Chefsdirigent Cathrine Winnes

Den norska dirigenten Cathrine Winnes (f. 1977) är sedan 2015 chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna, en tjänst som förlängdes 2018 och som löper till säsongen 2021/2022. Cathrine har arbetat med samtliga symfoniorkestrar i Sverige och Norge. Förutom sitt arbete med den symfoniska standardrepertoaren har hon blivit hyllad för sina modiga och ovanliga program som innefattar både sällan framförd musik från romantiken och glömda 1900-tals juveler, exempelvis musik av kompositörer som Lili Boulanger och Grazyna Bacewicz. Hon har även uruppfört ett flertal nutida verk. 

Genom åren har Cathrine Winnes arbetat med Oslo-Filharmonien, Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, norska radioorkestern, Bergen Filharmoniska Orkester, Odense Symfoniorkester i Danmark, Tampere Philharmonic i Finland och Johannesburg och Durban Philharmonic Orchestras i Sydafrika. Inom operavärlden har hon dirigerat på bland annat Den norske Opera og Ballett, Kungliga Operan i Stockholm, Estniska Nationaloperan, GöteborgsOperan och Malmö Opera.
 

Cathrine Winnes
Foto: Kristina Sahlén


Cathrine Winnes har även blivit väl känd i sin dubbla roll som både dirigent och programledare. She Composes Like a Man är titeln på Winnes banbrytande TV-serie i fyra delar och en filmad konsert där hon dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester. TV-serien som gick till final i det prestigefyllda film- och TV-priset Rose d'Or, behandlar gömd orkestermusik och de kvinnor som komponerade dem. Serien sändes första gången 2019 på SVT. Förutom att Winnes var värd för programmet bidrog hon även till utvecklingen av idé och manus. Under våren 2021 arrangeras She Composes Like a Man i en konsertversion på Musikaliska, där publiken ges en exklusiv upplevelse på första parkett. Kommande säsonger innehåller ett flertal inbjudningar tillbaka till Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Kungliga Operan i Stockholm, Malmö Opera och Oslo Filharmoniske Kor og -Orkester.

Cathrine Winnes har diplomexamen i orkesterledning från Norges Musikkhøgskole där hon studerade för professor Ole Kristian Ruud, och från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där hon studerade för den legendariska Jorma Panula.

Under 2019 tilldelades Cathrine den norska Komponistföreningens jämställdhetspris 2019 med motiveringen "Priset tilldelas en person som under flera år arbetat för att främja jämställdhetsperspektivet på den kreativa musikscenen. Prismottagaren påverkar orkestrarnas etablerade standardrepertoar, så det utmanas både med musik som spelats mindre ofta och därmed också utvidgas för att rymma ett större musikutbud". 

Titta på SVT-serien She Composes Like a Man

Läs Welmas reportage med Cathrine Winnes

Lyssna på Cathrine Winnes sommarprat i P1

Konserter med Cathrine och Blåsarsymfonikerna:

She Composes Like a Man 20 mars 2021
Tavlor på en utställning 19 september 2020