Josef Karnebäck och Margareta Bengtsson

Blåsarsymfonikerna: Jazz med svenska tongångar

Datum: lördag 23 oktober

Tid: 15:00

Lokal: Konsertsalen

Ingår i KMA:s 250-årsjubileum.

 

Lördag 23 oktober klockan 15:00.

Blåsarsymfonikernas kontrabasist, Josef Karnebäck har iscensatt ett mäktigt och stämningsfullt program där jazz, folkvisa och nutida tongångar sömlöst går i varandra. Den mångsidiga artisten Margareta Bengtson förstärker uttrycken med sin unika röst. KMA:s ledamoten, tonsättaren och musikern, Ann-Sofi Söderqvist porträtteras i verket Trumpet Stories och som arrangör till Josef Karnebäcks svit Momuntum.

Trumpet Stories är ett beställningsverk som uruppfördes i samband med Trumpetfrossan 2010 och musiken av Josef har fått sin skräddarsydda kostym till denna konsert. Musiken av en riktig jazzgigant, Duke Ellington, med stark koppling till Sverige genom Alice Babs och som KMA-ledamot, representeras av klassikern Caravan, i ett fräckt arrangemang av Sébastièn Dubé. Den vackra folkvisan Allt under himmelens fäste, som på sin tid tolkades av Alice Babs i versionen Far Away Star och som spelades in på skiva på Musikaliska 1977 på en minneskonsert för Duke Ellington.

Folkmusik i jazzig tappning avslutar konserten i klassikern Horgalåten som övergår i Margaretas egen komposition, Doodle-låten som börjar minimalistiskt med kontrabas och harpa och som sedan utvecklar sig till ett livligt mixolydiskt tema i ett härligt jazzigt groove med hela orkestern.

Om Margareta Bengtson
Margareta Bengtson har en lång karriär som internationellt erkänd sångerska, harpist, arrangör och kompositör. Med stor nyfikenhet fortsätter hon att utforska olika musikaliska världar och rum, med en önskan om att hennes uttryck ska få beröra, trösta, glädja och även visa ett andligt perspektiv på tillvaron. Möten med andra musiker som inspirerar är också en stark drivkraft i hennes konstnärsskap. Den breda publiken kanske mest känner till henne som en av grundarna till vokalensemblen The Real Group som rönt stora framgångar både i Sverige och internationellt. För ett antal år sedan lämnade Margareta gruppen, och har sedan dess verkat som solist där hon bland annat har givit ut flera skivor i eget namn och turnerat världen över i olika konstellationer. Hon samarbetar numera med Sveriges jazzelit och finaste impromusiker, såväl som med klassiska kammarmusiker, körer och orkestrar och skriver även egen musik. 

Ur programmet

Josef Karnebäck
Orkerstersvit – Momentum 15’

Another try
Listening
Momentum
Urban Impression
Arrangemang Ann-Sofi Söderqvist

Ann-Sofie Söderqvist
Trumpet Stories 10’

Duke Ellington
Caravan – (S. Dubés arr) 6’
Arrangemang Sébastièn Dubé

Folkvisa från Gotland
Allt under himmelsens fäste – Far Away Star
Nils Lindberg/Signe Hasso/Duke Ellington/Alice Babs 5’

Trad
Horgalåten 6’
Arrangemang Josef Karnebäck

Margareta Bengtson
Doodlelåten 8’

Arrangemang Josef Karnebäck

Medverkande

Josef Karnebäck, kontrabas
Margareta Bengtson, sång och harpa
Blåsarsymfonikerna
Dirigent Joakim Hallin

Speltid 

75 minuter.

Biljettpriser

Mittparkett:
Ordinarie 290 kronor.
Studerande/pensionär 240 kronor.
Ungdomar upp till 26 år: 100 kronor.

Sidoparkett: 
Ordinarie 240 kronor.
Studerande/pensionär 200 kronor.
Ungdomar upp till 26 år: 100 kronor.

Läktare:
Ordinarie 190 kronor.
Studerande/pensionär 130 kronor.
Ungdomar upp till 26 år: 100 kronor.

I samarbete med Stockholm Jazz Festival

Foto Markus Gårder och Annika Falkuggla.

Logga Stockholm Jazz Festival.