 5 200 kr, 2 föreställningar 6 000 kr
Offentlig föreställning: 6 000 kr
Speltid: 40 min
Maxpublik: 60 personer
Mörkläggning: Krävs
Byggtid/rivtid: 90 min/45 min
Teknik: Ensemblen har med projektor och dator samt theremin med liten högtalare.
Teknikbehov från arrangör: Projektionsduk, eluttag.
Producent: Lilian Henriksson
Bokning: anita.bohlin@musikaliska.se

Förberedelse: Barnen kan med fördel titta på några av Buster Keatonfilmerna som finns på Youtube eller liknande för att gå på upptäcktsfärd i de svartvita stumfilmernas fantastiska värld.

Arbeta vidare i skolan: Ett bra sätt att knyta an till föreställningen är att gå igenom filmens utveckling från den svartvita stumfilmen till dagens filmer och serier samt att prata om musikens inverkan på filmupplevelsen.

Workshop/Skapande skola: I samband med föreställningen kan en workshop beställas, som handlar om att koppla ihop bilder/video med musik och ger nycklar till hur olika konstnärliga discipliners språk kan överföras till varandra. Detta leder till en allmänt bredare förståelse för konstnärliga uttrycksformer. Kontakta Länsmusiken för pris och mer information.

Pressbild

Video med Buster

Video: Per-Markus Heggestad