Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige

Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige bildades 2016 på initiativ av Kungl. Musikaliska Akademien i syfte att stärka blåsmusiken som konstform och lyfta dess roll i kulturlivets ekosystem.  Idag, drygt fyra år senare, ser vi att den professionella blåsmusiken på flera håll är hotad och att den svenska tillväxten av unga, professionella musiker inom flera blåsinstrumentgrupper är svag och inte internationellt konkurrenskraftig.

Blåsmusiknätverket vill därför:

  • Värna existerande blåsensembler, såväl professionella som amatörer
  • Öka insikterna om och intresset för den professionella blåsmusiken och dess villkor
  • Aktivt bidra till återväxten av professionella musiker
  • Utveckla gemensamma konkreta samarbeten
  • Formulera strategier för blåsmusikens överlevnad och utveckling i Sverige
     

I Blåsmusiknätverket ingår:

Försvarsmusiken genom
- Arméns Musikkår
- Marinens Musikkår
- Livgardets Dragonmusikkår

Blåsarsymfonikerna, Bohuslän Big Band, GotlandsMusiken, Göteborg Wind Orchestra, Kungl. Musikaliska Akademien, Norrbotten Big Band och Östgötamusiken.
 

Logga

Blåsmusikpriset 2021

Under 2021 år arrangeras Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument som en del av Kungl. Musikaliska akademiens 250-årsjubileum tillsammans med Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. Tre skickliga unga musiker har valts ut efter provspelningar. Finalen hålls den 11 mars 2021 med Östgöta Blåsarsymfoniker.

Årets finalister är Eric Jakobsson på tuba, Filip Korošec på slagverk och Laura Michelin på flöjt och vinnaren belönas med en lång rad solistuppdrag tillsammans med de professionella blåsorkestrarna runt om i Sverige. 

Finalister blåsmusikpriset
fr. vänster: Filip Korošec, Laura Michelin & Eric Jakobsson


Läs mer om blåsmusikpriset här.


Blåsmusikens dag 22 maj 2021 - En plattform för att synliggöra och höja blåsmusikens status

Blåsmusikens dag har som syfte att skapa en nationell dag för att främja, ena, bevara, synliggöra och utveckla ett rikare blåsmusikliv i Sverige. Projektet riktar sig till alla som spelar blåsmusik; barn, unga, amatörer och professionella i alla genrer. Alla uppmuntras att delta i någon form och sedan rapportera konserten/evenemanget på blasmusikensdag.com

Ingen konsert, idé eller upplägg är för litet! Det kan vara allt från en mindre konsert på det lokala torget, en parad genom staden eller underhållning på ett vårdhem eller sjukhus. Vill man tänka lite större kan man t.ex. kontakta sina blås- och slagverkskollegor i regionen för att tillsammans arrangera en festival eller manifestation för blåsmusik. Vill man främja återväxten lite extra kan man beställa ett nytt verk eller arrangera en tävling för unga blåsare och slagverkare. OBS! Det gäller alla genrer så förutom traditionell blåsorkester och musikkår även jazz, pop, underhållning, storband, världsmusik m.m. På facebooksidan kan du läsa det senaste om projektet.

Bakom projektet står även Sveriges Länsmusikorganisationer, Kulturskolorna, Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Orkesterförbund, Kulturens, Hemvärnskårerna, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Ingesunds musikhögskola, Frälsningsarméns musikutskott, EFS och Svenska Missionskyrkans Musikkårer.

Kontaktpersoner:
Walter Brolund walter.brolund@norrbotten.se
Kamila Crafoord kamila.crafoord@mil.se Leif Karlsson Leif.karlsson@mil.se
Lena Jakobsson lena.jakobsson@musikaliska.se Kella Næslund kella.naeslund@rum.se
Hanna Carlsson dawina.music@gmail.com

Filmklippet är från den första upplagan av Blåsmusikens dag då sammanlagt 249 orkestrar från 68 kommuner i Sverige medverkade. Film: Per-Markus Heggestad