Clara Heinemann, och Lotta Pettersson Van den Poel

Kammarmusik: Gräshoppor, bidans och svanesång

Passerad föreställning

Datum: fredag 8 oktober

Tid: 18:00

Lokal: Konsertsalen

Serveringen är öppen från klockan 17.00  för AW och fredagsmys.

Fredag 8 oktober 18:00–19:00.
Det här programmet innehåller en hel del svensk musik med inslag från England och Wales. Elfrida Andrée bidrar med romantisk svärta och i Emmy Lindströms solostycke får klarinetten att vara både sorgsen och virtuos. Orkesterns egen Staffan Lundén-Welden har i sitt specialskrivna stycke för duon gestaltat binas dans på ett fantasifullt och rafflande sätt. Harpan får ge uttryck för walesisk hemlängtan i Grace Williams solostycke och i Six American Sketches av den engelska harpisten och kompositören Skaila Kanga blir den amerikanska folktonen levande i porlande vatten och ettriga gräshoppssvärmar. 

Medverkande
Lotta Pettersson Van den Poel, klarinett
Clara Heinemann, harpa

Lotta Pettersson Van den Poel och Staffan Lundén-Welden berättar om hur konserten vuxit fram:
– Clara och jag blev båda helt förtjusta i, och fascinerade av, den klangvärld som harpan och klarinetten skapar ihop. Till den här konserten visste vi att vi ville ha med Staffan Lundén-Weldens musik ur Bees and Dinosaurs, som vi beställde av honom och uruppförde för ett par år sedan. Vi hade också intresserat oss för Elfrida Andrée och hittat hennes fantastiskt romantiska stycke Svanen. Sedan byggde vi på med mer nutida och ytterligare originalmusik, säger klarinettisten Lotta Pettersson Van den Poel. 

– Jag började läsa böcker om bin och fick bland annat lära mig att det äldsta bi-fossilet är cirka 100 miljoner år gammalt. Alltså levde bin och dinosaurier samtidigt, vilket jag tycker var en spännande tanke att komponera utifrån. Jag lät klarinetten vara biet som cirklar runt dinonsaurie-harpan, säger kompositören Staffan Lundén-Welden. 

Om Lotta Pettersson Van den Poel och Clara Heinemann

Lotta bor i Salem och har anställning i Blåsarsymfonikerna och i Västerås Sinfonietta. Utöver det frilansar hon med flera kammarmusikprojekt och i kyrkliga sammanhang.

Clara är bosatt i Falun och är verksam som frilansande harpist, bland annat i Dalasinfoniettan, Gävle Symfoniorkester och inom kyrkomusiken. Kammarmusik, harpelever och samarbete med tonsättare ligger henne också varmt om hjärtat.

Clara och Lotta började sitt samarbete 2010 och har sedan dess gjort ett stort antal kyrkokonserter i Stockholm, Västmanland och Dalarna samt turnérat ett flertal gånger i Jämtland i regi av Estrad Norr.

Hösten 2019 skapade de sin barnföreställning ”SURR!” som med hjälp av musik visar binas spännande och viktiga roll i naturen.

I sin ovanliga kombination bildar harpan och klarinetten en egen klangvärld som passar i många olika genrer.

Program

Lawn Tennis – Wilhelm Peterson-Berger (1867–1942)

ur Six American Sketches – Skaila Kanga (f. 1946)
- The Lonesome Traveller
- Running Waters
- Solitude
- Grasshoppers
- Country Fayre

ur Bees and Dinosaurs – Staffan Lundén-Welden (f. 1964)
- First Bee in the Spring 
- Waggle Dance

Hiraeth – Grace Williams (1906–1977)

Magnolia – Emmy Lindström (f. 1984)

Svanen – Elfrida Andrée (1841–1929)

Biljettpriser

160 kronor ordinarie.
130 kronor studerande/pensionär.
100 kronor ungdomar upp till 26 år.

Serveringen öppnar klockan 17 för fredagsmys/after work.

Foto: Sofie Sykfont