Blåsarsymfonikerna LIVE!

Här kan du ta del av tidigare livesända konserter med Blåsarsymfonikerna


Kommande komponister 22 maj 2021

Blåsarsymfonikerna öppnar ett fönster mot framtiden med Musikhögskolorna i Malmö och Stockholm. Studenterna komponerar varsitt stycke under läsåret och ingår i repetitionsarbetet fram till konsert på våren. Det är en ovärderlig läroprocess för studenterna att få samarbeta med en professionell dirigent och komponera för en stor blåsorkester.

Tonsättare/Verk  

Hans Artursson Boids  
Erik Sköld Saudade  
Jonathan SöderlundMemoriae  
Lukas MarkströmDream States  
Joel Janson JohansenTellmewhatyoualreadyknow  
Anna BergXymene   

Medverkande
Blåsarsymfonikerna. Dirigent: Anders Emilsson.

Konserten genomfördes på Kungliga Musikhögskolan den 22 maj utan fysisk publik, men livesändes via Youtube.
 

 

She Composes Like a Man 20 mars 2021

I SVT:s program She Composes Like a Man porträtterades kvinnor i musikhistorien med Cathrine Winnes som guide. I denna livesända konsert ligger fokus på de kvinnor som var pionjärer i det svenska musiklivet och som också var bland de första kvinnliga tonsättarna som valdes in i Kungliga Musikaliska Akademien. Stafettpinnen från akademipionjärerna plockas upp av en av nutidens stora tonsättare, Britta Byström, vars verk Avsked från Vildgässen uruppförs. Verket är en sambeställning av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige och en hyllning till 250-årsjubilerande Kungliga Musikaliska Akademien. På konserten uppmärksammas även 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt med musik av Ethel Smyth. Konserten arrangerades utan fysisk publik, men livestreamades via Musikaliskas Youtubekanal den 20 mars 2021.

Program
Fanny Mendelssohn-Hensel (1805–1847) Ouvertyr i C-dur’* (1830-1832)
Amanda Maier-Röntgen (1853-1894) Allegro energico (Zwiegespräche No. 3) (1882)
Elfrida Andrée (1841-1929)Fritiofs färd på havet ur Fritiof Suite* (1894-1895) - Ledamot nr 460
Signe Lund (1868-1951) Valse de Concert* (1914)
Britta Byström (1977-) Avsked från Vildgässen (2020) - Ledamot nr 1016
Ethel Smyth (1858-1944) Ouvertyr till The Boatswain’s Mate* (1913–14)
*Arrangemang Anders Högstedt

Medverkande
Blåsarsymfonikerna. Dirigent: Cathrine Winnes. Filminslag: Per-Markus Heggestad. Livesändning: Kapellet/Johan E Andersson
 


Nyårskonsert med Olle Persson 31 december 2020

Olle Persson, pianisten Bengt Forsberg och musiker ur Blåsarsymfonikerna ger en nyårskonsert som inleds från läktaren med svävande himmelska toner från en soloklarinett i ett verk av Charles Kocechlin. Temat med sfärisk musik går sedan vidare i Franz Schuberts Stjärnan och Jules Sylvains Vintergatan. Från scenen ljuder praktfull musik för trumpet av Josef Haydn och Antonio Vivaldi och även lyriska klanger för trombon och piano av Jan Sandström samt en hyllning till Musikaliskas konsertsal av Liana Svenssons Nybrokajenvalsen för två klarinetter och piano. Olle Adolphsons älskade sång Mitt eget land med Olle Persson flankeras av pianisten Bengt Forsberg och tre blåsare. Filmen spelades in på Musikaliska, Nybrokajen 11, 31 december.

Program
Charles Koechlin 
Romance de Kasper
Antonio Vivaldi - Konsert för två trumpeter i C-dur sats 1
Franz Schubert - Die Sterne
Liana Svensson - Nybrokajenvalsen (Arr: Anders Högstedt)
Jan Sandström - Sång till Lotta
Josef Haydn - Trumpetkonsert i Eb-dur sats 3
Jules Sylvain - Vintergatan (Text: Sven-Olof Sandberg)
Olle Adolphson - Mitt eget land (Text: Beppe Wolgers)
Charles Koechlin - Le bouquet de fleurs des champs pour Magrédel

Medverkande
Olle Persson, baryton - Bengt Forsberg, piano - Lotta Pettersson van den Poel, klarinett - Johan Söderlund, klarinett - Jonas Lindeborg, trumpet - Annika Welander, trumpet - Åke Lännerholm, trombon. Livesändning: Kapellet/Johan E Andersson.
 


Spansk/Svensk Expedition 17 oktober 2020

Spansk eldighet, kraftfullhet och glädje exponerat i dagens starka ljus och klart lysande färger målas med breda musikaliska penseldrag. Verken av Oscar Navarro och Bernard Adam Ferrero vars Homenaje a Joaquín Sorolla är inspirerad av målningar av den spanske konstnären Sorolla. Vid deras sida står exempel på svensk romantik och naturlyrik insvept i grynings- och skymningsljusets färger med Helena Munktells verk Dalsvit Suite Darlécarlienne. Konsertens solist är klarinettisten Sandra Ibarreche. Filmen spelades in på Musikaliska, Nybrokajen 11, lördagen den 17 oktober.

Program
Helena Munktell (1852–1919) - Dalsvit Suite Darlecarlienne
Sats 1 Preludium
Sats 3 Scherzo: Spelmännen komma

Arr: Anders Högstedt
Oscar Navarro (1981) - Second Concerto for Clarinet 
Red: Per-Olof Ukkonen
Bernard Adam Ferrero (1942) - Homenaje a Joaquín Sorolla
Sats 1 El Grito del Paletter
Sats 4 Las Grupas

Arr: Anders Högstedt

Medverkande
Sandra Ibarreche, Blåsarsymfonikerna. Dirigent: Alexandet Hanson. Livesändning: Kapellet/Johan E Andersson.
 


Tavlor på en utställning 19 september 2020

Säsongsöppningskonserten med Blåsarsymfonikerna som under ledning av chefsdirigent Cathrine Winnes framför Modest Musorgskijs Tavlor på en utställning. Filmen spelades in på Musikaliska, Nybrokajen 11 lördagen den 19 september.

Modest Musorgskij komponerade Tavlor på en utställning för piano 1874. Det skrevs efter att Musorgskij varit på en utställning där en av hans nära vänner, Viktor Hartmann, ställde ut sina akvareller och teckningar. Musorgskij blev inspirerad av dessa och började komponera musik som skildrade de olika verken på utställningen. Tavlor på en utställning är ett av världens mest kända klassiska stycken och framförs här i ett specialarrangemang för blåsorkester.

Medverkande
Blåsarsymfonikerna. Dirigent: Cathrine Winnes. Livesändning: Kapellet/Johan E Andersson.