Ivonne Fuchs, mezzosopran

Dubbelsymfonikerna - Mahler och Munktell

Passerad föreställning

Datum: lördag 5 maj

Tid: 15:00

Lokal: Stora salen på Musikaliska

Två orkestrar möts i ett symfoniskt toppmöte! Blåsarsymfonikerna och kollegorna Östgöta Blåsarsymfoniker i vårens grande finale under ledning av Cathrine Winnes. Uttrycksfulla verk för stor orkester av Strauss, Stravinskij, Alma Mahler och Munktell. Solist är mezzosopranen Ivonne Fuchs.
 

Medverkande

Ivonne Fuchs, mezzosopran
Blåsarsymfonikerna och Östgöta Blåsarsymfoniker
Dirigent: Cathrine Winnes
 

Östgöta Blåsarsymfoniker
Östgöta Blåsarsymfoniker


Program

Helena Munktell Bränningar
Alma MahlerSånger
PAUS
Igor StravinskijSymphony of Winds
Richard Strauss -
Till Eulenspiegels lustige Streiche op. 28

 

Ivonne Fuchs

Den tysk-svenska mezzosopranen Ivonne Fuchs har de senaste säsongerna gjort både rollen som Amastre och Xerxes i Xerxes på Artipelag under ledning av Jean-Christophe Spinosi. Sommaren 2015 sjöng Ivonne åter Amastre i Xerxes vid Operan i Versailles och under våren 2016 har hon medverkat i en serie konserter i Barcelona och Moskva av Xerxes med samma roll, tillsammans med Ensemble Matheus. Förra säsongen gästade Ivonne Kungliga Operan i Stockholm i rollen som Marcellina i Figaros Bröllop, följt av Bertha i Barberaren i Sevilla

Under säsongen 2010/2011 sjöng Ivonne Fuchs Waltraute i Valkyrian på Teatro alla Scala i Milano och Staatsoper i Berlin under ledning av Daniel Barenboim och Fricka samt Grimgerde i Rhenguldet och Valkyrian på Wermland Opera. Säsongen 2011/2012 innefattade Suzuki i Madame Butterfly på Folkoperan samt Waltraute i Valkyrian på Berliner Festtage. Hon var även cover för Waltraute i Ragnarök på Metropolitan i New York. Sedan dess har hon sjungit Federica i Luisa Miller på Malmö Opera och återvänt till Berlin och Milano som Waltraute i Valkyrian. Tidigare har hon sjungit titelrollen i Ariodante på Drottningholms Slottsteater, Baba the Turk i scener ur Rucklarens väg i Stockholm,  Romeo i I Capuleti e i Montecchi i Detmold och Etten Frost i Sven-David Sandströms Nätverket vid Operahögskolan. Övriga instuderade roller innefattar Sesto (Titus mildhet), Octavian (Rosenkavaljeren), Kompositören (Ariadne på Naxos) och Brangäne (Tristan och Isolde).

På konsertscenen har Ivonne Fuchs bland annat sjungit Mozarts Requiem och Beethovens Symfoni nr 9 i Tokyo, Bachs Magnificat i Zürich och München med Philippe Herreweghe, Johannespassionen i Amsterdam med Frans Brüggen, Matteuspassionen i Stuttgart med Helmuth Rilling och Sven-David Sandströms Ordet i Stockholm och Köpenhamn under ledning av Manfred Honeck. Säsongen 2009/2010 innefattade Bachs Juloratoriet med Sjaellands Symfoniorkester och Peter Dijkstra samt Sven-David Sandströms Messias i Gävle och Uppsala. Under våren 2011 gästade hon samma städer som solist i Brahms Alt-Rhapsodie med Gävle Symfoniorkester och Orphei Drängar. Konsertrepertoaren inkluderar även Mendelssohns Elias, Verdis Requiem och Mahlers Das Lied von der Erde. I december 2013 sjöng hon Waltraute i tredje akten av Valkyrian konsertant med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

Ivonne Fuchs tog examen från Operahögskolan i Stockholm i början av 2010. Hon har även studerat vid Hochschule für Musik i Detmold och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och tar alltjämt lektioner för Christa Ludwig. Ivonne Fuchs är en hängiven romanssångerska och 2006 vann hon första pris i Kammarmusikförbundets Ordet och tonen. Ivonne var 2012 års Birgit Nilsson-stipendiat och tilldelades 2015 Drottningholmsteaterns vänförenings stipendium.

 

Östgöta Blåsarsymfoniker

Östgöta Blåsarsymfoniker är Östergötlands stolta musikresurs med anor från 1500-talet. Som en av landets ledande professionella blåsorkestrar har orkestern genom generationer bevarat och utvecklat sitt arv, för att idag vara en viktig spelare som når alla. Barn, unga, familjer och äldre möter kontinuerligt Östgöta Blåsarsymfoniker tack vare att orkestern har en bred folklig förankring och på grund av att man ständigt jobbar med att hitta nya vägar. Musikerna i Östgöta Blåsarsymfoniker har också i sina anställningar att dela sin arbetstid i någon av de tre fasta ensemblerna, Östgöta Brasskvintett, Crusellkvintetten och Östgötabandet.

Östgöta Blåsarsymfoniker drivs av att hitta nya utmaningar, i samarbeten med olika dirigenter, solister och ensembler, allt för att skapa spännande beröringspunkter människor och kulturer emellan. Östgöta Blåsarsymfoniker vill att Crusellhallen – hemmaplanen - skall få bli en mötesplats för alla där musiken blir det gemensamma.

I januari 2018 uruppförde Östgöta Blåsarsymfoniker Anna-Lena Laurins ”Cicus – Suite for Wind Orchestra” under ledning av Per-Otto Johansson. Orkesterns chefsdirigent Christoffer Nobin dirigerade uruppförandet av Kristina Forsmans ouvertyr ”Här och nu!” i mars månad och i höst gästas orkestern av bland annat dirigenterna Anja Bihlmaier och Paul Meyer samt solister som David Huang och Johanna Rudström. Under vårsäsongen 2019 är bland annat Anne-Sofie von Otter solist på en konsert i samband med förintelsens minnesdag samt senare möter man solister som Tanja Tetzlaff, Ida Sand, Rickard Söderberg, Gunilla Backman, Miriam Treichl och Joachim Bäckström.

Christoffer Nobin tog över som chefsdirigent och konstnärlig ledare för Östgöta Blåsarsymfoniker efter Cathrine Winnes. Peter Stolpestad är länsmusikchef.

 

Speltid

2 tim. inkl paus (med servering)
 

Biljetter

100 - 250 kr


Foajékonsert med Huddinge Kulturskola från kl. 14.10.