collage öppet hus

Öppet hus: Musikaliska 140 år!

Passerad föreställning

Datum: lördag 15 september

Tid: 9:30

Lokal: Musikaliska, Nybrokajen 11

Fri entré!

Fikaservering kl. 9.30-16.00

Biljettkassan öppen kl 9.30-17.00

 

I Stockholms äldsta konserthus och tidigare musikkonservatorium har det skrivits musikhistoria; uruppföranden, framträdanden av världsartister, Nobelprisutdelningar och dåtidens studenter har tillsammans bidragit till att forma svenskt musikliv. Vi uppmärksammar huset med en heldag då historia och nutid möts i musikaliska och mänskliga möten med ett varierat program för både barn och vuxna. Varmt välkommen att fira husets 140-års jubileum med oss på Musikaliska!

Ingen förhandsbokning (förutom till de guidade turerna). Först till kvarn gäller!

Program

Dörrarna öppnas 09.30!
 

Guidad tur i huset (max 20 personer)

kl 9.45-10.25
Föranmälan till guidadtur@musikaliska.se
 

Familjekonsert: Imse Vimse Mozart

Från 3 år
kl. 10.00 i Clara Schumannsalen. Maxantal: 100.

En lekfull introduktion till Mozart och hans värld med Operaimprovisatörerna. Mozart har just vaknat upp efter en djup sömn, utmattad efter att ha varit på turné med sina vänner i 250 år! Publiken bjuds på smakprov ur Mozarts tidiga kompositioner och ensemblen framför även korta delar ur några av Mozarts operor – Trollflöjten och Don Giovanni. Efter en stund vill Mozart inte bara spela sådant han skrev för flera hundra år sedan, han vill skapa nytt! Självklart behöver han inspiration från barnen i publiken som får vara med och hitta på material till helt nya arior! Medverkande: Linus Flogell (baryton), Fredrik af Klint (tenor), Mette af Klint (sopran), Maria Olofsson (piano).
Speltid: ca 40 min.
 

Sextetten underhåller utanför huset

kl. 10.40-11.00
kl 11.40-12.00

 

Guidad tur i huset (max 20 personer)

kl 10.45-11.25
Föranmälan till guidadtur@musikaliska.se
 

Familjekonsert: Musikalisk resa med Blåskvintettfamiljen med instrumentprovning

Från 5 år
kl. 11.00 på Stallet, i anslutning till Musikaliska (insläpp 20 min innan). Maxantal: 100.
En klassisk konsert för barn med musik av bland annat Haydn, Piazzolla och Gershwin som presenterar instrumenten flöjt, oboe, klarinett, fagott och valthorn. Barnen lotsas genom programmet av blåskvintettens musiker som också visar sina instrument på ett underhållande och inspirerande sätt. Publiken får sjunga allsånger tillsammans med ensemblen och det finns även möjlighet att i förväg önska en alldeles egen allsång. Efter konserten bjuds barnen in att prova instrumenten. Medverkande: Blåsarsymfonikernas blåskvintett (flöjt, oboe, klarinett, horn och fagott).
Speltid: ca 60 min inklusive instrumentprovning.
 

Klingande Akademi: Husets historia - Om väggarna kunde tala

kl. 12.00 i Clara Schumannsalen (insläpp 30 min innan). Maxantal: 100.
Tillsammans med musikforskaren Christina Tobeck ger vi oss ut på en spännande resa från 1800-talets musikliv där Oscar II var en viktig spelare, via alla år av musikutbildning fram till dagens hem för Blåsarsymfonikerna. Denna Klingande akademi illustreras i toner av sångerskan Åsa Jäger och pianisten Martin Sturfält.

 

Guidad tur i huset (max 20 personer)

kl. 12.40-13.20
Föranmälan till guidadtur@musikaliska.se
 

Konsert: Anno 1900 – Marscher, valser & ouvertyrer med Blåsarkapellet

kl. 13.00 i Clara Schumannsalen (insläpp 10 min innan). Maxantal: 100.

 

Klingande Akademi: Anekdoter från “Gamla Ackis”

kl. 13.30 i Stora salen (insläpp 20 min innan). Maxantal: 500.
Fick man spela jazz på Gamla Ackis? Hur var stämningen på skolan? Fanns det något särskilt som försvann vid flytten till Valhallavägen? Vi får träffa tre legendarer som berättar om sina minnen från det jubilerande huset. Pianisten Iréne Mannheimer, fd. konserthuschefen Bengt-Olof Engström och basisten och kompositören Georg Riedel samtalar och sångerskan Åsa Jäger och pianisten Martin Sturfält framför musik som springer ur samtalet.

 

Pre-Concert-Talk med Lena Haag & Anders Emilsson

kl. 15.20 i Clara Schumannsalen (insläpp 30 min innan). Maxantal: 100.

 

Konsert: Musik & människor på Musikaliska under 140 år

kl. 16.00 i Stora salen (insläpp 20 min innan). Maxantal : 500 personer.
Blåsarsymfonikerna konsert fäster blicken på några musikhistoriska ögonblick, ger prov på hur det kunde låta förr och spelar också några av sina egna uruppföranden. Publiken bjuds på Hugo Alfvéns Festspel. Solisten Åsa Jäger sjunger Wagner och Sibelius, just det som hundraårsjubilerande Birgit Nilssons sjöng vid sitt inträdesprov till Akademien. Allt under ledning av dirigenten, tonsättaren och blåsarsymfonikern Anders Emilsson. Konferencier: Lena Haag.


Fri entré!


Arrangeras av Musikaliska i samarbete med Kungliga Musikaliska Akademien.