Saxofonfrossa 26–28/1 2018

Observera att Saxofonfrossan tyvärr är fullbokad.
Det går att ställa sig på kö och anmäla sig som passiv deltagare.
Pris 500 kr/300 kr (under 26 år).Välkommen att frossa i saxofon!
Under tre fullspäckade dagar på Musikaliska blir det konserter, workshops, seminarier och masterclasses som alla handlar om saxofon. Pricka in januari 2018 redan nu – alla som spelar saxofon, från 10 år, är välkomna att delta.

Frossa i saxofon med Sveriges saxofonelit! Blåsarsymfonikernas Saxofonkvartett uruppför Christian Lindbergs nya opus medan Saxofonkvartetten Rollin' Phones och Jonas Knutsson förenas i Mikael Råbergs Folkvisesvit. Sist, men verkligen inte minst, en exposé av MENU känd saxmusik med samtliga frossadeltagare och en mängd högklassiga solister.
 

saxofonkvartetten rollin phones
Saxofonkvartetten Rollin' Phones / Foto: Pelle Piano

DATUM 26–28/1 2018
PLATS Musikaliska
MÅLGRUPP Alla som spelar saxofon från 10 år; Amatörer, elever, studenter och pedagoger.
PRIS VUXEN 900 kr ordinarie / 800 kr för RUM- och SOF-medlem
PRIS UNGDOM 500 kr ordinarie / 400 kr för RUM- och SOF-medlem, t.o.m. 25 år.
I priset ingår t-shirt och fika men inte lunch/mat.
ANMÄLAN Senast 15/12 2017 till lena.jakobsson@musikaliska.se
 

SCHEMA

FREDAG 26 JANUARI 
15.30-16.30 Registrering
16.30-17.00 Lyssna på repetition med Blåsarsymfonikerna och orkesterns saxofonkvartett
17.30-18.15 Rep med stor saxofonensemble (alla frossadeltagare)
18.30-19.30 Seminarium/workshop med Rolf-Erik Nystrøm
19.45-20.45 Solokonsert med Johannes Thorell
21.00-22.00 Solokonsert med Rolf-Erik Nystrøm

LÖRDAG 27 JANUARI
09.00-09.45 Rep med stor saxofonensemble (alla frossadeltagare)
10.15-11.30 Pedagogiskt seminarium och workshop med Kristin Uglar och Linn Persson
11.45-12.45 Lunchkonsert med KMH:s saxofonstudenter
13.45-14.15 Rep med Blåsarsymfonikerna (alla frossadeltagare + solister)
14.45-15.45 Masterclass/seminarium med Jörgen Pettersson
16.00-16.30 Konsert med Nordiska Saxofonkvartetten
16.45-17.15 Konsert med Saxofonkvartetten Pleiades
17.30-18.30 Seminarium med Christer Jonsson
19.00-22.00 Saxklubb på Stallet

SÖNDAG 28 JANUARI
09.00-10.00 Rep med stor saxofonensemble (alla frossadeltagare)
10.30-11.00 Konsert med Stockholms Saxofonkvartett
11.15-12.15 Seminarium/masterclass med Fredrik Ljungqvist
12.30-13.00 Genrep med Blåsarsymfonikerna (alla frossadeltagare + solister)
14.00-14.30 Foajémusik med saxofonensembler
15.00-17.00 Avslutningskonsert (alla)

Nordiska saxofonkvartetten
Nordiska Saxofonkvartetten Foto: Annika Falkuggla

Nordiska Saxofonkvartetten
Efter en väldigt lyckad debutturné i Norge 2002 så har Nordiska Saxofonkvartetten (NSQ) och dess medlemmar fortsatt sitt oförtröttliga arbete med att samarbeta med tonsättare och musiker från de nordiska länderna samt resten av världen. NSQ turnerar regelbundet turnerar runt världen med konserter och master classes i bl.a. Sydafrika, Iran Argentina, USA, Storbritannien, Frankrike, Turkiet och de Nordiska länderna. Kvartetten har nyligen uruppfört musik av tonsättarna Tebogo Monnakgotla, Bjørn Bolstad Skjelbred och Federico Jaureguiberry.

Saxofonkvartetten Pleiades skapar med sin blandade bakgrund en unik klang och en autentisk stilkänsla för såväl den klassiska repertoaren som jazz av bla Bob Mintzer. Kvartetten utmärker sig genom egenkomponerad musik, intuitivt samspel, sällsynta repetitioner och en kärlek till musikvideos vid havet.

Saxofonkvartetten Pleiades poserar
Saxofonkvartetten Pleiades Foto: Ingemar Johansson

Saxofonkvartetten Rollin´Phones  har sedan starten, 1986 varit en viktig del av svenskt musikliv. Gruppen är en mångsidig kammarmusikensemble med inriktning på konstmusik och repertoaren sträcker sig från klassiska standardverk och transkriptioner till verk av samtida tonsättare. Utöver kammarkonserterna gör kvartetten solistframträdanden med symfoni- och blåsorkestrar både i Sverige och utomlands och de har turnerat samt deltagit i festivaler runt om i världen.

Blåsarsymfonikernas saxofonkvartett spelar
Blåsarsymfonikernas saxofonkvartett

Blåsarsymfonikernas saxofonkvartett spelar kammarmusik och gör även projekt med skolor och musikskolor.Bl.a. har kvartetten gjort ett projekt med Jorielskolan, en särskola som satsar mycket på musik och gör specialsydda kompositioner där särskolans elever medverkar i. Till saxofonfrossans avslutningskonsert har Blåsarsymfonikerna, i samarbete med Länsmusiken i Stockholm, beställt ett verk av Christian Lindberg för saxofonkvartett och blåsorkester som uruppförs.

Stockholms Saxofonkvartett spelar
Stockholms Saxofonkvartett Foto: Maria Fäldt

Stockholms Saxofonkvartett är en av Europas främsta ensembler för ny musik. Med sitt engagemang och kunnande har kvartettmedlemmarna dessutom en alldeles särskild förmåga att presentera vår tids musik på ett sätt som ökar förståelsen och skapar nyfikenhet kring den nutida musikens mångskiftande estetik. Mer än 700 verk har skrivits för Stockholms Saxofonkvartett av svenska och utländska tonsättare och ensemblen har turnerat världen över. Utöver sin ordinarie konsertverksamhet har Stockholms Saxofonkvartett den senaste säsongen medverkat i Samtida Musiks uppmärksammade satsning Min granne tonsättaren som lyfter fram tonsättare och deras musik med uppsökande, interaktiva och offentliga aktiviteter på skolor, arbetsplatser, föreningslokaler och andra mötesplatser i tonsättarens eget närområde. Stockholms Saxofonkvartett består av Jörgen Pettersson, Matias Karlsen Björnstad, Linn Persson och Leif Karlborg. Stockholms Saxofonkvartett/Studio 53 är initiativtagare och huvudman för Svensk Musikvår.
 

Rolf-Erik Nystrom, saxofonist
Rolf-Erik Nystrom

Rolf-Erik Nystrøm (från Norge) är i grunden en klassisk saxofonist men är en mångsidig musiker utövar även många andra genrer. Rolf-Erik Nystrøm  blev 2011 nominerad till Nordiska Rådets Musikpris. Han har en mycket bred repertoar och spelar allt från hardcore till barock, folkmusik, rock, pop och jazz och har skrivit musik till film, teater och modern dans. Rolf-Erik har spelat i över 50 länder och fått mer 150 verk tillägnat sig. Med en fot i samtidsmusiken och i en i jazz och improvisation är Nystrøm en musiker som alltid överraskar. Rolf-Erik är professor på Musikhögskolan i Norge och undervisar, förutom i saxofon, också i improvisation och komposition. 

Christer Johnsson, professor i saxofon spelar
Christer Johnsson


Christer Johnsson är professor i saxofon och har arbetat som huvudlärare på KMH sedan 1980 och är idag ämnesansvarig för träblås inom institutionen för klassisk musik. Christer Johnsson har studerat för Jules de Vries vid Folkliga Musikskolan Ingesund och professor Sölve Kingstedt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 1978 erhöll Johnsson Kungliga Musikaliska Akademiens stora utlandsstipendium vilket möjliggjorde studier för Jean-Marie Londeix vid Conservatoire N. R. Bordeaux, Frankrike. 1982 debuterade Christer Johnsson i Stockholm med Lars-Erik Larssons saxofonkonsert tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Fredrik Ljungkvist är en mångsidig musiker; saxofonist, klarinettist och kompositör och verksam i flera olika grupper. Fredrik gillar musik med "fria tyglar", vilket gäller såväl med egna Yun-Kan-5 och Kan 10 likväl med svensk-norska gruppen Atomic. Fredrik Ljungkvist är adjunkt och huvudlärare på saxofon på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Fredrik Ljungkvist, saxofonist
Fredrik Ljungkvist

Johannes Thorell  är en av Skandinaviens ledande saxofonister. Han gjorde sin solistdebut 2002 med Kungliga Filharmoniska orkestern under ledning av Tobias Ringborg. Sedan 2008 är Johannes även saxofonlärare vid Det Jyske Musikkonservatoriet i Århus. Han är grundare av Nordic Saxophone Festival och konsertserien Örebro Län Live. Johannes turnerar regelbundet med pianisten Magnus Sköld samt med Nordiska Saxofonkvartetten. Sedan 2012 är Johannes Henri Selmer Paris saxophones performing artist.

Kristin Uglar undervisar i saxofon och ensemble. Kristin har en examen ”Master of fine Arts and Education” från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och är legitimerad lärare. Sedan 1991 har hon frilansat som professionell saxofonist i Sverige och utomlands, som orkestermusiker, kammarmusiker och solist. Hon är även altsaxofonist i Saxofonkvartetten Rollin' Phones. 

Linn Persson
Linn Persson Foto: Christoffer Hästbacka

Linn Persson har vunnit förstapris i flera nordiska tävlingar, bland annat Berlingske Tidendes Musikkonkurrence, Polstjärnepriset och Öresunds-Solist. Linn erhöll även förstapris i RCM:s saxofontävling the Jane Melber Prize och var semifinalist i Ljunggrenska tävlingen för unga musiker 2014. Linn har en kandidatexamen samt solistdiplom från KMH i Stockholm och en masterexamen från Royal College of Music i London, England. De senaste åren har Linn turnerat tillsammans med pianisten Christopher Hästbacka i Sverige, Finland, Litauen och Estland under namnet Duo Hästbacka Persson. Linn är medlem i nätverket Unga tankar om Musik som bildades hösten 2016.