Orkesterprofiler

Blåsarsymfonikernas musiker utgör delar av orkestern som kollektiv. I orkesterrepertoaren lyfts enskilda musiker då och då fram i solopartier men vår ambition är att publiken också ska få uppleva riktiga soloprestationer av musikerna eftersom alla blåsarsymfoniker har så mycket att visa, både musikaliskt och som personer. Från och med hösten 2017 lyfter vi därför fram en musiker varje halvår, kallad orkesterns profil

Blåsarsymfonikernas musiker är inte bara goda orkester- och ensemblemusiker utan har också stora solistiska kvaliteter och också en stor genrebredd. 

Orkesterns profil, är ett uppdrag som ger en enskild musiker möjlighet att verkligen visa sina instrumentala och konstnärliga egenskaper och också ge publiken möjlighet att få se orkesterns musiker mera nära och personligt. 

Säsongens profil är solist med orkestern på en abonnemangskonsert i ett soloverk som tas fram av den enskilda musikern i samråd med konstnärlig ledare och programråd. 

Det aktuella verket ska visa solistens personlighet och kapacitet men också utgöra en relevant del i ett stort konsertprogram.   

Orkesterprofilen får också visa sina musikaliska talanger i en konsert i en egenproducerad kammarmusikkonsert.

 


Orkesterprofil 2021 – Josef Karnebäck kontrabas

Josef Karnebäck

Foto Markus Gårder

Josef Karnebäck har länge jobbat i en genrebred miljö bestående av jazz, klassisk musik, pop och folkmusik. Han har varit internationellt verksam i ett decennium och arbetat med bland andra Ivan Lins, Jim McNeely, Harry Allen, Guillermo Klein, Danilo Perez, Alexander Stewart, Frankfurt Radio Bigband och Frankfurt Radio Symphony Orchestra. Hemma i Sverige har Josef spelat med musiker som Magnus Lindgren, Benny Andersson, Lisa Nilsson, Lena Willemark, Merit Hemmingson, Margareta Bengtsson, Viktoria Tolstoy, Claes Jansson, Orphei Drängar, Bengan Jansson och många fler samt frilansat med flera av landets storband och kammarorkestrar. Han tog sin masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

2015 släppte han debutalbumet Momentum och samma vår blev han även utsedd till årets Jan Wallander-pristagare och får därmed möjlighet att disponera en kontrabas som är tillverkad i England cirka 1830. Han spelar sedan 2018 med Blåsarsymfonikerna på Musikaliska i Stockholm. Josef jobbar även som producent, arrangör och låtskrivare med hemmasäte i Sandkvie Studio i Visby.


 

Orkesterprofil 2022 – Åke Lännerholm 

Åke Lännerholm
Foto Markus Gårder

Åke Lännerholm började som liten att spela oboe för pappa Torleif Lännerholm. Efter ett tag bytte han till trumpet, innan trombonen blev hans instrument. Efter sex års studier på Musikhögskolan, många år som frilansare på heltid, blev Åke år 2000 anställd hos Blåsarsymfonikerna. Han arbetar nu halvtid som stämledare i orkestern och fyller resten av tiden med frilansuppdrag i orkestrarna runt om i Stockholm och övriga Sverige. Åke har dessutom pedagoguppdrag och arbetar med rehabilitering av musiker med spelskador.

Foto: Toppbilden, Arne Hyckenberg