Tania Naranjo och Minna Weurlander

Blåsarsymfonikerna: Tango på nytt vis

Passerad föreställning

Datum: lördag 18 februari

Tid: 15:00

Lokal: Stora Salen på Musikaliska

Förkonsert med Stockholms Unga Blåsarsymfoniker kl.14.15 i Clara Schumannsalen, följt av Pre-concert talk med dirigent Jonas Dominique kl. 14.30.

Tangons själ

Duo Naranjo-Weurlander förenar, tillsammans med Blåsarsymfonikerna, tangokulturerna från Chile och Finland i den svenska myllan. Det blir ett skräddarsytt program med bl.a. nyskriven musik, genomsyrat av hetta och intensitet, med den kraft, vemod och expressiva uttryck som är ett gemensamt drag hos dem och tango. Stockholms Unga Blåsarsymfoniker  medverkar i slutnumret på konserten.

Medverkande

Tania Naranjo, piano
Minna Weurlander, ackordeon
Blåsarsymfonikerna
Stockholms Unga Blåsarsymfoniker
Dirigent: Jonas Dominique

Ur programmet

Musik av Naranjo-Weurlander, Astor Piazzolla m.m.

Konsertlängd

2 timmar inkl. paus

Biljetter

100-250 kr

Om Duo Naranjo-Weurlander

Duo Naranjo-Weurlander är en gränsöverskridande duo i dubbel bemärkelse. Trots att deras musik kommer från två olika kulturer finns det mer som förenar än som skiljer dem åt. Intensiteten, kraften, vemodet och det expressiva uttrycket är måhända ett gemensamt drag i de bådas musik. De har båda har lång klassisk utbildning bakom sig, men de har även lång erfarenhet av folkmusik, jazz, world music och inte minst av Tango Nuevo, vilket märks tydligt i deras spelsätt och attityd. Deras musik har ett universellt språk som förenar mer än det avgränsar. Duo har under fyra år turnerat flitigt runt om i världen, samarbetat med orkestrar samt haft flera radio och TV framträdanden i Sverige. Deras andra gemensamma skiva kommer att släppas 2017.

Tania Naranjo växte upp i Santiago i Chile. Hon kom tidigt i kontakt med, och utvecklade en stark passion för, det klassiska pianot och den chilenska folkmusiken. Tania är en etablerad pianist och sångerska bosatt i Sverige. Hon har framfört sin egen musik världen över vid solokonserter, med symfoniorkestrar och med sina egna konstellationer. I Tanias kompositioner och i hennes uttryck finns utrymme för drivande, svängig rytmik, nyskapande och improvisation vilket bland annat kan höras på hennes soloalbum La industria del miedo. Hennes musik är inspirerad av jazz, argentinsk tango,1900-talets moderna kompositörer, urban chilensk musik och även av den andinska folkmusiken.

Minna Weurlander är utbildad vid i Sibelius Akademins solistlinje i Finland och har spelat solokonserter runt om i Europa sen hon var 15 år. Som soloaccordeonist har hon fått flera utmärkelser och vunnit flertal accordeontävlingar, bl.a accordeon-VM. Hennes första solo-CD, USVA, släpptes 1999 och CD:n Señora del Destino 2010. Minna har framträtt som solist med olika symfoni- och kammarorkestrar i Sverige, bl a Malmö- och Helsingborgs Symfoniorkester. Hon har arbetat som accordeonist, kompositör och arrangör med olika teater-, opera- och dansföreställningar samt med film och performance. Hennes musik och spelsätt har influerats starkt av den ryska accordeon-traditionen och förstås även av den argentinska tangon.

Om dirigenten Jonas Dominique

Jonas Dominique är född 1964 och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har framträtt som dirigent vid bland annat Folkoperan, Kungliga Filharmoniska Orkestern, Sveriges Radios symfoniorkester, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Malmö symfoniorkester, Helsingborgs symfoniorkester, Norrköpings symfoniorkester, Gävle symfoniorkester, Linköpings Akademiska Orkester, med flera.

Jonas har en stark och nära relation till Blåsarsymfonikerna sedan slutet av 1980-talet. Första konserten med Blåsarsymfonikerna (då Stockholms Spårvägsmäns Musikkår) gjordes 1987 just på Musikaliska, som då fortfarande var ”Gamla Ackis”. Jonas är från början musiker, kontrabasist, och spelar bl.a. med trion Tango Libre. Jonas är också en flitigt anlitad arrangör och tonsättare och har bl.a. skrivit för Folkoperan i Stockholm.