FVMG

Extern arrangör: Folk & Världsmusikgalan 2020

Datum: lördag 14 mars

Tid: 19:30

Lokal: Stora salen

Välkomna till Musikaliska lördagen den 14 mars!

Folk & Världsmusikgalan återvänder till platsen där allt startade för jämnt tio år sedan. Den tionde galan går av stapeln på samma scen som den första. Dessutom fyller grannen Stallet - Världens Musik 20 år och bjuder tillsammans med galan in till sin egen scen med konserter, seminarier och annat under hela vecka elva. Folk & Världsmusikgalan vill höja genrens status, uppmärksamma dess främsta artister och aktörer samt bjuda publik och medverkande på en årligen återkommande, oförglömlig fest. Åtta priser till utövare och arrangörer för bedrifter 2018-19 kommer att delas ut under galan. Läs om galan och de nominerade på folkgalan.se

Medverkande

Sara Parkman
Med skivan Vesper har Sara Parkman etablerat sig som en av landets verkligt nydanande och personliga artister. Från fiolspelman till fullfjädrad artist, skribent, aktivist och agitator, numera med eget skivbolag. Med musik som bara är hennes egen, jordad i folkmusikmyllan men hämningslös och nyfiken. ”Det bågnar av körer, svepande syntklanger, folklåtar, episk pop, psalmer, klimatgrubbel, det är brokigt, mäktigt, extra allt”, skrev DN. Musiken tar avstamp i människans behov av helighet och tradition men är lika mycket en opolerad käftsmäll och ett upprop mot konservativ antispiritualism och neoliberalismens new age-kapitalism, bara så ni vet.

Medverkande: Sara Parkman - fiol, sång, Hampus Norén - gitarr, sång, Fanny Rapp- trumset, sång, Isabell Gustavsson Ny - synthar, Ellen Petterson - flygelhorn och Juan Romero- slagverk

Sara Parkman
Sara Parkman Foto: Frida Edlund

Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye 
Mycket har hänt sedan Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye släppte sitt första album 2012, men den varma och känslosamma musikaliska atmosfären är densamma. Gruppen rör sig tryggt mellan traditionell klezmer, modern pop och världsmusik. Med moderna beats, latinska rytmer och inslag av konstmusik och folksång arbetar de med jiddisch på ett helt nytt sätt. Louisa Lyne har genom ett brinnande intresse tillägnat sig språket och det judiska kulturarvet och funnit sin alldeles egna konstnärliga röst i dess mitt. Gruppen har rönt stora framgångar både för sina konserter och album, nu senast för LUST, som hyllats både i Sverige och i Europa.

Medverkande: Louisa Lyne, sång, Edin Bahtijaragic, dragspel och cajun, Irina Binder, fiol, Anna Thorstensson, cello, Anders Thorén, piano och Martin Eriksson, bas

louisalyne.se

Louisa Lyne
Louisa Lyne Foto: Sara Ljunggren

101 Hattar att sparka ner innan jag dör 
Vi går på spaning efter en kvinnas relation till sig själv och omvärlden. Vem är hon? Älskarinna? Offer? Häxa? Moder? Krigare? Gråterska? Karriärist? Hallingdansare... Hur många roller, hur många ”hattar” måste hon prova, leva upp till, sparka ner, innan hon vet vem hon är och kan acceptera alla sina sidor och lustar? Bli sig själv – en människa som är långt mer än alla hattar… En ständigt aktuell föreställning som utforskar folkdansens, liksom folkmusikens möjligheter till ett gränsöverskridande mot modern danskonst och musik. Den hade premiär 2014 och har sedan dess gjort succé på scener och festivaler runt om i Skandinavien. På årets Folk- och Världsmusikgala ser ni ett utdrag ur föreställningen. Idé och regi: Susanne Marko Idé, koreograf och dansare: Silje Onstad Hålien Musikansvarig/musiker: Anders Löfberg

Stina Brandin
”Bodapolska är som magi. Lyftet på tvåan gör både musiken och dansen tyngdlös. Nästan som att tiden står still, men bara för ett ögonblick.” Stina Brandin kommer från en spelmansfamilj i det som hon själv kallar folkmusikens epicentrum - Boda Kyrkby i Dalarna. Hon har alltid sett sig själv som solospelman, och med bodapolskan som sin första och största kärlek. Drillar uppåt, drillar neråt, förslag, uppstråk, nerstråk- allt med stor bestämdhet. Envisheten och den klara viljan skiner igenom och kan höras i musiken; det är så här det är. Hon är utbildad på Malungs folkhögskola, Kungliga musikhögskolan i Stockholm och på Ole Bull Akademiet i Norge. Hon har spelat sig från norr till söder genom Sverige med fioltrion Norr om Stockholm och hennes solodebut Tacka fan för det har hyllats av recensenter och allmänhet landet runt. ”Oklanderligt och liderligt spelat, en uppvisning i perfektion och hjärta” skrev Po Tidholm i DN. facebook.com/brandinstina/

Stina Brandin
Stina Brandin Foto: Linda Marthans

Emma och Ellika
Emma Reid och Ellika Frisell, båda med fiol och altfiol. Två generationer, två spelmän med musiken från Bingsjö närmast hjärtat. En musik med tuggmotstånd, vild, vacker och egensinnig. Emma och Ellika är spelmän med bredd och nyfikenhet, aktiva i många projekt och grupper. I denna duo öser de ur sin favoritrepertoar, i ett intensivt samspel för öron och ögon. Emma Reid, en stjärna i den unga spelmansgenerationen, turnerar i Sverige och Storbritannien med bl a maken Daniel, Lena Willemark och engelska stråkkvartetten Methera. Ellika Frisell, en portalfigur i den svenska folkmusiken som spelat i grupper som Filarfolket och Den Fule och den egna trion Ellika, Solo, Rafael. Lärare på Kungliga Musikhögskolan, spelar i duo med Rafael Sida och i kvartetten When We Do Bingsjö.

emmaellika.com

Isaac Ahmadi
Isaac kommer från Bandar Abbas i Iran. Han bor i Sverige sedan fem år och började i höstas på Musikhögskolan i Stockholm. Bandar Abbas vid Persiska viken är en mångkulturell stad med afrikanska och indiska influenser och en egen unik musikkultur. Isaac kommer från en musikalisk familj där alla sjöng och dansade på familjens fester. Han började sjunga traditionella sånger och spela trumma som barn och lärde sig spela det tvåpipiga folkliga blåsinstrumentet djofti för åtta år sedan. Nu går han på Musikhögskolan för att lära sig mer om musik och spela djofti tillsammans med andra och möta annan musik än den egna. Han är den förste i sin familj som vill ägna sig åt musik på heltid.

facebook.com/isaacahmadi/

Tibble Transibiriska
”Domra-plinkande, sång på svenska, dramatiska balladberättelser och klezmerliknande eufori knådas ihop till en kompott som gör att det rycker såväl i ben som i hjärtmuskeln.” Så skrev Lira om nya skivan. Tibble Transsibiriska lockar år för år en allt större publik med sin gypsy-balkan-musik. Publiken har dansat hejdlöst både i Sverige, Europa - och Kina! Med rötter i svensk musik och en stor passion för romsk tradition och balkanmusik, skapar de ny musik som vittnar om kraften i att hämta inspiration över kulturella gränser och glöder av lekfullhet och liv.

Medverkande: Johan Testad - sång och gitarr, Jonas Runefelt - domra och sång, Martin Kjellgren -trummor och sång, Emil Rotsjö - fiol, gitarr och sång, Hiroko Nishikawa - saxofon och sång, Sergiusz Markowski - dragspel och sång, Anton Svanberg – tuba.

tibbletranssibiriska.se

Anna och Ale Möller
Att äpplet inte faller långt från trädet är Anna och Ale Möller ett bra exempel på. Ale, en av den svenska folkmusikens portalfigurer, har i nära fyra decennier varit en centralgestalt i sökandet efter nya vägar och uttryck i en rad grupper, solo och i massor av samarbeten. Som ende skandinav har han tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen ”Folk Alliance Lifetime Achievement Award”, ett pris han delar med bl a Bob Dylan. Anna växte förstås upp med folkmusiken men valde fiolen som sitt instrument. Idag är hon en etablerad spelman, musiker och kompositör och en självklar del av den nya folkmusikscenen. Hon hörs i grupper som Kolonien och Världens Band, hon har spelat på Västanå teater och i många andra sammanhang. Hon är också en av krafterna bakom det nystartade skivbolaget Supertraditional.

Anna och Ale Möller
Anna och Ale Möller Foto: Peter Bothen

mtaprod.se/artist/ale-moller/

Årets samarbetspartners: Stallet Världens Musik, Kultur Gävleborg, Musik i Syd, Musik Hallandia, Norrlandsoperan, Musikaliska och RFoD.

Ett särskilt tack till STIM som delar ut priset Årets Kompositör, ett pris som som utsetts av galajuryn.

Speltid

ca 2 tim 30 min (inkl. paus)

Biljetter

375 kr/300 kr studerande & pensionär