Orkesterprofiler 2017/2018

Blåsarsymfonikernas musiker utgör delar av orkestern som kollektiv. I orkesterrepertoaren lyfts enskilda musiker då och då fram i solopartier men vår ambition är att publiken också ska få uppleva riktiga soloprestationer av musikerna eftersom alla blåsarsymfoniker har så mycket att visa, både musikaliskt och som personer. Från och med hösten 2017 lyfter vi därför fram en musiker varje halvår, kallad orkesterns profil. Klarinettisten Johan Söderlund var orkesterns profil under hösten 2017 och under våren 2018 axlas rollen av orkesterns nya solooboist Johanna Nilsson.


HÖST 2017

Johan Söderlund, klarinettist
Johan Söderlund Foto: Jonas Jörneberg

Johan Söderlund, klarinett

Klarinettisten Johan Söderlund är Blåsarsymfonikernas konsertmästare och har varit medlem i orkestern sedan 2008. Utöver sitt arbete med klassisk musik spelar Johan ofta jazz och annan improvisationsmusik, vilket speglar hans bredd som musiker. Han är en eftertraktad orkestermusiker och gör inhopp i flera av landets ledande orkestrar, samtidigt som han regelbundet spelar med Omnibus Chamber Winds och i den experimentella samtida ensemblen Heavy Breeze.

Johan föddes 1971 i Uppsala och började där spela klarinett. Han blev antagen till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han bland annat hade Sölve Kingstedt som lärare, sedan följde ytterligare studier vid University of Southern California i Los Angeles för Yehuda Gilad, Michele Zukovsky och Mitchell Lurie.

Under hösten 2017 har Johan varit solist i Last night of the Proms, soppkonserten  Time Pieces samt konserten Rossini Rocks i Staffan Lundén-Weldens stycke Salsa Con Brio.


VÅR  2018

Johanna Nilsson, oboe

 Johanna Nilsson, oboe
Johanna Nilsson Foto: Jonas Jörneberg

Johanna Nilsson föddes 1988 och växte upp på Hammarö i Värmland. Hon började spela oboe vid 9-års ålder på Hammarö Kulturskola och fortsatte sedan studierna  på musikgymnasiet i Karlstad. Efter en ett-år på Musikkonservatoriet i Falun flyttade Johanna till Malmö där hon tog kandidatexamen och avslutade sedan sin studieperiod med en masterutbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med orkesterinriktning.

Efter sin masterexamen 2014 har Johanna frilansat i ett flertal orkestrar i Sverige, bland annat i Wermland Operas orkester och Uppsala Kammarorkester. Johanna är sedan 2017 fast anställd i Blåsarsymfonikerna. 

Johanna om att vara vårens orkesterprofil:
- Jag tycker att det känns jättekul att vara vårens orkesterprofil och ser det som en utmaning att vara solist. Jag gillar att spela i orkester och vid sidan av Blåsarsymfonikerna frilansar jag i såväl symfoniorkestrar som operaorkestrar. Senaste tiden har det blivit en hel del opera vilket är utvecklande för lyhördheten och flexibiliteten i spelet. Jag tycker också att det är roligt och utvecklande att spela kammarmusik. Jag spelar i Stockholm Wind Quartet med Madeleine Johansson, Johan Söderlund och Peter Gullqvist. Jag spelar också duo med pianisten Carl Orrje. 
 

Som orkesterprofil våren 2018 är Johanna solist vid tre tillfällen, Callas In memoriam - Operagala till minne av Maria Callas 17/3, Svensk Festivalyra 13/4 och soppkonserten Dring, Poulenc & Saint-Saëns 27/4.