Trumpetfrossan 28-30 januari 2022

Äntligen dags för en ny frossa!

Sedan 2006 har Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm årligen arrangerat instrumentfrossor för olika blåsinstrument. 2021 var det planerat för en trumpetfrossa, men som då ställdes in på grund av pandemin. Nu vågar vi tro på att vi återigen ska kunna ta emot en stor skara blåsmusiker så nu bjuder vi in till 2022 års största och mesta trumpetevenemang i Sverige! Vi har lyckats få ihop ett fantastiskt gäng med de allra bästa trumpetarna, bland andra Mike Lovatt, Jan Allan, Peter Asplund, Tora Thorslund, Urban Agnas och Tom Poulson. Blåsarsymfonikernas egna trumpetare medverkar självklart liksom studenter från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och elever från Lilla Akademien.

Det kommer självklart också finnas flera instrumentutställningar på plats under hela frossan.

Plats: Musikaliska/Nybrokajen 11 i Stockholm.
Datum: 28–30/1–2022.

Målgrupp: Alla som spelar trumpet från 8 år och uppåt. Barn, unga, studenter, fritidsmusiker, pedagoger och professionella.

Kursavgift: 950 kronor/850 kronor*, 550 kronor/450 kronor* (ungdom under 26 år).
*SOF- och RUM-medlemmar

Anmälan: senast 1/12–2021 till lena.jakobsson@musikaliska.se

För de yngsta trumpetarna har vi en lite mindre specialfrossa:
Minitrumpetfrossa: barn 8–11 år 300 kronor (medföljande förälder 300 kronor)

OBS! I alla priser ingår fika alla dagar samt biljett/plats till den avslutande konserten med Blåsarsymfonikerna.

Frossan arrangeras av Blåsarsymfonikerna i samarbete med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Riksförbundet Unga Musikanter, Musikskolan Lilla Akademien, Sveriges Orkesterförbund, Kulturens och Länsmusiken i Stockholm.

Frossa – Program 28–30 januari

Obs! med reservation för eventuella ändringar

FREDAG 28 JANUARI
15.30–16.30 Registrering 
16.30 Praktisk information, Clarasalen
17.00 Repetition med alla frossatrumpetare, Clarasalen (minifrossatrumpetara repeterar i egen grupp)
18.00 Fika, plan 3 foajén
19.00 Clinic/konsert med Mike Lovatt (OBS på engelska), Konsertsalen 
20.00 KMH:s jazzstudenter och jam för alla, Stallet, Stallgatan 7
22.00 Slut för dagen


LÖRDAG 29 JANUARI
9.00 Rep med alla frossatrumpetare, ledare Per-Olof Ukkonen, Clarasalen
10.00 Fika, plan 3 foajén
10.30 Masterclass med Urban Agnas. Clarasalen (Minifrossatrumpetarna repeterar i egen grupp
)
11.30 Lunchkonsert med KMHs studenter, Clarasalen
12.30 Lunch på egen hand
13.30 Rep med orkester, solister och frossatrumpetare, Konsertsalen
14.30 Seminarium med Tom Poulson (OBS på engelska), Clarasalen
15.30 Fika, plan 3 foajén
16.00 Trio Tora – tar ton. Tora Thorslund, trumpet, Anna Lindal, violin, Kristine Scholz, piano, Konsertsalen
17.30 Jan Allan och Peter Asplund samtalar (och spelar) om då och nu, Konsertsalen
18.30 Middagspaus på egen hand
19.30 Tomorrow – Susana Santos Silva, trumpet, Torbjörn Zetterberg, bas, Konsertsalen
20.30 Peter Asplund Aspiration med Lars Jansson, Konsertsalen

SÖNDAG 30 JANUARI
9.00 Rep med alla frossatrumpetare, Konsertsalen
9.45 Fika, plan 3 foajén
10.15 Agnas trumpetensemble (Urban Agnas, Joakim Agnas, Jonas Lindeborg, Jakob Gudmundsson, Mikael Nilsson, Leif Lindvall och Mikael Oskarsson). Clarasalen
11.30 Genrep frossastycket med orkester, solister och alla frossatrumpetare, Konsertsalen
12.00 Lunch på egen hand
13.00 Konsert med Lilla Akademiens trumpetklass, ledare Jonas Palsten, Clarasalen
14.00 Foajékonsert med frossatrumpetare, Clarasalen
15.00 Avslutningskonsert med Blåsarsymfonikerna, solister och alla frossatrumpetare, Konsertsalen

 

Mike Lovatt
Mike Lovatt. Foto Gunnar Holmberg

Möt världstrumpetaren Mike Lovatt
Mike Lovatt är en av dagens mest respekterade trumpetare som har framträtt och spelat in skivor med artister som Quincy Jones, Eric Clapton, Oasis, Tony Bennett, Toots Thielemans, Shirley Bassy, Royal Philharmonic Orchestra och BBC Symphony Orchestra. Mike leder trumpetsektionerna i BBC Big Band och i John Wilson Orchestra. Han hörs även på ett oräkneligt antal soundtrack som till exempel i filmer om Harry Potter och James Bond. Därtill är Mike Lovatt en mycket eftersökt pedagog, verksam vid Royal Academy of Music och The Royal College of Music.


 

Jan Allan
Jan Allan. Foto Gunnar Holmberg

Legenden Jan Allan
Jan Allan är bland musiker och musikälskare en av Sveriges bästa trumpetare genom tiderna.
Under 60-talet ägnade sig Jan Allan åt studier och forskning och doktorerade så småningom i elementarpartikelfysik. Men han fortsatte samtidigt att spela - med egen orkester och i olika jazzkonstellationer, bland annat Radiojazzgruppen. Hans LP "Jan Allan -70" blev internationellt kritikerrosad och belönades med både Grammis och Gyllene Skivan.
Listan på alla storheter Jan spelat tillsammans med kan göras hur lång som helst, och skivinspelningar med Jan finns i massor. Jan Allan fick år 2004 Jan Johanssons stipendium och Jan har också fått Thore Ehrlings stipendium, Lars Gullin-stipendiet samt Riksjazzförbundets (SJR´s) hederspris för år 2008.


 

Tora Thorslund
Tora Thorslund. Foto Bertil Thorslund.

Kungl. Operans solotrumpetare Tora Thorslund
Tora Thorslund började spela trumpet i Kommunala musikskolan i Visby och studerade sedan på Kungliga musikhögskolan i Stockholm för Claes Strömblad och Urban Agnas, där hon avslutade sina diplomstudier 1999. Tora är stämledare i Kungliga Hovkapellet, där hon är anställd sedan 1996. Ända sedan studietiden har hon spelat nutida musik i olika kammarmusikaliska konstellationer, och utforskar gärna friare sätt att uttrycka sig på sitt instrument.

 

Peter Asplund
Peter Asplund. Foto Birgitta Nylén

Peter Asplund
Peter Asplund är en av Sveriges främsta trumpetare. Genom åren har han utvecklat sitt dynamiska och energiladdade, lätt vemodiga och melodiska trumpetspel. Det gäller i standardlåtar av George Gershwin, Cole Porter eller Duke Ellington, och även när han spelar någon av sina egna lite tillspetsade låtar, "mina egna standards" som han kallar dem. Peter Asplund har också varit en central medlem av Sveriges främsta storband under en lång rad år, Tolvan Big Band och Stockholm Jazz Orchestra. Och tillsammans med saxofonisten Magnus Lindgren leder han också Blue House Jazz Orchestra, Stockholms konserthus egna storband. Idag är jazzartisten Peter Asplund främst solist med trior, storband, sinfoniettor, blåsorkestrar och körer.

 

Urban Agnas
Urban Agnas. Foto Glenn Larsson

Urban Agnas
Urban Angas fick sin utbildning på Ingesunds Musikhögskola. Urban erhöll sin första anställning som solotrumpetare redan 1987 i Göteborgs Symfoniker och strax efter, 1989–1992, som solotrumpetare i Stockholms Filharmoniska orkestern. Urban Agnas har vunnit prestigefyllda tävlingar som ARD-Wettbewerb i München 1986 och Franska Radions internationella trumpettävling i Toulon 1987. Sedan 2001 är Urban professor på Academy of Music i Köln och undervisar även på musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg, Ingesund och Piteå. Urban Agnas är också medlem i ensemblen Stockholm Chamber Brass.

 

Tom Poulson
Tom Poulson. Foto foto Miki Anagrios

Tom Poulson
Tom Poulson är alternerande stämledare i Västerås Sinfonietta, medlem i Stockholm Chamber Brass, World Brass och KammarensembleN. Han har vunnit priser i flera internationella tävlingar, bl.a. Aeolus International Music Competition for Wind Instruments in Düsseldorf och Yamaha Music Foundation of Europe competition Han har vunnit priser i flera internationella tävlingar, bl.a. Aeolus International Music Competition for Wind Instruments in Düsseldorf och Yamaha Music Foundation of Europe competition. Tom ger regelbundet masterclasses i både trumpet och kammarmusik och är sedan hösten 2021 lektor på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

 

 

Susana Santos Silva. Foto Aloísio Brito
Susana Santos Silva. Foto Aloísio Brito

Susana Santos Silva
Susana Santos Silva är en portugisisk trumpetare, improvisatör och kompositör baserad i Stockholm. Med ett unikt konstnärligt tillvägagångssätt från klassisk och samtida musik till jazz och ljudkonst, och hon är intresserad av att utforska instrumentets möjligheter och nya sätt att uttrycka sig inom musik, samt att upplösa gränserna mellan komposition och improvisation. "En av de mest spännande improvisatörer i världen" (Downbeat). Hennes musik har beskrivits som berusande, intensiv, vacker, överväldigande, fascinerande, innovativ, djärv och kreativ. 


 

Ytterligare en stor mängd fantastiska trumpetare: 
Joakim Agnas
Jonas Lindeborg
Martin Lood
Annika Welander
Nicke Karlsson
Jakob Gudmundsson
Mikael Nilsson
Jonas Palsten
Chiara Re
Studenter från KMH
Elever från Lilla Akademien

 


Instrumentfrossa – Historik och syfte

2006 ägde Blåsarsymfonikernas första frossa rum, en trombonfrossa med Christian Lindberg i spetsen. Konceptet är att under en helg helt fokusera på ett blåsinstrument med workshops, seminarier, konserter och masterclasses.

Instrumentfrossorna sätter blåsinstrumenten i fokus och fungerar som en smältdegel för alla som spelar ett visst instrument. Stor gemenskap inspirerar till vidareutveckling och de musikaliska mötena leder till kraft och lust att fortsätta spela och undervisa. Om Sveriges musikliv ska kunna rekrytera nya musiker med tillräckligt stor kompetens behövs en stor bredd med barn och unga som spelar och undervisning på hög nivå. Instrumentfrossorna kan vara ett hjälpmedel för pedagoger, elever, amatörer och professionella att satsa och vidareutvecklas och därmed bevara den fina blåstraditionen vi har i Sverige.
 


Film från oboefrossan i januari 2020. Inspelad av Per-Markus Heggestad