tonsättare och musiker i samspråk

Svensk Musikvår: Uppsala Kammarsolister presenterar Gotlands tonsättarskola - INSTÄLLT!

Passerad föreställning

Datum: söndag 22 mars

Tid: 12:00

Lokal:

Denna konsert ingår i festivalen Svensk Musikvår.

Svensk musikvår logotyp

Vänligen observera att konserten är inställd.

För sjätte året i rad samarbetar stråkensemblen Uppsala Kammarsolister med Gotlands Tonsättarskola. Hittills har ett trettiotal kompositionsstuderande tagit chansen att pröva och utveckla sina musikaliska idéer med denna ensemble i världsklass och sedan få sin musik framförd av dem. Gotlands Tonsättarskola, som i år firar 25-årsjubileum, har av dirigenten Jan Risberg beskrivits som det viktigaste som hänt svenskt musikliv sedan Måndagsgruppen på 1940-talet och Kungl. Musikaliska akademiens tidigare ständige sekreterare Tomas Löndahl understryker utbildningens betydelse för att höja den konstnärliga och yrkesmässiga nivån hos utexaminerade kompositionsstudenter. Uppsala Kammarsolister har en gedigen repertoar från barockmusik till modern konstmusik som intar en särställning i Uppsalas musikliv men även uppträder i andra delar av landet och dessutom ofta hörs i Sveriges Radio P2.

Program

Adina Forsberg (f 1992) Lepidoptera (2017)
Anton Berglund (f 1996) I morgon har det gått en vecka och då ska jag berätta (2018)
Ylva Fred (f 1990) Material for String Quintet (2015)
– cotton strings 
– mixed material 
– »Slowly unravels like a ball of yarn.« 

Elvin Matz (f 1994) Funny Inconcequences of Buddha (2016)
Kajsa Antonsson (f 1994) Sammandrabbningar (2015)
Johan Ema (f 1986) Haru no hana (2018)
Julia Siljebo (f 1995) Darkness, Light, Darkness (2019)

Medverkande

Uppsala Kammarsolister

Nils-Erik Sparf, violin
Klara Hellgren, violin
Brusk Zanganeh, vik. violin
Ylva-Li Zilliacus, viola
Per Nyström, cello
 

Uppsala kammarsolister


Speltid

Ca 60 min

Verkkommentarer

Adina Forsberg 
Lepidoptera utforskar jag fjärilseffekten, tanken om att en fjärils vingslag på ena sidan jorden kan orsaka en orkan på andra sidan. Jag försökte hitta vägar att transformera en liten rörelse till oreda. Jag försökte utforska hur något litet kan växa till en rymd. Och slutligen försökte jag förena ensamma toner och låta dom bilda en helhet. Fjärilen är inte bara ett tecken på en, potentiellt, kommande storm i en annan del av världen, det är även en symbol för förändring, själen och livet. 

Anton Berglund - I morgon har det gått en vecka och då ska jag berätta
Stora delar av mitt liv har jag tyngts av en svår ätstörning. Jag har i flera år velat göra en komposition som kapslar in detta, men velat vänta tills jag känner mig mogen och tillräckligt duktig för att kunna gestalta en så pass komplex emotionell erfarenhet. Men allt eftersom tiden från mitt tillfrisknande går blir jag mer och mer distanserad från det. Minnesbilderna blir vagare. Det är över tre år sedan jag blev frisk och jag insåg att det nu var rätt tid för detta arbetet. För att komma i kontakt med de fysiska och psykiska tillstånd jag då befann mig i försökte jag försätta mig i situationen igen genom att under en vecka inte äta något alls. Jag valde också att, precis som då, inte berätta det för någon. Under denna vecka antecknade jag varje dag hur jag kände och vad jag tänkte och har sedan baserat stycket på de anteckningarna och mina minnen. Det ni ska få höra är ett stycke som behandlar skörhet, tvivel och destruktivitet och i och med detta uruppförande kommer ni få ta del av mitt avsked till mitt livs största smärta. 

Elvin Matz - Funny Inconcequences of Buddha
Verk i tre satser för stråkkvintett. 

Johan Ema - Haru no hana (vårblomma)
Ensam linje som vårens första blomma som sedan exploderar i ett hav av blommor för att sedan dö ut och försvinna som allt till slut gör. 

Julia Siljebo - Darkness, Light, Darkness 
Konceptuellt stycke baserat på Jan švankmajers kortfilm Darkness, light, darkness (Tma, světlo, tma). De tre satserna behandlar både filmens faktiska och det känslomässiga händelseförloppet genom gestaltning av objekt i relation till rum.