Blåsarsymfonikerna

En blåsensemble i framkant

Blåsarsymfonikerna (tidigare Stockholms Läns Blåsarsymfoniker) har, liksom Länsmusiken i Stockholm, Musikaliska på Nybrokajen i Stockholm som hemmascen. Det är en nyfiken orkester som utmärker sig för sin stora genrebredd, sina gränsöverskridande samarbeten och ovanligt jämställda programpolitik. Blåsarsymfonikerna verkar med stöd av Region Stockholm.


Nyhet! I april 2020 lanserar orkestern en digital konsertserie, Mötesplats med nya vinklar.

Blåsarsymfonikerna
Foto: Mats Bäcker
Cathrine Winnes på läktaren
Cathrine Winnes


Blåsarsymfonikerna har utvecklats från en musikkår i SL:s regi – under namnet Stockholms Spårvägsmäns Musikkår – till en modern, djärv och nyskapande ensemble som nu är inne på sitt 115:e år. Orkestern verkar främst i Region Stockholm, men har etablerat sig som en av Nordens ledande blåsarensembler med växande internationellt renommé. Orkestern består idag av 27 halvtidsanställda musiker samt två arrangörer på halvtid. De flesta är också frilansare, flera är tonsättare, dirigenter, lärare vid kulturskolor samt högre musikutbildningar etc. Blåsarsymfonikerna bedriver trots begränsad tid till sitt förfogande ett viktigt didaktiskt arbete med konserter för och med barn och unga. På engelska heter orkestern The Swedish Wind Ensemble. Cathrine Winnes är sedan hösten 2015 Blåsarsymfonikernas konstnärlige ledare, och tillträdde som chefsdirigent under 2016.
 

Hyr hela orkestern eller en ensemble

Blåsarsymfonikerna och deras mindre ensembler sätter musikalisk guldkant på möten, fester, konferenser och evenemang i fullt format eller mindre konstellationer. Genom åren har de bl.a. medverkat vid galor och konferenser, stora event i Blå hallen, jubileumsmiddagar, festivaler, kammarmusikkonserter, Kultur i vården, soppkonserter och invigningar. Blåsarsymfonikerna verkar i Region Stockholm med uppdrag att spela i regionens kommuner. Nu börjar värme och sol komma fram och då också möjligheten att spela utomhus för några av orkesterns ensembler. Vi är noga med att följa myndigheternas riktlinjer och håller alltid lämpligt avstånd, även när vi arrangerar mindre konserter utomhus.

Blåsarsymfonikerna erbjuder ett utbud med högklassiga program till subventionerat pris (50 %) till Region Stockholms vårdhem/äldreboende/sjukhem och kan göra upp till 3 konserter/dag (30 minuter lång). Om 3 vårdenheter inom samma kommun går ihop kan man alltså få en konsert till ett mycket bra pris.

Ensembler vi kan erbjuda sommaren 2020 i maj-september:

Serenadensemblen
Blåsarkapellet
Sextetten
Blåskvintetten
Saxofonkvartetten
Jazzensemblen
Brasskvintetten

Pris per dag: 9000 kr (3000 kr/konsert om man bokar 3 st samma dag)

För bokning och mer information Lena Jakobsson 070-545 71 49 lena.jakobsson@musikaliska.se

 

Brasskvintetten
Foto: Lena Jakobsson

Brasskvintetten - Från Bellman till Abba

Brasskvintetten spelar allt från pampig renässansmusik till populärmusik av ABBA och Beatles. Visor av Evert Taube och CM Bellman finns också på repertoaren. Allt i välklingande skräddarsydda arrangemang och med personliga presentationer av ensemblens medlemmar. Ur programmet: Dansen på Sunnanö (Evert Taube) Maxwell’s Silverhammer (Lennon/McCartney) Renässansdanser (Tielman Susato) The Girl from Ipanema (Antônio Carlos Jobim) ur Fredmans epistlar (CM Bellman) Money Money Money (ABBA).
 

Blåskvintetten
Foto: Lena Jakobsson

Blåskvintetten - Musikaliska tipspromenad

Följ med på en musikalisk tipspromenad där Blåskvintetten spelar musik av bland andra JH Roman, WA Mozart, CM Bellman och Edvard Grieg. Trevlig musik med roliga frågor som presenteras på ett underhållande och informativt sätt av ensemblens musiker. Ur programmet: Drottningholmsmusiken, sats 1 (JH Roman), Våren (E Grieg), Antika danser (F Farkas) och ur Fredmans epistlar (CM Bellman).
 

Saxofonkvartette
Foto: Mats Bäcker

Saxofonkvartetten - En musikalisk världsomsegling

Följ med på saxofonkvartettens fantastiska resa genom olika kontinenter i världen. Upplev den melankoliska svenska sommaren, det eldiga Sydamerika, mellanösterns mystik och även den "nya världen”. I programmet finns musik av bland annat Jan Johansson, Astor Piazzolla och George Gershwin.
 

Jazztrio
Foto: Mats Bäcker

Jazztrion - Jazz med svenska tongångar

Nya lekfulla arrangemang av svenska visor framförs av orkesterns nystartade ensemble. Guldkorn som Så skimrande var aldrig havet, Somliga går i trasiga skor och Den blomstertid nu kommer kläs i lite annorlunda jazzig kostym i arrangemang av basisten Josef Karnebäck som också är gruppens musikaliska ledare.