Östgöra Blåsarsymfoniker

Dubbelsymfonikerna - Mahler och Munktell

Datum: lördag 5 maj

Tid: 15:00

Lokal: Stora salen på Musikaliska

Två orkestrar möts i ett symfoniskt toppmöte! Blåsarsymfonikerna och kollegorna Östgöta Blåsarsymfoniker i vårens grande finale under ledning av Cathrine Winnes. Uttrycksfulla verk för stor orkester av Strauss, Stravinskij, Alma Mahler och Munktell. Solist som kronan på verket är Olle Persson, baryton.
 

Medverkande

Olle Persson, baryton
Olle Persson, baryton

Solist: Olle Persson, baryton
Blåsarsymfonikerna och Östgöta Blåsarsymfoniker
Dirigent: Cathrine Winnes


Program

Helena Munktell Bränningar
Alma MahlerSånger
PAUS
Igor StravinskijSymphony of Winds
Richard Strauss -
Till Eulenspiegels lustige Streiche op. 28
 

Olle Persson

Hans Olle Persson, född 19 april 1958 i Norrköping,är en svensk opera- och konsertsångare (baryton). Han är uppvuxen i Norrköping och har vid en mängd tillfällen samarbetat med ensembler vid Linköpings universitet.

Olle Persson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från nämnda högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liedrepertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan. Förutom traditionella operaroller och ett flertal barytonpartier i oratorier och passioner har han framträtt i större partier i nykomponerade verk, exempelvis Nils Lindbergs Requiem (1993). Han är även flitig gäst i både radio och TV samt finns representerad på en rad skivinspelningar. Olle Persson är pedagogiskt verksam och ger regelbundet mästarkurser runt om i Norden. Han spelar också fiol och uppträder ibland i folkmusiksammanhang tillsammans med Lena Willemark, som han är gift med sedan 1984. Hans bror Mats Persson (född 1955) är också operasångare (baryton) och tillhör Göteborgsoperans fasta ensemble.
 

Östgöta Blåsarsymfoniker

Östgöta Blåsarsymfoniker är Östergötlands stolta musikresurs med anor från 1500-talet. Som en av landets ledande professionella blåsorkestrar har orkestern genom generationer bevarat och utvecklat sitt arv, för att idag vara en viktig spelare som når alla. Barn, unga, familjer och äldre möter kontinuerligt Östgöta Blåsarsymfoniker tack vare att orkestern har en bred folklig förankring och på grund av att man ständigt jobbar med att hitta nya vägar. Musikerna i Östgöta Blåsarsymfoniker har också i sina anställningar att dela sin arbetstid i någon av de tre fasta ensemblerna, Östgöta Brasskvintett, Crusellkvintetten och Östgötabandet.

Östgöta Blåsarsymfoniker drivs av att hitta nya utmaningar, i samarbeten med olika dirigenter, solister och ensembler, allt för att skapa spännande beröringspunkter människor och kulturer emellan. Östgöta Blåsarsymfoniker vill att Crusellhallen – hemmaplanen - skall få bli en mötesplats för alla där musiken blir det gemensamma.

I januari 2018 uruppförde Östgöta Blåsarsymfoniker Anna-Lena Laurins ”Cicus – Suite for Wind Orchestra” under ledning av Per-Otto Johansson. Orkesterns chefsdirigent Christoffer Nobin dirigerade uruppförandet av Kristina Forsmans ouvertyr ”Här och nu!” i mars månad och i höst gästas orkestern av bland annat dirigenterna Anja Bihlmaier och Paul Meyer samt solister som David Huang och Johanna Rudström. Under vårsäsongen 2019 är bland annat Anne-Sofie von Otter solist på en konsert i samband med förintelsens minnesdag samt senare möter man solister som Tanja Tetzlaff, Ida Sand, Rickard Söderberg, Gunilla Backman, Miriam Treichl och Joachim Bäckström.

Christoffer Nobin tog över som chefsdirigent och konstnärlig ledare för Östgöta Blåsarsymfoniker efter Cathrine Winnes. Peter Stolpestad är länsmusikchef.

 

Speltid

2 tim. inkl paus (med servering)
 

Biljetter

100 - 250 kr


Foajékonsert med Huddinge Kulturskola från kl. 14.10.