Hornfrossa 25-27 januari 2019

Det är tio år sedan sist men nu är det äntligen dags för hornfrossa igen!
Under sista helgen i januari 2019 kommer hornister från hela Sverige samlas och medverka i ett späckat program med ensemblespel, workshops, seminarier, masterclasses och konserter.


Datum: 25-27/1-2019
Plats: Musikaliska/Nybrokajen 11

Målgrupp: från 10 år, alla som spelar horn: barn, unga. amatörer, pedagoger, studenter och professionella.

Pris: 900 kr/800 kr* alternativt 500 kr/400 kr* (ungdom under 26 år).
Info & anmälanlinnea.noler@musikaliska.se 
Senast 1 december 2018.


*RUM/SOF-medlem

 

Instrumentfrossa - Historik och syfte

2006 ägde Blåsarsymfonikernas första frossa rum, en trombonfrossa med Christian Lindberg i spetsen. Konceptet är att under en helg helt fokusera på ett blåsinstrument med workshops, seminarier, konserter och masterclasses. Instrumentfrossorna sätter blåsinstrumenten i fokus och fungerar som en smältdegel för alla som spelar ett visst instrument. Stor gemenskap inspirerar till vidareutveckling och de musikaliska mötena leder till kraft och lust att fortsätta spela och undervisa. Om Sveriges musikliv ska kunna rekrytera nya musiker med tillräckligt stor kompetens behövs en stor bredd med barn och unga som spelar och undervisning på hög nivå. Instrumentfrossorna kan vara ett hjälpmedel för pedagoger, elever, amatörer och professionella att satsa och vidareutvecklas och därmed bevara den fina blåstraditionen vi har i Sverige.


Hornfrossahelgen avslutas med en spektakulär galakonsert söndag 27/1 kl. 15 då alla hornister medverkar i ett specialarrangerat medley med hornrepertoarens mesta och bästa verk och Martin Schöpfer, alternerande stämledare i Kungl. Filharmoniska orkestern, är solist i Reinhold Glière Horn Concerto.
 

Martin Schöpfer

Martin Schöpfer från Österrike är sedan 2011 alternerande stämledare i Kungliga Filharmonikernas hornsektion. Innan dess arbetade han i operaorkestern i Graz under 12 år. Han studerade i Innsbruck och därefter vid musikhögskolan i Wien.

Utöver perioden med orkestern i Graz har Martin Schöpfer varit engagerad som solohornist i orkestrar som Concertgebouw i Amsterdam, Bamberger Symphoniker, Mahler Chamber Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Münchener Kammerorchester, Chamber Orchestra of Europe, Göteborgs Symfoniker och Oslo-Filharmonien.

Bland engagemangen med specialinriktade ensembler kan nämnas tidig musik-inriktade Freiburger Barockorchester och Wiener Akademie samt nutida musik-orienterade Ensemble XX Jahrhundert och Ensemble für Neue Musik Tirol.