flamenco all stars

Flamenco All Stars – Från Orienten till Andalusien

Passerad föreställning

Datum: fredag 29 september

Tid: 19:00

Lokal: Stora salen på Musikaliska


Konserten är ett samarbete mellan FlamencoFredag, Länsmusiken i Stockholm, Instituto Cervantes, Spanska Ambassaden, Club Pisa och Dans Compagniet.

 

Följ med på en musikalisk resa med hjälp av presentatören Roberto Gonzalez som guidar publiken genom denna konsert som binder samman flamencons medryckande uttryck med Orientens. Tolv musiker och dansare från Sverige, Spanien, Turkiet, Norge, Ecuador och Finland möts i tradition och nyskapande. Från Orientens halvtoner och skalor är det närmare än vi tror till flamencons klagosånger, passion och häftiga rytmik.  Flamencons grundpelare, sången, får stå i centrum när flamencosångarna Ellen Pontara och Mancheño de la Cruz möter Systrarna Sahin med alevitiska rötter. (Alevism är en trosuppfattning, främst representerad i Turkiet.)

Kvällen förgylls ytterligare av gitarrvirtuosen Agustin de la Fuente som besöker oss från flamencomeckat Jerez de la Frontera i ett sprakande möte med multiinstrumentalisten Haci Tekbilek.

Självklart bjuds det på expressiv dans där klackarna svarar på gitarrens toner och dansarnas blickar borrar sig rakt in i publikens hjärtan.

Programmet i Stora salen pågår kl. 19.00–21.00 (inkl paus med servering).

Medverkande

Ahmet "Haci" Tekbilek(ney/mey/saz mfl)
Berin Sahin(sång/saz)
Rojda Sahin (sång/bendir)
Gün Sahin (baglama/cura)
Robin Cochrane (slagverk)
Per Lenner (gitarr/oud)
Agustin de la Fuente/Flamenco de la Frontera (gitarr)
Agustin Mancheño de la Cruz/Flamenco de la Frontera (sång)
Ellen Pontara (sång)
Tito Guevara/Flamenco de la Frontera (flöjt/slagverk)
Tonje Liebe/Flamenco de la Frontera (dans)
Pia del Norte (dans)

 

Mer om de medverkande

Ahmet "Haci" Tekbilek (TUR/SWE) är en internationellt välkänd mästermusikant som spelar ney, mey, oud, saz, surna, säckpipa, kaval och nästan alla instrument som används i traditionell turkisk musik. Årets Artist på Folk- och Världsmusikgalan 2010, APAP (Association of Performing Arts Professionals) i New York 2011.
 
Systrarna Sahin; Berin, Rojda och Gün (TUR/SWE) har blivit något av en snackis på musikscenen i Sverige. De har synts på musikscenerna sedan 90-talet,  senast på Newros-firandet i Blå Hallen på Stockholms Stadshus. De har spelat in konserter på radio och bjuder på musik ur den alevitiska traditionen som de själva tillhör. Redan 2007 skrev SvD om dem: https://www.svd.se/systrarna-gor-succe-med-morfars-musik.
 
Slagverkaren Robin Cochrane (SWE) har medverkat i olika flamencosammanhang sedan några år tillbaka, han har vid flera tillfällen spelat med Systrarna Sahin, är en av medlemmarna i gruppen Sirocco, driver Klubb Mariama på Pygmeteaterns Lilla Kulturhus och är en riktig musikalisk kameleont.
 
Gitarristen och oudspelaren Per Lenner (SWE) åkte med Haci Tekbilek till APAP i New York och medverkar även på Hacis soloskiva Türlü. Därtill är Per gitarristen i husbandet Aire de Vida på Sveriges enda kontinuerliga flamencoscen FlamencoFredag i Stockholm och arbetar sedan mer än 20 år som flamencogitarrist.
 
Ellen Pontara (SWE) hör till en av Nordens främsta flamencosångare. Ellen är i september skivaktuell med sin första soloflamencoskiva som hon spelar in tillsammans med Erik Steen. Hon är också sångare i FlamencoFredags husband Aire de Vida.
 
Agustin de la Fuente (SP) är en riktig gitarrmaestro, som turnerat runt i världen i större produktioner, på penas och tablaos (flamencoklubbar- och scener) runt om i Spanien med världsnamn som Sara Baras och Joaquin Grilo, han har skrivit och arrangerat musik och är en varm och omtyckt flamencopersonlighet. Idag arbetar han bl a tillsammans med Agustin Mancheno på ”Puro Arte” flamencoscenen i Jerez de la Frontera.
 
Agustin Mancheño de la Cruz (SP) arbetar på tablaon, flamencoscenen "Puro Arte" 5-6 dagar i veckan när han inte turnerar världen runt med flamencoensembler av olika slag. Han har medverkat i Javier Latorres stora uppsättningar till de största flamencofestivalerna och periodvis arbetat i Japan som inbjuden sångare.
 
Tito Guevara (ECU) är en slagverkare och flöjtist med bred musikalisk bakgrund och medlem i den norskspanska gruppen Flamenco de la Frontera. Arbetar i ett flertal sammanhang som musiker, producent och arrangerar en stor del av musiken i Flamenco de la Frontera. Undervisar även på Musikhögskolan i Oslo.
 
Tonje Liebe (NO) är en dansare och producent med bas i Oslo där han driver en flamencoskola, producerar föreställningar och arbetar som dansare. Tonje har synts på ett antal festivaler och TV i Norge, gett masterclasses och framträtt både internationellt i Spanien, Sydamerika och Balkanländerna.
 
Pia ”del Norte”(FIN/SWE) är dansare, koreograf och pedagog. Hon är även projektledare för denna konsert samt konstnärlig ledare för flamencoscenen FlamencoFredag. Utbildad till flamencodansare i Spanien och till pedagog på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Engagerad i ett antal scenproduktioner och undervisar människor i alla åldrar och bakgrunder. Hon startade FlamencoFredag som sedan 2015 bjudit på ett 30-tal till största delen slutsålda flamencokonserter både på hemmascenen Pygméteaterns Lilla Kulturhus och på samarbetsscener som Stallet, Skansen, Västerås Konserthus m fl.


Biljetter

260 kr/180 kr


Speltid

Ca 2 tim inkl paus med servering
 


Med stöd av Stockholms Stad, Kulturrådet och Musikverket.