Elina Vähälä, foto: Laura Riihelä

Gästspel: NorrlandsOperans symfoniorkester

Passerad föreställning

Datum: lördag 29 april

Tid: 15:00

Lokal: Stora Salen på Musikaliska


NorrlandsOperans Symfoniorkester för första gången på Musikaliska! En rykande färsk violinkonsert av Jan Sandström, NorrlandsOperans Composer-in-Residence. Solist är Elina Vähälä, vars karriär stadigt pekat uppåt sedan debuten som tolvåring. Hon turnerar nu i hela världen som solist och kammarmusiker. Det blir ett helt nordiskt program där vi också får höra musik av Sibelius och den gotländska tonsättaren Elfrida Andrée.
 

14.15: Foajékonsert från – mer information längst ner på sidan
– 14.25: Pre-concert talk med Elisabet Ljungar, musikchef på NorrlandsOperan

 


Jan Sandström är en av Sveriges mest hyllade tonsättare och hans musik spelas över hela världen. Mest känd är hans trombonkonsert Motorbike Concerto som han skrev till Christian Lindberg. Sandström är en fantasifull tonsättare som älskar att överraska både publiken och sig själv. Violinkonserten är den första i en cykel av tre i hans uppdrag som hustonsättare. Den är skriven speciellt för NorrlandsOperans Symfoniorkester och violinisten Elina Vähälä. Den finska musikern debuterade redan som 12-åring och för några år sen blev hon utvald att spela på den stjärnspäckade Nobel Peace Prize konserten.

I Finland hittar vi också Jean Sibelius (1865-1957). Redan i hans första symfoni känner man igen hans alldeles speciella stil och med det här verket fick han sitt internationella genombrott. Musiken inleds med en ensam klarinett som ibland accentueras av pukornas dämpade dån. Tillbaka i Sverige får vi möta den gotländska tonsättaren och kvinnokämpen Elfride Andrée (1841-1929). Bland annat lyckades hon få igenom en lagändring så att även kvinnor kunde bli organister. Som kvinna kunde hon inte studera vid ett musikkonservatorium. Istället tog hon privatlektioner. Konserten inleds med hennes finstämda Andante quasi recitativo för stråkorkester.
 

Ur programmet

Jan Sandström – Violinkonsert
Elfrida Andrée – Andante quasi recitativo
Jean Sibelius – Symfoni Nr.1


Medverkande

NorrlandsOperans symfoniorkester
Dirigent: Daniel Blendulf
Elina Vähälä, violin


Konsertlängd

2 timmar inkl. paus


Biljetter

100-250 kr


Foto: Laura Riihelä
 


Välkommen på foajékonsert från kl. 14.15 i Clara Schumannsalen!

Elever från Nordiska Musikgymnasiet
Jonna Simonsson, violin, och Kristina Frantskevitch, piano

Program

Beethoven – Violin Sonata No.8, Allegro assai
Mozart – Violin Concerto No.3, Adagio (sats 2)
Ysaye – Violin Sonate No.3, "Ballade"