Blåsarsymfonikerna

En blåsensemble i framkant

Blåsarsymfonikerna (tidigare Stockholms Läns Blåsarsymfoniker) har, liksom Länsmusiken i Stockholm, Musikaliska på Nybrokajen i Stockholm som hemmascen. Det är en nyfiken orkester som utmärker sig för sin stora genrebredd, sina gränsöverskridande samarbeten och ovanligt jämställda programpolitik. Blåsarsymfonikerna verkar med stöd av Region Stockholm.

Blåsarsymfonikerna
Foto: Mats Bäcker
Cathrine Winnes på läktaren
Cathrine Winnes


Blåsarsymfonikerna har utvecklats från en musikkår i SL:s regi – under namnet Stockholms Spårvägsmäns Musikkår – till en modern, djärv och nyskapande ensemble som nu är inne på sitt 115:e år. Orkestern verkar främst i Region Stockholm, men har etablerat sig som en av Nordens ledande blåsarensembler med växande internationellt renommé. Orkestern består idag av 27 halvtidsanställda musiker samt två arrangörer på halvtid. De flesta är också frilansare, flera är tonsättare, dirigenter, lärare vid kulturskolor samt högre musikutbildningar etc. Blåsarsymfonikerna bedriver trots begränsad tid till sitt förfogande ett viktigt didaktiskt arbete med konserter för och med barn och unga. På engelska heter orkestern The Swedish Wind Ensemble. Cathrine Winnes är sedan hösten 2015 Blåsarsymfonikernas konstnärlige ledare, och tillträdde som chefsdirigent under 2016.
 

Hyr hela orkestern eller en ensemble

Blåsarsymfonikerna och deras mindre ensembler sätter musikalisk guldkant på möten, fester, konferenser och evenemang i fullt format eller mindre konstellationer. Genom åren har de bl.a. medverkat vid galor och konferenser, stora event i Blå hallen, jubileumsmiddagar, festivaler, kammarmusikkonserter, Kultur i vården, soppkonserter och invigningar. Blåsarsymfonikerna verkar i Region Stockholm med uppdrag att spela i regionens kommuner. Nu börjar värme och sol komma fram och då också möjligheten att spela utomhus för några av orkesterns ensembler. Vi är noga med att följa myndigheternas riktlinjer och håller alltid lämpligt avstånd, även när vi arrangerar mindre konserter utomhus.

Blåsarsymfonikerna erbjuder ett utbud med högklassiga program till subventionerat pris till Region Stockholms vårdhem/äldreboende/sjukhem och kan göra upp till 3 konserter/dag (30 minuter). Om 3 vårdenheter inom samma kommun går ihop kan man alltså få en konsert till ett mycket bra pris.

Ensembler vi kan erbjuda sommaren 2021 i maj-september:

Brasskvintett
Blåskvintett
Saxofonkvartett
Jazzgrupp
Klarinettkvartett

Pris per dag: 10 500 kr (3500 kr/konsert om man bokar 3 samma dag).

För bokning och mer information: Lena Jakobsson 070-545 71 49 lena.jakobsson@musikaliska.se
 

Brasskvintetten
Foto: Lena Jakobsson

Brasskvintetten – Pop & barock

Brasskvintetten, med instrumenten trumpet, valthorn, trombon och tuba, spelar allt från pampig barockmusik till populärmusik av ABBA och The Beatles. Visor av Evert Taube och CM Bellman finns också på repertoaren. Allt i välklingande skräddarsydda arrangemang och med personliga presentationer av ensemblens medlemmar.

Blåskvintetten
Foto: Lena Jakobsson

Blåskvintetten – Musikaliska delikatesser

Blåskvintetten dukar upp med visor, folkmusik och andra godbitar ur den svenska musikskatten. Som inramning presenteras musiken, personligt och intimt, av ensemblens musiker som förstärker känslan av gemenskap, närhet och musikglädje. Kvintettens program berör, underhåller och ger publiken en härligt musikalisk festbuffé med musik av bland andra Lille Bror Söderlundh, Gunnar Lundén-Welden, Olle Adolphson och Evert Taube.

Saxofonkvartette
Foto: Mats Bäcker

Saxofonkvartetten – Dansfest jorden runt

En virvlande dansfest med svenskt folkmusik, finsk tango, sydamerikansk passion och filmmusik. Musik av bland annat Astor Piazzolla, Unto Mononen och Kai Gullmar. Kända verk på programmet är den finska klassikern Satumaa, ledmotivet Limelight till Charlie Chaplins Rampljus och sist men inte minst, Alice Babs’ Swing it magistern!

Jazztrio
Foto: Mats Bäcker

Jazzgruppen - Jazz med svenska tongångar

Lekfulla arrangemang av svenska visor blandas med svängiga tongångar av Chick Corea och popklassiker signerade The Beatles och Ted Gärdestad. För Jazzgruppen finns inga begränsningar, bara möjligheter att från kända låtar som Båtlåt, Gotländsk sommarnatt och Så skimrande var aldrig havet skapa sina egna tolkningar. Musiken är arrangerad av basisten Josef Karnebäck som också är gruppens musikaliska ledare.

Klarinettkvartetten – Gershwin och lättare klassiskt

Klarinettkvartetten
Klarinettkvartetten Foto: Lena Jakobsson

För den som uppskattar klassiska tongångar är klarinettensemblen det perfekta valet för sommarunderhållning i gröngräset. Kvartetten spelar arrangerad högklassig musik, bland annat verk av J S Bach, J Haydn och WA Mozart. Det blir också guldkorn av G Gershwin; Liza, The man I love och Summertime. Presenterar gör Blåsarsymfonikernas mästarkonferencier, Lena Haag.