Saeid Shanbehzadeh och Rostam Mirlashari

Saeid Shanbehzadeh & Rostam Mirlashari

Passerad föreställning

Datum: söndag 29 oktober

Tid: 17:00

Lokal: Stora salen


ARRANGÖR: Länsmusiken i Stockholm och Farhang Förening.


Det kreativa samarbetet fortsätter mellan den parisbaserade musikern och dansaren Saeid Shanbehzadeh och den stockholmsbaserade sångaren Rostam Mirlashari ("The Prince of Balochi Music"). Båda kommer från södra Iran vid Persiska viken, och har en stark afrikansk påverkan. Tillsammans med sitt band bjuder de på afroiransk musik i möte med blues och jazz.


Medverkande

Saeid Shanbehzadeh är mästare på iranska folkliga blåsinstrument, bland annat säckpipan neyanban, han spelar också saxofon och är en fantastisk dansare. På scen slås man av hans starka energi och närmast trancelika framträdanden där kropp och instrument blir ett. Sedan 1990-talet har han med folkmusikgruppen Shanbehzadeh Ensemble spelat på festivaler och på scener runt om i världen. Med rötterna i den afro-iranska traditionen söker han nya musikaliska vägar och har samarbetat med artister som Billy Cobham, Steve Smith och Trilok Gurtu.

Rostam Mirlashari är utbildad på Kungliga Musikhögskolan och är kanske mest känd som sångare i den mångkulturella gruppen Golbang, som han bildade 1994 och som fortsatt att turnera flitigt. Från sina hemtrakter Baluchistan i sydöstra Iran har han tagit med sig en rik sångskatt, som han utvecklat i samklang med andra traditioner i sina olika band. Den unika rösten och det innerliga uttrycket har uppmärksammats runt om i världen. "Sångaren, Rostam Mirlashari, måste ha en av Sveriges vackraste och mest förföriska röster" (Martin Nyström i DN 2009).


De flesta afro-iranier är ättlingar till de östafrikaner som fördes till landet via Indiska Oceanens slavhandel främst under 1800-talet. När slaveriet upphävdes i Iran 1928 slog sig många ner i södra delarna av Iran i områdena kring Persiska Viken. Många afro-iranier har behållit mycket av sitt kulturella afrikanska arv i klädstil, musik, dans och muntliga traditioner.

 

Biljetter

Parkett: 200 kr
Läktare: 150 kr
Parkett, inklusive CD: 300 kr
Läktare, inklusive CD: 250 kr

 

Speltid

2 tim inkl. paus


Eldfesten 2017: