Digital konsertserie: Mötesplats med nya vinklar våren 2020

I konsertserien Mötesplats med nya vinklar visar Blåsarsymfonikerna upp nya platser vid Nybrokajen och tar med publiken på en musikalisk vandring i Sveriges äldsta konserthus, Musikaliska, från 1878.

- Annorlunda situationer ger annorlunda konserter. Våra musiker hittar okända skrymslen och vrår i huset där musiken får ljuda. Från slutet av april fram till midsommar spelar musiker ur Blåsarsymfonikerna i en mängd olika ensemblekonstellationer. Konserterna finns tillgängliga utan kostnad på Youtube, säger Elenor Wolgers, marknadschef för Blåsarsymfonikerna på Musikaliska.

Folklåtar – Jazz på Svenska

Blåsarsymfonikernas nystartade jazztrio bjuder på jazz ur den svenska låtskatten, bland annat Visa från Utanmyra och Emigrantvisan.

Jazztrio
Foto: Mats Bäcker, Markus Gårder. Collage: Musikaliska

Blåsarsymfonikernas jazztrio har startats av kontrabasisten Josef Karnebäck.

-I februari gjorde jazzgruppen sin premiär på två soppkonserter på Musikaliska. Då som septett. Nu får vi stifta bekantskap med det mindre trioformatet för första gången. Det är en intim och klangrik sättning som är både rolig och utmanande att spela. Vi fortsätter att, på vårt eget vis, förkovra oss i den svenska låtskatten. Jazztrions finstämda sommartoner blir den sista konserten i Blåsarsymfonikernas digitala konsertserie våren 2020 där orkesterns ensembler tagit med publiken på en musikalisk upptäcktsfärd på Musikaliska, Nybrokajen 11.

Medverkande
Josef Karnebäck, kontrabas - Birger Thorelli, slagverkare - Johan Söderlund, klarinett.
 


Inspelat på Musikaliska i maj 2020 av Per-Markus Heggestad
 

Tango, tango, tango med Blåsarsymfonikerna

Blåsarkapellet
Foto: Elinor Wermeling

När Blåsarkapellets dirigent, arrangör och sångare Per-Olof Ukkonen släpps loss i tangons värld väljer han några riktiga tangohits ur repertoaren.

Unto Mononens Satumaa har kallats Finlands nationaltango och t o m Frank Zappa gjort en version av denna tango. La Cumparsita av Gerardo Hernán och Matos Rodríguez är väldens mest spelade tango och har bland annat hörts i filmen I hetaste laget från 1959. Por una Cabeza av Carlos Gardel och Alfredo Le Pera var med i Steven Spielbergs film Schindler’s List.

Medverkande
Jonas Augustsson, flöjt - Johan Söderlund, klarinett - Carolina Anterot, klarinett - Staffan Lundén-Welden, valthorn - Martin Lood, trumpet - Eirik Steinsvik, trumpet - Åke Lännerholm, trombon - Magnus Olsson, trombon - Eric Jakobsson, tuba - Birger Thorelli, slagverk - Per-Olof Ukkonen, arrangör, dirigent och sångare.
 


Inspelat på Musikaliska i maj 2020 av Per-Markus Heggestad


Digital blås- och brunnsmusik till nationaldagsfirandet

Blåsarsymfonikernas brassextett
Foto: Elinor Wermeling

Inför nationaldagsfirandet bjuder Blåsarsymfonikernas brassextett på äkta brunnsmusik. Mässingssextett var populär underhållning vid Sveriges hälsobrunnar på 1800-talet och denna ensembleform är även Blåsarsymfonikernas ursprungshistoria från 1906. Inspelningen är vårens sjätte digitala konsert.

- 1906 föddes vår orkester i form av en mässingssextett. Under 1800-talet var det mycket populärt med musikunderhållning av en brassextett vid våra hälsobrunnar. Det var då begreppet brunnsmusik uppstod, säger Magnus Olsson, trombonist i Blåsarsymfonikerna.

- Brassextetten lämpar sig såväl inomhus som utomhus. I alla tider har denna ensembleform använts i både ceremonier, fest och sorg. Repertoaren är bred så sextetten fungerar fint i flertalet sammanhang, både vid begravning och bröllop. "Det är alltid rätt med sextett”, menar Magnus.
 


Inspelat på Musikaliska den 14:e maj 2020 av Per-Markus Heggestad
 

Sandra Ibarreche
Foto: Mats Bäcker

Latinsk hetta med klarinettisten Sandra Ibarreche!

Innan de publika konserterna hann stänga ner på grund av covid-19 genomförde Blåsarsymfonikernas klarinettist Sandra Ibarreche en soppkonsert på Musikaliska. Tillsammans med pianisten Asuka Nakamura spelade Sandra musik av bland annat den kubanske kompositören Paquito D’Rivera. I vårens femte digitala kortkonsert får vi ta del av Sandras tolkning av Contradanza, första satsen ur D'Riveras Tre stycken för klarinett och piano.

- D’Rivera är en kubansk kompositör, jazzmusiker, klarinettist och saxofonist som också älskar klassisk musik. I hans stycken för klarinett och piano kan vi höra de latinska rytmerna i ”contradanza”, ”habanera” och ”vals”, säger Sandra Ibarreche.

Sandra Ibarreche föddes 1990 i Bilbao och slutförde sina musikstudier 2012 vid Musikene i Baskien. Sandra har även studerat för Asko Heiskanen vid Sibelius Akademin, Isaac Rodríguez vid konservatoriet i Barcelona, Michel Lethiec vid CNRR de Nice och för Andreas Sundén vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Medverkande
Sandra Ibarreche, klarinett - Asuka Nakamura, piano.
 


Inspelat på Musikaliska i mars 2020 av Per-Markus Heggestad
 

Finstämd folkvisejazz med Josef Karnebäck

I orkesterns fjärde digitala konsert ger kontrabasisten Josef Karnebäck en vacker tolkning av den traditionella folkvisan Jag vet en dejlig rosa.

Josef Karnebäck
Foto: Markus Gårder

Josef Karnebäck verkar inom jazz, klassisk musik, pop och folkmusik i Sverige och internationellt. Han har arbetat med bland annat Lins, Jim McNeely, Harry Allen, Guillermo Klein, Frankfurt Radio Big band och Frankfurt Radio Symphony Orchestra. I Sverige har Josef spelat med Benny Andersson, Lena Willemark, Margareta Bengtson, Viktoria Tolstoy, Orphei Drängar m.fl. samt frilansat med flera av landets storband och kammarorkestrar. Josef tog sin masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2015, släppte debutalbumet Momentum och samma vår blev han även utsedd till årets Jan Wallander-pristagare. Josef spelar sedan 2018 med Blåsarsymfonikerna.

- Att framföra melodier ensam på kontrabas är en stor utmaning. Jag föll för tanken att göra det i den traditionella folkvisans tonspråk. Jag vet en dejlig rosa är en oerhört vacker och sentimental melodi som jag verkligen tycker om att spela, säger Josef Karnebäck.
 


Inspelat på Musikaliska den 7:e maj 2020 av Per-Markus Heggestad


Digital tipspromenad med Blåsarsymfonikernas kvintett

I den digitala seriens tredje konsert har Blåskvintettens lunchkonsert stöpts om till en digital tipspromenad i huset. Här ges du möjlighet att svara på musikfrågor i anslutning till varje musikstycke. Kvintetten består av musikerna Moa Bromander (flöjt), Eva-Karin Axelsson Hellander (oboe), Lotta Petterson van den Poel (klarinett), Peter Gullqvist (fagott) och Staffan Lundén-Welden (valthorn).

Blåskvintetten
Foto: Lena Jakobsson

- Vi i blåskvintetten har sedan i höstas sett fram emot att göra en soppkonsert, ”Tretton rätt med blåskvintetten". Som alla vet kan vi inte samla publik och soppgäster i dessa tider. Vi vill ändå bjuda på ett smakprov av det som var tänkt. Vi spelar fem korta stycken, ställer en fråga med tre alternativ och ger därefter svaret. Den som är lite uppmärksam märker att vi provar några olika spelplatser i huset på Musikaliska. Lycka till och mycket nöje! säger Blåskvintettens oboist Eva-Karin Axelsson Hellander.

Medverkande
Lotta Pettersson van den Poel, klarinett - Staffan Lundén-Welden, valthorn - Eva-Karin Axelsson Hellander, oboe - Peter Gullqvist, fagott - Moa Bromander, flöjt.
 


Inspelat på Musikaliska den 16:e april 2020 av Per-Markus Heggestad.


Wagners Siegfriedsignal klingar ovanför Musikaliskas kristallkrona

I Richard Wagners opera Siegfried försöker operans huvudperson samtala med en fågel genom att blåsa i ett vassrör. När det misslyckas tar Siegfried istället fram sitt horn och spelar. Då vaknar draken Fafner i sin grotta. Den ikoniska Siegfriedsignalen brukar spelas av en hornist bakom eller från sidan av scenen. 

I den andra konserten av Blåsarsymfonikernas digitala serie Mötesplats med nya vinklar får publiken återigen se huset ur ett annorlunda perspektiv och samtidigt uppleva orkesterns hornist Staffan Lundén-Welden framföra det berömda solot. Staffan har sedan tidigare en speciell relation till att spela just Siegfriedsignalen på alla möjliga platser.

Staffan Lundén-Welden
Foto: Elenor Wolgers

- Under sommaren 2011 fick jag uppdraget att spela hela Nibelungens ring med Wermland Opera inte mindre en fyra gånger i sträck. Det föll också på min lott att spela Siegfriedsignalen i alla föreställningar av Siegfried. För att förbereda mig mentalt gjorde jag 12 korta filmer, en i månaden, där jag framförde signalen i alla möjliga sammanhang. Den första gjordes i december 2010 utomhus i 10 minusgrader; sedan följde en rad spektakulära varianter: i duschen, på Stockholms Centralstation, i radioprogrammet Nordegren och Epstein, som nubbevisa på Midsommarafton, som Flashmob på Sergels torg (med den samlade hornisteliten från Stockholms orkestrar och frilansare), på Stockholms stadsbibliotek mm. Den sista gjordes i november på Fasching med storband.

Medverkande
Staffan Lundén-Welden, valthorn

 


Inspelat på Musikaliska den 17:e april 2020 av Per-Markus Heggestad.
 

Blåsarsymfonikernas Saxofonkvartett jammar loss i huset

Blåsarsymfonikernas Saxofonkvartett består av Ulf Tilly, Johannes Thorell, Matias Karlsen Björnstad och Martin Eriksson. 

Saxofonkvartett ur Blåsarsymfonikerna
Foto: Mats Bäcker

Ulf Tilly om musiken:
- George Gershwin ville skriva en folkopera, en blandning av amerikansk folkmusik och den europeiska operatraditionen.För att finna inspiration och autenticitet flyttade han under 1934 till staden Charleston i South Carolina. Saxofonkvartetten har valt att framföra Claras vaggvisa Summertime och It a ́int necessarily so som innehåller en väldigt cynisk tolkning av bibeln som i operan framförs av langaren Sportin ́ Life, säger Ulf Tilly.

 


Inspelat på Musikaliska den 14:e april 2020 av Per-Markus Heggestad.