Skolkonserter på Musikaliska

Välkomna på skolkonserter på Musikaliska! Länsmusiken erbjuder varje termin utvalda konserter av hög kvalitet, i olika musikgenrer för olika åldersgrupper, från förskolan till och med gymnasiet. Här finns möjlighet att se en föreställning i den vackra konsertsalen eller i det mysiga Stallet. Biljettpriset är subventionerat och gäller elever i Stockholms län.

Bokningsfrågor: anita.bohlin@musikaliska.se

 

Lille store Chagall – ett musikaliskt drömspel

Datum: 15 november 10.00 och 11.30
Spelplats: Stallet, Stallgatan 7
Målgrupp: 6–10 år

"Hela vår inre värld är verklighet, kanske till och med verkligare än den synliga världen" 
(Marc Chagall).


Den åldrade konstnären Marc Chagall möter sig själv som barn i form av en docka. Tillsammans återvänder pojken och den gamle mannen till de minnen som format Chagalls liv. Sorg och glädje, kärlek, vänskap och drömmar. Barndomen lever kvar inom den gamle mannen under hela hans liv och påverkar honom i hans skapande. Vi reser med Chagall genom den fantastiska musikskatt som finns i de musiktraditioner där Chagalls liv ägde rum; i de fattiga judiska kvarteren i Vitryssland och vidare till Frankrike. En hyllning till fantasin, musiken, leken och konsten som vi inte kan leva utan!

Medverkande
På scenen: Annika Arnell – dockspel, Miriam Oldenburg – dragspel, Manne af Klintberg – skådespelare.
Regi och manus: Ingalill Ellung.
Dockor & scenografi: Annika Arnell.
Ljusdesign: Simon Söderberg

Speltid
40 minuter.

Pris 
50 kronor per elev, två lärare fritt, däröver 50 kronor per lärare.

Boka
Har du frågor kring bokningen?
Kontakta: anita.bohlin@musikaliska.se

Från föreställningen Lille store Chagall. Chagall sitter på en stol och tittar t över publiken.

Foto: Håkan Jelk

 

Anne Franks dagbok – Musikföreställning

Datum: 18 november 12.00 och 14.00 samt 19 november 10.00 och 13.00
Spelplats: Stallet, Stallgatan 7 
Målgrupp: 12–16 år

Anne Frank var en flicka som levde under andra världskriget, och som dog alltför tidigt i koncentrationsläger 1945, endast 15 år gammal. Eftersom hon och hennes familj var judar, var de tvungna att gömma sig för att försöka överleva. Tilll slut blev de upptäckta av nazisterna och sedan deporterade till koncentrationslägren Auschwitz och till slut Bergen-Belsen. Hur kunde det hända? Hur kan vi se till att det inte händer igen?

Föreställningen Anne Franks dagbok berättar om det hemska som mänskligheten är kapabel till och skildrar det vi inte får glömma. Den berättar också om hur det är att vara en helt vanlig tonårstjej, som längtar, som är kär, som drömmer om att bli författare eller journalist, och som råkar vara jude under andra världskriget Tillsammans med Josefin Iziamo, som gestaltar Anne på scenen, spelar klezmertrion Kv.Arken traditionell klezmer och klassisk musik. Föreställningen har ett musikaliskt uttryck som för oss närmare Anne Franks fascinerande och fruktansvärda öde.

Musiken i föreställningen
Klezmer är samlingsnamnet för den musiktradition med ursprung i östeuropeisk judisk kultur som spelats i mer än 300 år av judiska musiker men också av romer och andra icke-judiska musiker. Dimitrij Sjostakovitj var en av 1900-talets största symfoniker och kammarmusiktonsättare. Under Stalintiden i Sovjetunionen levde han under hot om fängelse och hård politisk kontroll, där många av hans verk blev bannlysta. Viktor Ullman var en judisk tonsättare född i Österrike, som mördades av nazisterna i Auschwitz 1944.

Medverkande
Skådespelare: Josefin Iziamo.
Musiker Kv.Arken: Annika Jessen – klarinett, Elina Nygren – viola, Anna Thorstensson – cello.
Manus: Anne Frank i bearbetning av Märta Lundin och Helena Röhr.
Regi: Helena Röhr. Scenografi: Helena Röhr.
Kostym: Åsa Gjerstad.
Ljusdesign: Kicki Renberg. 

I samarbete mellan Vargkatten Produktion, Svenska Klezmerföreningen, Stallet Världens Musik och Länsmusiken i Stockholm.

Speltid
45 minuter.

Pris
50 kronor per elev, två lärare fritt, däröver 50 kronor per lärare

Boka
Har du frågor kring bokningen?
Kontakta: anita.bohlin@musikaliska.se

Bild på orkestern från föreställningen Anne Franks dagbok.
Foto JennyThorsten

 

Jul på Musikaliska

Datum: 2 december 9.30 och 11.30 samt 3 december samt  9.30 och 11.30
Spelplats: Konsertsalen, Nybrokajen 11, Musikaliska
Målgrupp: 5–9 år

Traditionsenligt bjuder vi åter igen på välbekanta julsånger som En sockerbagare, Feliz Navidad, Midnatt råder, Luciasånger och många fler, alla i Per-Olof Ukkonens fina arrangemang. Eleverna från Lilla Akademien som är en profilskola med musik, får med sin sång- och spelglädje hela Musikaliska att gnistra och spraka. Blåsarsymfonikerna låter oss också få lära känna orkesterns alla instrument med dess olika klanger.

Medverkande Blåsarsymfonikerna och barnkörer med elever i årskurs 3–5 från Lilla Akademien. Kördirigent Charlotta Gullberg. Dirigent och ciceron: Per-Olof Ukkonen

Medverkande 
Blåsarsymfonikerna och barnkörer med elever i årskurs 3–5 från Lilla Akademien.
Kördirigent: Charlotta Gullberg.
Dirigent och ciceron: Per-Olof Ukkonen


Speltid
45 minuter

Pris 
50 kronor per elev, två lärare fritt, däröver 50 kronor per lärare.

Boka
Har du frågor kring bokningen?
Kontakta: anita.bohlin@musikaliska.se

 

Foto Ellinor wermeling