Shatte Randj

Gästspel: Shatte Randj (Chess)

Datum: söndag 28 oktober

Tid: 18:00

Lokal: Stora salen

Föreställningen ingår i Kista Världsmusikfestival i arrangemang av Farhang Förening och Länsmusiken i Stockholm. Läs mer om festivalen på kistaworldmusic.com

Ali Ghamsari, den iranske tarspelaren som gjorde en fantastisk konsert i förra årets Kista Världsmusikfestival återkommer nu till Sverige med sin musikföreställning Shatte Randj (Chess). Musik, teater, dans och animation vävs samman till en vacker, poetisk och filosofisk föreställning. Vi är stolta att kunna presentera Shatte Randj som en del av Kista Världsmusikfestival 2018 under temat "Kista goes to town".

Shatte Randj är dubbeltydigt på persiska och kan betyda både schack och svårigheter man går igenom i livet. Med schackspelet som metafor har Ali Ghamsari gjort en föreställning om kärlek, samexistens och separation. Ghamsari tar upp till ytan det som är tabu i Iran och kritiserar hur man vill tvinga män och kvinnor till isolerade roller.

De fyra konstformerna musik, dans, skådespeleri och animation uttrycker på olika sätt föreställningens grundtema och ger samtidigt åskådaren möjlighet att på sitt eget sätt tolka de grundläggande existentiella frågorna.

Musiken i föreställningen rör sig från klassisk persisk musik till europeisk klassisk musik med en touch av jazz och blues. Stränginstrumentet har rollen som schackspelets dam som ser till att de andra pjäserna kommer i spel.

Föreställningens svarta bonde, som står på näst sista rutan på schackbrädet, berättar om sin livsresa, sitt öde. Att vara eller inte vara är frågan han ställer sig, varför finns vi på denna jord, i detta universum? I slutscenen ställs han inför ett avgörande val när han är på väg att förvandla sig till dam och vinna spelet. Den vita springaren, som bonden har blivit kär i, varnar honom att blir han damen, så måste hon, springaren - enligt schackreglerna - försvinna från spelet... Väljer han kärleken eller att stå som segrare i spelet - och förbli ensam?

Tankarna fortsätter men föreställningen är slut.

Shatte Randj har fått positiva recensioner i Iran men har samtidigt haft en del svårigheter att få visas i vissa städer.

 

Medverkande

Sex musiker och två skådespelare

Obs! Dialogen framförs på persiska


 

Speltid

75 min

 

Biljetter

180 - 250 kr