KAYHAN KALHOR

KAYHAN KALHOR, MASTER OF PERSIAN MUSIC

Passerad föreställning

Datum: lördag 27 november

Tid: 19:00

Lokal: Konsertsalen

Serveringen är öppen från klockan 18.00

Kayhan Kalhor Master of Persian Music gästar Musikaliska med en konsert som ingår i den tjugoandra upplagan av Kista Världsmusikfestival. Kayhan är en mästare på instrumentet kamancheh (piggfiol) samt är även en enastående virtuos på instrumentet setar (långhalsad luta). Han är en internationellt hyllad virtuos som genom sina många musikaliska samarbeten har bidragit till att verka som en ambassadör för den persiska och kurdiska musiken runt om i världen.

Kayhan Kalhor är född i Teheran och började sina musikaliska studier vid sju års ålder under mästaren Ahmad Mohajer. Som trettonårig kamanchehspelare blev han inbjuden att arbeta med National Iranian Radio and Television Orchestra, där han spelade i fem år. Som sjuttonåring började Kalhor arbeta med Shayda Ensemble i Chavosh Cultural Center, den mest prestigefyllda konstorganisationen i Iran vid den tiden. Samtidigt fortsatte han studierna av den iranska klassiska repertoaren (radif) med olika mästare. År 1978 åkte Kalhor till Rom för att studera västerländsk klassisk musik och fortsatte sedan sina studier vid Carleton University i Ottawa, Kanada. År 1991 grundade han Dastan ensemble, den berömda persiska ensemblen för klassisk musik, och 1997 Ghazal-ensemblen med Shujaat Husain Khan.

Kayhan har studerat musik från ett flertal iranska regioner, särskilt från provinsen Khorason och Kurdistan. Han har turnerat världen runt som solist med olika ensembler och orkestrar, inklusive New York Philharmonic och Orchestre National de Lyon. Kayhan Kalhor har komponerat verk för några av de mest kända iranska sångarna som Mohammad Reza Shajarian och Shahram Nazeri och har också framfört och spelat in musik med de iranska största instrumentalisterna. Han har komponerat musik för tv och film bl a soundtracket till Francis Ford Coppolas film Youth Without Youth. Kayhan är också originalmedlem i Yo-Yo Ma’s Silk Road Project. Hans senaste album är ett samarbete med Brooklyn Rider och santoorspelaren Ali Bahrami Fard. Kayhan har nominerats till tre Grammys och belönades 2017 med en Grammy tillsammans med Yo-Yo Ma och Silk Road Ensemble.

På denna konsert bjuder kayhan Kalhor in publiken med en unik repertoar tillsammans med den talangfulla och framgångsrika Stockholmsbaserade iransk-kurdiska slagverkaren Hiva Khatib.

Hiva Khatib är en skicklig musiker från staden Saqqez, provinsen Kurdistan i Iran. Han påbörjade sin akademiska musikutbildning vid Teheran musikskola 1996 på huvudinstrumentet Tombak, det främsta slagverket inom den traditionella musiken i Iran. Hans lärare är välkända namn i Iran såsom Daryoush Zargari och Bahman Rajabi. Han har tagit lektioner av en av de främsta Tombakmästarna, Pejman Haddadi. Hiva har samarbetat och spelat ihop med olika persiska och kurdiska musiker och ensembler både i Iran och Sverige,  bland annat konstellationerna “Ziviyeh”, “Saba”, “Balvashan”, “Ava”, “Abidar”, “Mastan”, “Kankash” samt” Hezar Avaz ”. För två år sedan hade han  äran att spela med en av Irans största musiker, maestro Majid Derakhshani, kompositör inom den persiska musiktraditionen.  Att spela ihop med mästaren Kayhan Kalhor är en av Hivas största drömmar som nu går i uppfyllelse. 

Hiva Khatib
Hiva Khatib

För mer information om Kista Världsmusikfestival: Farhang

I arrangemang av Kista Världsmusikfestival och Farhang förening i samarbete med Länsmusiken i Stockholm och Stallet Världens Musik.

Konsertlängd

75 minuter utan paus. 

Biljettpriser

Ordinarie: 310 kronor. 

Studerande och pensionärer: 250 kronor. 

Foto: Hamid