Lina Nyberg profil

Stockholm Jazzfestival: Lina Nyberg Tentett – The Clouds - Livestreamas!

Passerad föreställning

Datum: söndag 11 oktober

Tid: 16:00

Lokal: Stora salen

För att läsa om hur vi skapar en trygg konsertupplevelse, vänligen besök musikaliska.se/om-oss/ditt-besok

Konserten livestreamas! 🎥

För att komma till sändningen, vänligen klicka här 

Ett fåtal platser kvar!

Jazzsångerskan och komponisten Lina Nyberg kommer till Musikaliska med sin hyllade tentett och framför helt ny musik för tio musiker beställd av Länsmusiken i Stockholm. Det blir även musik från det nyligen släppta albumet ”The Clouds” och dessutom framförs ett nyskrivet stycke för stråkkvartett. Konserten blir en multimedial upplevelse med rörelse, ljus och bild som samverkar med de musikaliska uttrycken.


Lina Nyberg är en av Sveriges mest kreativa och innovativa jazzsångare och samtida kompositörer. I mer än 20 år har hon väckt uppmärksamhet, främst i Skandinavien, men också i många andra delar av världen. Som soloartist har hon släppt 19 album, bland annat CD Close (Prophone-skivor) 1993 med jazzpianisten Esbjörn Svensson. Sedan 10 år har Lina turnerat världen runt med sitt band Lina Nyberg Band. Våren 2020 släppte Lina Nyberg sitt tjugonde album The Clouds med nykomponerad musik för tio musiker. Hennes nya album har uppmärksammats stort, även internationellt. ”Det är komposition, arrangemang, instrumentering, kors och tvärs mellan jazzen där hon i grund och botten hör hemma, och nära nog klassiska orkesterverk… Allt sitter ändå ihop – à la Nyberg” skrev Dagens Nyheters recensent.

Lina Nyberg beskriver själv några av konsertens stycken:

”I arbetet med Länsmusikens beställningsverk för tentett har jag inspirerats av Corona-vårens sång och spel från balkonger och fönster. I isolering tar vi uppenbarligen till alla möjliga medel för att kommunicera med andra människor. Det finns något vackert, melankoliskt och starkt mänskligt i detta, hur vi, när vi inte får vara nära varandra desperat söker närhet på andra sätt, hälsar med armbågen, vinkar och sjunger.”

Stycket för stråkkvartett Ascension in color:

”När jag komponerade detta arbetade jag inledningsvis mycket med hur olika färger smälter in i varandra och sakta förändras som en spegling av den harmoniska progressionen. I takt med att pandemin tog över i världen under våren påverkades även musiken. Nu är den för mig också associerad med uppförsbacke, andning, tid och tystnaden när allt släcktes ned.”

Konserten arrangeras av Länsmusiken i Stockholm i samarbete med KMH och Stockholm Jazzfestival. Med stöd från Kulturrådet och Musikverket.
 

Medverkande - tentett

jazzfestival logotyp

Lina Nyberg, sång/komposition
Susana Santos Silva, trumpet
Karin Hammar, trombon
Lina Lövstrand, flöjt/klarinett
Fredrik Ljungkvist, klarinett
Nils Berg, basklarinett
David Stackenäs, gitarr
Cecilia Persson, piano
Josef Kallerdahl, bas
Peter Danemo, trummor

Medverkande - stråkkvartett

Sofia Kolupov violin
Stefan Enemærke Becker, violin
Veikko Marjamäki, viola
Katariina Kolehmainen, violoncello

Matilda Ruta, animationer

Speltid

ca 75 min. Servering mellan 15:00-16:00 och 17:15-18:00 

Biljetter

260 kr/200 kr