Cathrine Winnes - Chefsdirigent

Den norska dirigenten Cathrine Winnes (f. 1977) är sedan 2015 chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna, en tjänst som förlängdes 2018 och som löper till säsongen 2021/2022. Cathrine har arbetat med samtliga symfoniorkestrar i Sverige och Norge.

Förutom sitt arbete med den symfoniska standardrepertoaren har hon blivit hyllad för sina modiga och ovanliga program som innefattar både sällan framförd musik från romantiken och glömda 1900-tals juveler, exempelvis musik av kompositörer som Lili Boulanger och Grazyna Bacewicz. Hon har även framfört ett flertal nutida verk. Genom åren har Cathrine Winnes arbetat med Olso-Filharmonien, Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna, norska radioorkestern, Bergens Filharmoniska Orkester och Odense Symfoniorkester i Danmark. Inom operavärlden har hon dirigerat på Kungliga Operan i Stockholm, Estniska Nationaloperan och GöteborgsOperan.

Nyligen gjorde hon sin finska debut med Tampere Philharmoniska orkester, sin Sydafrikadebut med filharmoniska orkestrar i Johannesburg och Durban och som musikalisk ledare och dirigent för operan Snödrottningen av Benjamin Staern på Malmö Opera.
 

Cathrine Winnes håller i ett partitur
Foto: Kristina Sahlen


Cathrine Winnes har även blivit väl känd i sin dubbla roll som både dirigent och programledare. She Composes Like a Man är titeln på Winnes banbrytande TV-serie i fyra delar och en filmad konsert där hon dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester. TV-serien behandlar gömd orkestermusik och de kvinnor som komponerade dem. Serien sändes 2019 på SVT. Förutom att Winnes var värd för programmet bidrog hon även till utvecklingen av idé och manus. Under våren 2020 arrangeras She Composes Like a Man i en konsertversion på Musikaliska, där publiken ges en exklusiv upplevelse på första parkett. Läs mer om konserten här.

Kommande säsong innehåller ett flertal inbjudningar tillbaka till Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester, norska Arktisk Filharmoni samt Norrköpings och Helsingborgs symfoniorkestrar. Hon kommer att dirigera det prestigefyllda nordiska rådets pris som sänds i SVT, Nötknäpparen på den Norska Opera och Balett samt göra sin dirigentdebut på Norrlandsoperan.

Cathrine Winnes har dirigentexamen från Norska Musikakademien, där hon studerade för professor Ole Kristian Ruud, och från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där hon studerade för den legendariska Jorma Panula.

Under 2019 tilldelades Cathrine den norska Komponistföreningens jämställdhetspris 2019. "Priset tilldelas en person som under flera år arbetat för att främja jämställdhetsperspektivet på den kreativa musikscenen. Prismottagaren påverkar orkestrarnas etablerade standardrepertoar, så det utmanas både med musik som spelats mindre ofta och därmed också utvidgas för att rymma ett större musikutbud". 

Titta på SVT-serien She Composes Like a Man.

Läs Welmas reportage med Cathrine Winnes