XENO MANÍA

Ale Möllers XENO MANÍA

Passerad föreställning

Datum: fredag 15 oktober

Tid: 19:00

Lokal: Konsertsalen

Serveringen är öppen från klockan 18

Ale Möller firar 50 år som scenartist 2021! I samband med detta släppte Sveriges välkända doldis, ett storslaget musikverk som hyllar lusten till det främmande.

Ale Möller har fler än 1000 låtar noterade hos STIM och flertalet prestigefyllda samarbeten i bagaget. Han är en central gestalt på den skandinaviska folk- och världsmusikscenen. Ale är en multiinstrumentalist och även en berättare och filosof. På scenen sammanförs musikalisk briljans med värme och humor. 

– Ett halvt sekel på scenen … Det är klart jag funderat över vad som drivit mig i alla år. Framförallt har jag alltid blivit stimulerad och upprymd när det är något jag inte förstår. När något är annorlunda. Jag är nog en obotlig xenoman! Andra är på ett annat sätt och blir obehagliga till mods. Jag tror inte att man ska moralisera över detta. Moralisera ska vi däremot göra när politiska krafter exploaterar xenofobi och gör politik av den, säger Ale. 

Det som började som ett beställningsverk från Sveriges Radio har nu landat i det albumaktuella musikkonstverket XENO MANÍA. Ale Möller har tagit fasta på inspirationen från fyra av sina stora inspiratörer: en grekisk amanes-sångare, en indisk baul-guru, en legendarisk dalaspelman och en riti-spelare från Västafrika. 

– Tidigare har det alltid varit de fysiska mötena med spelvänner runt om i världen som inspirerat mig. Men med XENO MANÍA upptäckte jag att mötena allt oftare sker inuti huvudet. Många av mina stora inspiratörer lever ju inte längre, men känns ändå så oerhört närvarande. Det blir lite som att jamma med de som inte längre finns! 

Med dubbla slagverk, blåsarsektion och nyckelharpa som blandar sig med Ales alla udda instrument skapas en egen klang. Detta niomannabandet är noga utvalt av ciceronen Ale, där varje medlem är ett starkt namn med en egen karriär. Här finns det som är signifikant för Ale Möllers konstnärskap: musiken blir aldrig mainstream, han lyckas kombinera det traditionella med det nya och angelägna.

Medverkande

Ale Möller – div instrument
Jonas Knutsson – saxar
Blagov Lamnjov – klarinetter
Max Agnas – piano/keyboard
Karin Hammar – trombon
Erik Rydvall – nyckelharpa
Ruben Farias – bas
TBA – percussion
Robin Cochrane – trummor, percussion

Speltid

90 minuter utan paus.

Biljettpriser

350 kronor. 

I samarbete med Stockholm Jazz Festival 2021 och Länsmusiken i Stockholm.

 

Stockholm Jazz Festival är den tionde upplagan sedan festivalen flyttade inomhus och förlades till hösten (2012). Stockholm Jazz Festival drivs av Jazzklubb Fasching men är också en “paraplyfestival” där stora delar av det fria arrangerande musiklivet i Stockholm deltar, liksom Kulturhuset Stadsteatern, Musikaliska och Konserthuset.

Festivalen har stöd från Kulturrådet, Stockholm Stad, och Region Stockholm.

Foto Olof Grind.

logga - Stockholm Jazz Festival